17 червня 2021 року Верховна Рада України 319 голосами народних депутатів України прийняла проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій (№5253-1). Підтриманий парламентом документ є альтернативним до проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо удосконалення порядку зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії» (реєстр. № 5253), який критикувався в експертному середовищі через пропоноване в ньому звуження функцій та можливостей НАЗК у сфері контролю за фінансуванням політичних партій. Хоча деякі критичні положення законопроєкту № 5253 не увійшли до тексту законопроєкту № 5253-1, проте низка серйозних зауважень до нього залишилась. 

Реєстрація основного та альтернативного законопроєктів відбулася лише навесні, паралельно з роботою робочих груп по вдосконаленню виборчого законодавства та законодавства про політичні партії. Громадянська мережа ОПОРА наголошує на необхідності включення відповідних положень саме до комплексних спеціальних законопроєктів, а не прийняття окремих, подекуди відірваних від комплексного бачення реформування, клаптикових змін та доповнень. 

У будь-якому випадку запропоновані законопроєктом № 5253-1 зміни на сьогодні потребують доопрацювання за результатами додаткового обговорення на дискусійних майданчиках з удосконалення виборчого законодавства та законодавства про політичні партії.

Зокрема, Громадянська мережа ОПОРА наголошує на наявності таких недоліків у законопроєкті № 5253-1:

1. Можливість розміщення коштів державного фінансування на депозитних рахунках може суперечити меті їх виділення, яка спрямована на інституційний розвиток об’єднання громадян. 

В свою чергу, поточний рахунок не спрямований на отримання пасивного доходу у вигляді процентів. Також варто зазначити, що пасивний дохід не є усталеним законодавчим терміном. Крім того, як зазначає у своєму висновку ГНЕУ, за змістом проєкту залишається невизначеним правовий режим коштів у вигляді відсотків, що нараховані за договором депозиту (зокрема, виникає питання, чи такі кошти державного фінансування підлягають поверненню до державного бюджету). З огляду на це дискусійною є й норма, що кошти, які отримані політичною партією як пасивні доходи у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, не є грошовими внесками на підтримку політичної партії.

В той час питання щодо розміщення інших коштів політичної партії на депозитних рахунках є надзвичайно дискусійним і може негативно вплинути на розвиток партійних інститутів в Україні внаслідок обмеження витрат на їхній розвиток (в тому числі й розвиток регіональних та місцевих осередків). Навіть у разі підтримки парламентом даної пропозиції, її запровадження повинно супроводжуватися суттєвим удосконаленням інших положень законодавства про політичні партії. Зокрема, йдеться про визначення статусу цих коштів, включення повідомлення про депозитні рахунки та отриманих відсотків від їх використання до звітності політичних партій, передбачення застереження щодо відкриття депозитних рахунків лише в національній валюті та іншими законодавчими обмеженнями. 

2. Вкрай ризикованою є пропозиція не відносити до внеску на підтримку політичної партії надання народним депутатом України, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою, членом відповідної партії безоплатно чи на пільгових умовах товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на протидію COVID-19 за визначеним КМУ переліком. Такий перелік на підставі Закону України  «Про публічні закупівлі» вже визначений Постановою Уряду від 20 березня 2021 р. № 225  «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України». До чинного переліку входить значна кількість різних товарів. Необхідно враховувати, що восени відбудуться позачергові вибори Харківського міського голови та інші місцеві вибори, проміжні вибори народних депутатів України і таке послаблення буде сприяти підкупу виборців під час дочасної агітації.

3. Викладені в законопроєкті пропозиції щодо призупинення та припинення державного фінансування не несуть значних загроз, проте окремі законодавчі пропозиції є необґрунтованими:

  • розмір розходжень, який допускається у звіті для збереження державного фінансування, становить 100 прожиткових мінімумів працездатних осіб в Україні, що у 2021 році становитиме суму понад 454 тис. грн. Про надмірність такої суми також зазначала ГНЕУ у своєму висновку.
  • можливість припинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії у разі відсутності будь-яких видатків (витрат) політичної партії за рахунок коштів, отриманих на фінансування статутної діяльності політичної партії, протягом одного календарного року з дня зарахування вперше зазначених коштів на рахунок політичної партії в установі банку є доволі контраверсійною ініціативою. З одного боку, таким чином партію підштовхують до більш активної політичної діяльності, з іншого – на неефективне використання коштів.