У своїй більшості керівниками в органах місцевого самоврядування  у досліджуваних радах є чоловіки (понад 90,5%) і у майже половині випадків це представники трьох об’єднань: “Європейської Солідарності” (16,7%), позафракційних (15,9%) та ВО “Батьківщина” – 13,5%. Схожа ситуація і з керівниками постійних депутатських комісій.

Керівники органів місцевого самоврядування

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала фракційну приналежність 126 осіб із керівного складу міських та обласних рад (міських голів, секретарів міських рад, голів обласних рад та їхніх заступників) у досліджуваних містах та регіонах. Серед них найбільше представників “Європейської Солідарності” – 16,7%, позафракційних – 15,9%, членів ВО “Батьківщина” – 13,5%, ВО “Свобода” – 7,9% та “Нашого краю” – 6,3%.

Варто відзначити, що серед голів обласних рад членів “Європейської Солідарності” найбільше – майже 41%, а от серед їхніх заступників переважають представники ВО “Батьківщина” – 20,5%. Міські голови у понад третині випадків (35,7%) є позафракційними. У свою чергу серед секретарів міських рад найбільше позафракційних – 18,8%, а також членів “Європейської Солідарності” – 15,6%.

Якщо говорити про статевий баланс серед керівних посад обласних та міських рад, то у своїй абсолютній більшості переважають чоловіки – 90,5%, а жінок у свою чергу лише 9,5%. Варто відзначити, що серед міських голів досліджуваних міст немає жодної жінки.

Депутатські комісії в місцевих органах влади

У досліджуваних міських та обласних радах проводять свою діяльність 434 постійні депутатські комісії. Найбільшу кількість таких комісій створено у Дніпропетровській обласній раді – 16, Одеській обласній – 15 та Харківській обласній – 14, а найменшу – у міських радах Бердянська, Броварів, Житомира, Полтави, Сум та Черкас – по 5.

Також Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити, представники яких фракцій політичних партій займають найбільшу кількість посад голів постійних комісій. Так, найбільшу кількість посад голів постійних комісій посідають члени фракції “Європейська Солідарність” – 18,2%, на другому місці представники ВО “Батьківщина” – 11,2%, далі йдуть позафракційні – 10,8%, “Опозиційний блок” – 9,4%, Об’єднання “Самопоміч” – 7,4%, ВО “Свобода” – 7,1%, “УКРОП” – 6,5% та “Наш край” – 5,1%.

Загалом представники різних фракцій очолюють різні комісії, проте, наприклад, найбільша кількість посад голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування у членів “Європейської Солідарності”  (31,4% від усіх голів комітетів). А от майже 60% керівників комісії з питань бюджету та фінансів розподілені між 5 фракціями: “Європейською Солідарністю” – 15,3%, ВО “Батьківщина” – 14,3%, “Опозиційним блоком” – 11,2%, позафракційми депутатами та членами Об’єднання “УКРОП” – по 9,2%.

Якщо говорити про статеве представництво серед керівників постійних комісій, то 18,4% голів є жінками, а 81,6% – чоловіками. Варто відзначити, що дана цифра є фактично ідентичною до загального представництва жінок у місцевих радах досліджуваних міст. 

Серед усіх жінок-голів комісій найбільшу кількість очолюють комісії, які пов’язані із питаннями освіти, науки та здоров'я – 26,25% (або 31,3% від усіх керівників даної комісії), комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування – 11,25% (або 16,7% від усіх) та з питань бюджету та фінансів (або 9,2% від усіх). 

Також варто зазначити, що понад 25% посад керівників постійних комісій жінки займають у восьми областях: Луганській (33,3%), Житомирській (30,8%), Волинській (29,4%), Донецькій (28,6%), Львівській (28,6%), Одеській (26,9%), Закарпатській (26,7%) та Харківській (25%).

Громадянська мережа ОПОРА здійснює інформаційно-просвітницький та моніторинговий проєкт, спрямований на підвищення поінформованості громадян про діяльність політичних партій, мережу осередків та їх персональний склад, використання ними інструментів внутрішньопартійної демократії, способи інформування та взаємодії з виборцями. Моніторингом охоплено всі обласні центри України, а також міста Біла Церква, Бердянськ, Бровари, Кременчук, Кам'янське та Маріуполь.