Протягом квітня-червня 2023 року Громадянська мережа ОПОРА досліджувала вплив нової демографії на освітню сферу в Івано-Франківській міській територіальній громаді. Проявами нової демографії є поява нових груп населення, зміна його структури та кількості. Ці фактори впливають на доступ до послуг, навантаження на різні сфери життя громади, зокрема соціальну, медичну, освітню тощо. 

Перший етап дослідження — аналіз освітньої сфери, а саме загальної середньої й дошкільної освіти. Окремо варто наголосити, що якість освіти не є предметом дослідження, тому проблеми, пов’язані з нею, в звіті не порушені. Використовучи дані, оприлюднені Інститутом освітньої аналітики й  Департаментом освіти та науки Івано-Франківської міської ради, а також на основі відповідей на  інформаційні запити ми оцінили стан освітньої сфери за останні 3 роки у Івано-Франківській територіальній громаді: кількість учнів і вихованців у закладах середньої і дошкільної освіти, в тому числі кількість дітей зі статусом ВПО, кількість вчителів і вихователів у навчальних закладах, а також завантаженість навчальних закладів порівняно з всеукраїнськими показниками.

Попри економічну нестабільність, можемо спостерігати тенденцію до збільшення приватних закладів середньої освіти. Якщо у вересні 2021 року їх було 4, то вже на початок 2022–2023 н. р. їх кількість збільшилась до 7. З іншого боку, спостерігається зменшення кількості приватних дошкільних закладів, адже у вересні 2022 року їх було 6, а у вересні 2023-го — 5.

За період 2022–2023 н. р. спостерігається зменшення кількості учнів і вихованців дошкільних закладів. Так, у вересні 2022 року у ЗДО виховували 35544 дитини, а в травні 2023 року їх кількість зменшилась на 258. Тобто відтік дітей у дошкільних закладах освіти за 2022–2023 н. р. становить 890 вихованців. При цьому зросла кількість дітей зі статусом ВПО у ЗСО і ЗДО: у школах і ліцеях громади їх стало 1515, а у садочках — 476.

Також спостерігаємо відносно високу завантаженість навчальних закладів громади. Середня завантаженість у сільських школах і ліцеях громади більша на 7 учнів, ніж аналогічний показник в цілому по Україні, а в міській місцевості ця цифра більша на майже 4 учні. Крім того, середня завантаженість груп у дитячих садочках на майже 7 дітей більша, ніж того вимагає Закон України “Про дошкільну освіту”. 

Насамкінець, враховуючи дані середньої кількості дітей у навчальних закладах, зауважимо, що для Івано-Франківської міської громади перспективним може бути стимулювання, підтримка і розвиток приватних навчальних закладів.