ОПОРА проаналізувала. яких змін зазнала середня освіта Івано-Франківської громади у зв'язку зі зміною демографії внаслідок російської агресії. 

За цей період кількість учнів зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зросла, порівняно з 2021 роком на 3,7% і становить станом на зараз 4,3%, що разом з тим не дає підстав стверджувати про суттєве зростання кількісного навантаження на заклади освіти. Найбільше учнів зі статусом ВПО прибуло із Запорізької, Херсонської, Луганської, Харківської та Донецької областей. Крім того, зафіксоване зростання кількості учнів, які здобувають середню освіту за допомогою індивідуальної форми навчання. Таких учнів станом на зараз приблизно 4,4% від загальної кількості учнів у громаді. Якщо у 2021 році на індивідуальній формі навчалося 129 учнів, то у травні 2023 року – 1560. 

Попри те, що російська агресія спричинила часткову міграцію педагогів за кордон, в цілому говорити про брак кадрів не доводиться. Якщо у вересні 2021 року на всі школи громади було лише 1,5 вакантної ставки, то станом на травень 2023 року в закладах середньої освіти вакантних ставок немає.

За інституційною формою навчання (денна, вечірня, заочна, дистанційна, мережева) у 2021 році навчалося 34 411 дітей, а в 2022 році — 35 016, що пов’язано із загальним зростанням кількості учнів, а також невеликим їх відтоком на індивідуальну форму. Станом на травень 2023 року кількість дітей які навчаються за інституційною формою, зменшилась до 33 726, а тих, хто навчається за індивідуальною формою, побільшало на 1032 порівняно з 2022 роком. Якщо у 2021 році на індивідуальній формі навчалося 129 учнів, то у 2022 році їх було вже 528, а в травні 2023 року 1560, тобто приблизно 4,4% від загальної кількості учнів у громаді. Таке зростання, ймовірно, пов’язане з міграцією учнів за кордон та вибором індивідуальної форми навчання, як чи не єдиного прийнятного способу продовжувати здобуття освіти в українських школах.

Попри переїзди внутрішньо переміщених осіб, навантаження на систему освіти суттєво не посилилося. Станом на травень 2023 року в загальноосвітніх закладах громади навчалося 1515 учнів зі статусом ВПО — 4,3% від загальної кількості учнів. Станом на вересень 2021 року в закладах середньої освіти громади навчалася 221 дитина зі статусом ВПО — приблизно 0,6% від загальної кількості учнів на той момент. 

Після початку повномасштабної російської агресії і, як наслідок, масової внутрішньої міграції в Івано-Франківській громаді закономірно зросла кількість учнів-ВПО. Станом на вересень 2022 року порівняно з вереснем 2021 року кількість дітей зі статусом ВПО зросла на приблизно 3,2% — 1351 учень. Станом на травень 2023 року ця цифра становила 1515 дітей, тобто зросла приблизно на 0,5% порівняно з 2022 роком. Оскільки частка учнів зі статусом ВПО не дуже велика, можна зробити висновок, що міська система освіти не перевантажена і змогла впоратись із забезпеченням доступу дітей-переселенців до середньої освіти. Найбільше учнів зі статусом ВПО, які навчаються в школах Івано-Франківської громади, прибуло із Запорізької (289 учнів), Херсонської (271 учень), Луганської (266 учнів), Харківської (257 учнів) та Донецької (243 учні) областей. Найменше дітей-переселенців — з Одеської (7 учнів) і Житомирської (4 учні) областей та з АР Крим — 6 учнів. З Київської області прибуло 68 учнів, з Дніпропетровської області — 48, з Миколаївської — 37, з Сумської — 19 учнів.

Якщо загальноукраїнські дані щодо навантаження учнів на один клас порівняти з даними громади, то в закладах середньої освіти Івано-Франківської громади класи більш завантажені, ніж в середньому по Україні. Якщо не враховувати тип місцевості, то загалом в Україні на один клас припадає 20,5 учнів, а в Івано-Франківській громаді — 27,2. Якщо в міських закладах середньої освіти цей показник загалом по Україні наближається до 25 учнів на клас, то в Івано-Франківській громаді у міських школах навчається в середньому 28 учнів. Якщо порівнювати завантаженість сільських шкіл, то цей показник по Україні становить 13–14 учнів на клас, а в сільських школах Івано-Франківської громади наближається до 21 учня на клас.

Якщо аналізувати дані про вакантні ставки з закладах середньої освіти, то говорити про брак кадрів не доводиться. У вересні 2021 року на всі школи громади було лише 1,5 вакантної ставки, у в вересні 2022 року — лише одна, а станом на травень 2023 року в закладах середньої освіти вакантних ставок немає. Не відбулось й скорочення педагогічних працівників. Навпаки, протягом 2022–23 років кількість педагогів у закладах середньої освіти громади дещо зросла. Якщо станом на вересень 2021 року працювало 2957 педагогів, то 2022 року їх стало 3085, а станом на травень 2023 року — 3097. Кількість залучених до освітнього процесу педагогів, які перебувають за кордоном, порівняно з 2022 роком дещо зменшилася. Якщо станом на вересень 2022 року з 3085 вчителів за кордоном перебувало 82, то в травні 2023 року з 3097 вчителів за кордоном перебуває 57.

Попри ускладнення умов для економічної активності, кількість приватних закладів середньої освіти у Івано-Франківській громаді збільшилася за період повномасштабної війни на 3 заклади освіти. Якщо у 2021 році їх було 4, то у 2022 році — 7, тобто майже вдвічі більше. Станом на травень 2023 року в приватних закладах середньої освіти навчається майже 3,9% учнів. У 2022 році ця частка становила майже 3,4%, а в 2021-му на приватні школи припадало 2,3% учнів громади

З повним текстом звіту можна ознайомитись за посиланням

Протягом квітня-червня 2023 року Громадянська мережа ОПОРА досліджувала вплив нової демографії на освітню сферу в Івано-Франківській міській територіальній громаді.

Проявами нової демографії є поява нових груп населення, зміна його структури та кількості. Ці фактори впливають на доступ до послуг, навантаження на різні сфери життя громади, зокрема соціальну, медичну, освітню тощо.

Перший етап дослідження — аналіз освітньої сфери, а саме загальної середньої й дошкільної освіти. Окремо варто наголосити, що якість освіти не є предметом дослідження, тому проблеми, пов’язані з нею, в звіті не порушені. Використовучи дані, оприлюднені Інститутом освітньої аналітики й Департаментом освіти та науки Івано-Франківської міської ради, а також на основі відповідей на інформаційні запити ми оцінили стан освітньої сфери за останні 3 роки у Івано-Франківській територіальній громаді: кількість учнів і вихованців у закладах середньої і дошкільної освіти, в тому числі кількість дітей зі статусом ВПО, кількість вчителів і вихователів у навчальних закладах, а також завантаженість навчальних закладів порівняно з всеукраїнськими показниками.

Довідково: 

Проєкт «Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей» реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні – допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у чотирьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне та Богуслав).