Громадянська мережа ОПОРА оцінила якість процесу голосування з 08 до 12 години на основі  даних з репрезентативної для усієї країни кількості виборчих дільниць. Методологія моніторингу виборчого процесу ОПОРИ дозволяє порівнювати кількісні показники порушень законодавства, які були типовими для цих та попередніх виборів.

У порівнянні із першим туром голосування та позачерговими виборами Президента України, ОПОРА констатує зменшення інтенсивності порушень, вчинених суб’єктами виборчого процесу між 08 та 12 годинами дня голосування. Це може засвідчувати  належну організацію голосування та профілактичну роль попередніх зусиль Національної поліції України у сфері протидії, виявлення та розслідування виборчих злочинів.

За даними спостерігачів, на повторному голосуванні 21 квітня 2019 року лише на 2,2% дільниць зафіксовані факти демонстрації виборцем заповненого бюлетеня, що належить до порушень таємниці голосування.  Під час першого туру такі інциденти були зафіксовані на 5,9% дільниць, натомість відповідний показник на позачергових виборах Президента України становив 4,2%.

На 96,4% виборчих дільниць бюлетені видавались громадянам без порушення законодавства.  Спроби отримати або видати виборчі бюлетені без пред’явлення виборцями паспорта громадянина України або незаконно надати бюлетень іншій особі мали місце на 3,6% дільниць. Такі незаконні випадки під час першого туру виборів виявлялись на 9% дільниць, на позачергових виборах Президента України у 2014 року - на 8,5% дільниць.

Лише на 0,9% дільниць зафіксовані випадки фотографування виборцями своїх бюлетенів. Такі дії громадян заборонені Законом України “Про вибори Президента України” і часто є ознакою участі виборців у незаконних технологіях кандидатів. Натомість під час першого туру факти фотографування виборчих бюлетенів мали місце на 2,2% виборчих дільниць, на позачергових виборах Президента України - 1% дільниць.

На всіх виборчих дільницях, охоплених репрезентативним спостереженням, не виявлено фактів незаконного вкидання виборчих бюлетенів.

Таким чином, члени ДВК, виборці, представники кандидатів, поліцейські забезпечують законний перебіг голосування. ОПОРА закликає суб’єктів виборчого процесу уникати порушень законодавства і зберегти позитивну динаміку процесу голосування.  

Явка на 12:00