1 липня 2016 року голова окружної виборчої комісії № 206 Євгеній Артеменко та заступник голови Ірина Примера надали коментар місцевим засобам масової інформації з приводу ситуації, що склалась під час внесення подань кандидатів для формування дільничних виборчих комісій.

Голова окружної виборчої комісії № 206 Євгеній Артеменко зазначив, що більшість подань, внесених кандидатами, зроблені “нашвидкоруч” та містять значну кількість помилок: “Проверки очень тяжелые, очень много недостатков, большое количество сбоев”.

Наразі члени ОВК № 206 перевіряють правильність інформації щодо даних осіб, включених до подань.

Заступник голови Ірина Примера відзначила, що більшість подань (41 подання) була внесена в останній день - 29 червня, що спричинило ажіотаж. Останні надійшли з Вінницької, Харківської, Луганської, Донецької областей. Серед типових помилок заступник відзначила неточності паспортних даних, низьку розбірливість фотографій, некоректні телефонні номери. Непоодинокі випадки обурення осіб, які не писали заяви про бажання бути членом дільничної виборчої комісії, але опинились у поданні.

Ірина Примера зазначила: “Наразі комісія перевіряє зараз всі заяви, щоб уникнути такої спроби, щоб завести людей на дільничні виборчі комісії, а потім ці, якби то кажучи, члени виборчих комісій не прийшли на відкриття, не прийняли присяги і тим самим - дільниця не відкрита і виходить зірвання виборів у 206 окрузі”.

Цікавим фактом, за словами заступника голови, є звернення до неї депутата Чернігівської міської ради Світлани Віталіївни Живенко. Підставою стало те, що під час перевірки одного з подань член комісії виявила заяву та копію паспорта депутата та повідомила про це останню. Живенко Світлана зазначила, що не виявляла бажання бути членом ДВК та написала до окружної комісії заяву-скаргу на дії осіб, які вчинили зазначені дії без відома депутатки. Дана заява буде розглянута на засіданні ОВК, передбачається відкриття кримінального провадження за даним фактом.

Зазначимо, що відповідальність за підробку виборчих документів передбачено ч. 4 ст. 158 Кримінального кодексу України. Відповідно до неї підроблення виборчих документів, вчинені кандидатом на виборах, представником чи уповноваженою особою політичної партії, місцевої організації політичної партії, довіреною особою кандидата на виборах - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Нагадаємо, що відповідно до Закону “Про вибори народних депутатів України” 29 червня 2016 року о 24 годині закінчився строк внесення подань на членів дільничних виборчих комісій кандидатами в народні депутати України та політичними партіями, депутатські фракції яких зареєстровані у Верховній Раді України поточного скликання. В ОВК № 206 процес прийняття подань призупинили на більше ніж 8 годин, а закінчили о 02:05 30 червня, прийнявши документи від 66 кандидатів.

 

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.