Пів року увага суспільства та медіа зосереджена на проблемі передачі повноважень органів місцевого самоврядування до військових адміністрацій або їх начальників, що демонструє історія в Чернігові. 

Внаслідок рішення суду Владислав Атрошенко, який переміг на чергових місцевих виборах 2020 року, достроково припинив повноважень міського голови. До наступних місцевих виборів повноваження міського голови виконуватиме секретар міської ради.

Хронологія подій

  • Наприкінці 2022 року міського голову Чернігова Владислава Атрошенка  позбавили права обіймати цю посаду строком на 1 рік (рішення Яворівського районного суду Львівської області). Апеляція залишила таку санкцію без змін.
  • Відповідно до закону “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження міського голови Чернігова перейшли до секретаря міської ради Олександра Ломаки. За законодавством, секретар не пізніш як на п'ятнадцятий день повинен був звернутися до Верховної Ради з клопотанням щодо призначення позачергових виборів міського голови. Водночас в умовах воєнного стану вибори проводити не можна. 
  • Натомість 7 лютого 2023 року була утворена Чернігівська міська військова адміністрація
  • У квітні 2023 року на сайті Міністерства юстиції з’явилася скарга від імені Чернігівської міської військової адміністрації щодо Чернігівської міської ради. Чернігівська МВА, в особі її начальника Дмитра Брижинського, також подала до суду на Чернігівську міськраду, в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака та відстороненого керівника міста Владислава Атрошенка через те, що Атрошенко досі вважається керівником міськради. 
  • 1 червня 2023 року Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив у повному обсязі позов Чернігівської міської військової адміністрації. Визнав незаконним та скасував розпорядження Чернігівської міськради про призупинення повноважень Владислава Атрошенка на посаді міського голови Чернігова, визнав протиправною бездіяльність в.о. міського голови Олександра Ломаки через не оформлене звільнення Атрошенка, а також зобов'язав Ломаку все ж таки звільнити Атрошенка з посади.
  • 6 червня міського голову Чернігова Владислава Атрошенка звільнили з посади. Про це кадровий відділ Чернігівської міськради зробив відповідний запис у його трудовій книжці.

Детальніше про рішення окружного суду

1 червня 2023 року Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив у повному обсязі позов Чернігівської міської військової адміністрації у справі №620/4428/23

Суд: 

  • визнав незаконним та скасував розпорядження секретаря Чернігівської міської ради від 02.02.2023 №48ркп/вс «Про призупинення виконання повноважень на посаді чернігівського міського голови».
  • визнав протиправною бездіяльність виконувача обов`язків чернігівського міського голови в частині невжиття заходів щодо оформлення звільнення Владислава Атрошенка у зв`язку з достроковим припиненням останнім повноважень Чернігівського міського голови відповідно до пункту 3-1 частини 1, пункту 2 частини 11 статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» без прийняття рішення відповідної ради.
  • зобов`язав виконувача обов`язків чернігівського міського голови вжити заходів щодо оформлення звільнення Владислава Атрошенка у зв`язку з достроковим припиненням останнім повноважень міського голови відповідно до пункту 3-1 частини 1, пункту 2 частини 11 статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» без прийняття рішення відповідної ради.
  • визнав незаконним та скасував пункт 3 рішення Чернігівської міської ради від 09.02.2023 №28/VIII-1 «Про тимчасове виконання повноважень міського голови» в частині внесення відомостей щодо юридичної особи — орган місцевого самоврядування Чернігівська міська рада (код 34339125) та юридичної особи — орган місцевого самоврядування виконавчий комітет Чернігівської міської ради (код 04062015) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформації про відсторонення Владислава Атрошенка.

У своєму рішенні суд зауважив, що з аналізу норм статті 79 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні" випливає, що законодавець визначив єдиний спосіб дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови у разі набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов'язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов`язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування звільнення з посади та визначив момент з якого особа вважається звільненою з посади - з дня, наступного за днем одержання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду без прийняття рішення відповідної ради. Крім цього, у рішенні зазначається, що ця норма є імперативною та не передбачає альтернативних способів дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови, в тому числі і призупинення виконання повноважень сільського, селищного, міського голови на певний період чи відсторонення від посади.

Разом з цим, рішення суду ще не набрало законної сили. За ч. 1 ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Згідно ч. 1 ст. 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, в цілому погоджуючись із висновками суду, зауважує, що юридичні наслідки у вигляді дострокового припинення повноважень повноважень міського голови та інших виборних осіб, які настають у зв'язку з притягненням до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення, потребують дискусії щодо їх співрозмірності (пропорційності) адміністративно караному діянню та відповідності демократичним стандартам.