Відповідно до Закону “Про вибори народних депутатів України” 29 червня 2016 року о 24 годині закінчився строк внесення подань на членів дільничних виборчих комісій кандидатами в народні депутати України та політичними партіями, депутатські фракції яких зареєстровані у Верховній Раді України поточного скликання. В ОВК №206 процес прийняття подань призупинили на більше ніж 8 годин, а закінчили о 02:05 30 червня, прийнявши документи від 66 кандидатів.

Того ж дня о 14 годині мало розпочатися засідання ОВК з проведення жеребкування щодо розподілу ефірного часу між кандидатами для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів Державного бюджету України.  

Спостерігач ОПОРИ, яка з’явилась на засідання, з’ясувала, що процес прийому подань призупинено у зв’язку з необхідністю провести засідання, а також через те, що журнал реєстрації документів, заяв і скарг, до якого вносяться відомості про отримані комісією документи, знаходиться в зачиненому сейфі. Доступ до нього має лише голова ОВК Євгеній Артеменко, який був відсутній. Заступник голови Ірина Примера повідомила, що станом на 14:00 зареєстровано подання в члени ДВК від 22 суб’єктів.

На першому поверсі приміщення Чернігівської районної ради перебувало кілька чоловіків у форменому одязі без розпізнавальних знаків. За їх поясненням, вони є представниками ТОВ “8 сотня”, з яким Чернігівська РДА уклала договір на охорону приміщення.

Голова комісії, прибувши до приміщення ОВК о 14:15, на прохання спостерігача та журналістів продемонстрував журнал реєстрації, що знаходився у сейфі. Також голова поскаржився на поганий стан здоров’я та пояснив, що запізнився на засідання, оскільки звертався за медичною допомогою.

Під час проведення жеребкування на засіданні стан здоров’я Євгенія Артеменка раптово погіршився, через що довелося викликати швидку медичну допомогу. Євгеній Валентинович не міг надалі головувати на засіданні, його госпіталізували, тож до виконання його обов’язків приступила заступник Ірина Примера.

Після закінчення засідання, близько 17:20, з’ясувалося, що ключ від сейфу, у якому знаходиться журнал, перебуває в голови комісії, відповідно ані заступник голови, ані секретар не мали змоги приймати подання. На той момент у приміщенні ОВК сформувалася черга з кандидатів та довірених осіб, які очікували на можливість зареєструвати документи. Деякі з присутніх відмовлялися коментувати ситуацію та представлятися, інші - навпаки, висловлювали невдоволення роботою комісії.

“Ще права не порушено. Зараз восьма година вечора, ще є 4 години, щоб у нас прийняли подання. Тому ще рано говорити про порушення прав. Усі тут розуміють, на що йдуть. У разі, якщо до 24 години подання не приймуть, тоді, можливо, подаватимуть позов до суду про порушення моїх прав через бездіяльність комісії”, - пояснила кандидат в народні депутати України Марія Сокол.

Заступник голови ОВК Ірина Примера пояснювала, що очікує, поки Євгеній Артеменко повернеться з лікарні та передасть їй ключ від сейфу для того, щоб отримати доступ до журналу реєстрації. О 18:30 в приміщенні ОВК з’явилися народний депутат України Олександра Кужель у супроводі кандидата Юрія Власенка (ВО “Батьківщина”). Вони вимагали пояснень від заступника голови комісії щодо затримки у процесі прийому подань. Розмова переросла у конфлікт між представниками політичної партії та членами ОВК й іншими присутніми кандидатами.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 16 ст. 33 Закону України “Про вибори народних депутатів України” заяви, скарги та інші документи, що надійшли до виборчої комісії, приймаються та реєструються в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією. Порядок реєстрації документів окружною виборчою комісією визначено Постановою ЦВК від 15.09.2010 №350, де зазначено: "5.2. Документи   та   звернення,  що  надходять  до  виборчої комісії,  мають право приймати голова  комісії,  заступник  голови комісії, секретар або інший визначений комісією член комісії. 5.4. Документи,   заяви,  скарги   реєструються  в  день  їх надходження в  журналі реєстрації  документів,  заяв  і  скарг  у виборчій комісії та комісії з референдуму".

Олександра Кужель намагалася з’ясувати, до якої лікарні відвезли Євгенія Артеменка та як можна отримати від нього ключ.  На питання присутніх у комісії журналістів та спостерігачів щодо мотивів своєї присутності в ОВК, народний депутат пояснила, що таким чином здійснює основну функцію парламенту - "парламентський контроль".

Олександра Кужель та кандидат Юрій Власенко залишили комісію, однак через деякий час у приміщенні з’явився народний депутат Євгеній Амельченко та довірена особа кандидата Дмитра Блауша - Жанна Шерстюк, котра теж намагалася внести подання.

Секретар комісії Сергій Соломаха зазначив, що є можливість вносити відомості в інший журнал, який вівся в комісії до отримання журналу встановленого зразка, однак інші члени комісії не погоджувалися його використовувати.

Надвечір в ОВК з’явився голова Євгеній Артеменко, комісію також вирішили відвідати депутати обласної ради.

Голова ОВК передав своєму заступнику ключ від сейфу. Не обійшлося без конфліктів, оскільки члени ОВК стверджували, що присутні в кабінеті народні депутати України та депутати обласної ради заважають їм в обговоренні проблеми. Натомість депутати посилалися на те, що мають право безперешкодно перебувати в будь-яких приміщеннях органів влади. Відповідно, процес прийому подань відновився о 20:45.  

20160629 234835

20160629 174439 1

На місце події прибув наряд патрульної поліції, якому надійшло повідомлення про те, що невідомі особи намагаються зірвати нормальну роботу окружної комісії.

Сам процес прийняття документів від кандидатів та довірених осіб затягнувся до 02:05 30 червня. Заступник голови комісії прийняла та зареєструвала подання від всіх осіб, які були присутні в приміщенні ОВК станом на 24:00 29 червня та записані у відповідну чергу. Опівночі в журналі було зареєстровано 45 подань, всього у журналі зроблено записи про 66 подань на членів ДВК. Після закінчення прийому подань в ОВК, кабінет, де знаходилися документи, опечатали.  

Слід також відзначити певні закономірності при внесенні подань довіреними особами кандидатів. Особи, що принесли документи, не завжди могли одразу пригадати, якого кандидата представляють та як відрізнити форму подання від заяв на згоду бути членами ДВК.

20160701 100255

20160630 020624

Варто наголосити, що прийом документів від суб’єктів виборчого процесу віднесено до обов’язків голови комісії, його заступника та секретаря, або інших членів комісії, відповідно до її рішення. Водночас журнал реєстрації вхідної документації не належить до документів, які мають зберігатися у сейфі комісії. На всіх етапах виборчого процесу комісія має організувати свою роботу так, щоб права всіх суб’єктів було дотримано. Відсутність голови комісії, в тому числі з поважних причин, не може бути підставою для обмеження прав кандидатів, їх довірених осіб, чи інших субєктів виборчого процесу”, - зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ в Чернігівській області.

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.