У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Херсон. У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції в Херсонськый обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку місцевих виборців на останніх виборах, і з чим вони підходять до чергових місцевих виборів, який стан їх готовності й фактичної діяльності.

Резюме

З цією метою було проаналізовано діяльність 15 осередків політичних партій, які розташовані й офіційно зареєстровані на території Херсонщини і мають міські та обласні осередки. Серед 15 партій вдалось поспілкуватись і отримати відповіді для моніторингу в 9 представництв. 6 представництв партійних осередків через інформаційні запити на електронні пошти, інформування через Facebook, телефонні дзвінки, відправлення листів на комунікацію не вийшли (запит залишився без відповіді). 

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Винятком є лише Херсонська територіальна організація Партії «Європейська Солідарність», Херсонський міський осередок Радикальної партії Олега Ляшка, Херсонський обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка, про керівництво яких дані в Держреєстрі відсутні. У випадку «Європейської Солідарності» це пов'язано зі зміною керівництва партійних організацій, які нещодавно відбулися, та тим, що нові дані ще не були внесені в реєстр. Інші партії зареєстровані вже давно і дані не були оновлені.

У 10 випадках партії мають свої офіси, на базі яких функціонують партійні приймальні. У «Голосі» досі ведуть перемовини з орендодавцем. Приймальні не працюють у партії «Голос», а також обласного і міського осередків ВО «Свобода», які консультують за попередніми домовленостями. 

Незважаючи на те, що в Україні триває карантин, більшість приймалень партій працюють та ведуть прийом громадян, але деякі за умови попередньої домовленості, інші – відповідно до графіку (переважно пн – пт по 5 робочих годин). У такому форматі працює 8 приймалень політичних партій. Інші приймальні ведуть прийом громадян у дистанційному форматі.

Найбільш популярними у Херсонських політичних партій є соціальні мережі (зокрема Fcebook), де вони розміщують інформацію про свою діяльність (акаунти, персональні сторінки лідерів, офіційні сторінки партій, групи), а також деякі партії мають свої телеграм-канали («Слуга народу», «Партія Шарія»), інформують про свою діяльність в Instagram («Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя»), а також в Twitter («Сила і Честь»), YouTube («Сила і Честь»).

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Зокрема, такі дані співпадають у 11 з 15 випадків. 

Ці дані не співпали лише в міських організаціях «Європейської Солідарності», а також у херсонській міській і обласній організаціях Радикальної партії Олега Ляшка (дані відсутні) і в херсонському представництву «Української стратегії Гройсмана».

У 12 випадках фактичні адреси партійних організацій відповідають тим, які вказані в Єдиному державному реєстрі. У всіх випадках це пов'язано з тим, що фактично партії зареєстровані за одними адресами, а орендують офіси в інших приміщеннях. Також в партії «Голос» на сторінці в Fcebook вказана офіційна адреса приймальні, хоча під час спілкування повідомили, що офіційної приймальні поки що немає і на даний момент ведуться перемовини з орендодавцем і, відповідно, прийом громадян вони не проводять. Також адреса приймальні не відповідає адресі партійного осередку в ЄДР Херсонської обласної партійної організації Аграрної партії України.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Водночас потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена в переліку прав, які зумовлені у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У 13 випадках при партійних офісах функціонують партійні приймальні. Приймальні не працюють при партіях «Голос» та «Українська стратегія Гройсмана». 

Активність роботи приймалень досить різна. Більшість приймалень (Херсонська територіальна організація партії «Європейська Солідарність», Херсонська міська і обласна Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія, партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити») працюють щоденно згідно із затвердженим графіком. Інші представництва партій (Міська і обласна партії ВО «Свобода») працюють за попереднім записом. Представництво партії «Голос» працює в дистанційному режимі. У партії «Європейська Солідарність» повідомили, що на час карантину не працюють. Здебільшого прийом здійснюється відповідальними особами від партії, депутатами за попередніми записами, працівниками офісу, волонтерами («Нам тут жити»).

Незважаючи на те, що в Україні триває карантин, більшість приймалень партій працює та веде прийом громадян як в оффлайн так і в онлайн режимах. Але під час організації комунікації з головами партій або уповноваженими представниками по факту не вдалось зв’язатись і знайти діючі контакти у відкритому доступі (оскільки вказані офіційні номери та електронні пошти дуже часто не відповідають). Було дуже складно у таких партій, як «Слуга народу», «Самопоміч», «Сила і Честь», «Опозиційний блок». У приміщенні «Самопомочі» здійснюються ремонтні роботи, а в офіс «Слуги народу» протягом тижня моніторингу було закрито, що свідчить про обмежений доступ для відвідувачів і несистемний характер роботи.

У більшості випадків прийом здійснюють депутати відповідної ради. У партій, які не представлені в міській та обласній радах, прийом здійснює визначений працівник партії. За словами представників політичних партій, у середньому вони отримують 10 звернень щомісяця. В основному вони всі стосуються надання матеріальної допомоги, юридичних консультацій.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

В якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії «Батьківщина»

Запит проігноровано, в ЄДР є адреса і контакти приймальні

невідомо

Міський осередок партії «Батьківщина»

Запит проігноровано, в ЄДР є адреса і контакти приймальні

 

Херсонський обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Так

безпосередньо в приймальні

Регіональна організація політичної партії «Опозиційний блок» в Херсонській області

В ЄДР вказано адресу приймальні, телефони і електронна пошта не актуальні

невідомо

«Слуга народу» – Команда Зеленського у Херсоні та Криму

В ЄДР є адреса офісу, на запит не відповіли

 

«Українська стратегія Гройсмана»

Офіційної інформації про їх діяльність у відкритому доступі немає

 

Херсонська територіальна організація партії «Європейська Солідарність»

Так

Дистанційно на час карантину

«Голос»

Офіційно немає, хоча адреса в ЄДР зазначена

Дистанційно

Херсонська обласна організація ВО «Свобода»

Так, за попереднім записом

Так

Херсонський міський осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Так

Так

Херсонська обласна організація політичної партії «Сила і Честь»

Ні

Ні

Херсонська обласна партійна організація Аграрної партії України

Так

Ні

Херсонська обласна організація політичної партії «Партія Шарія»

Невідомо (відмова від відповіді)

Невідомо (відмовива надавати відповідь)

Херсонська обласна організація політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити»

Так

Так

Херсонська міська організація ВО «Свобода»

Так, за попереднім записом

Так

Херсонська обласна «Самопоміч»

За попереднім записом

так

 Інформаційна активність у соціальних мережах

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Ми знайшли близько 31 пабліка в цій соціальній мережі, які мають відношення до активних в області політичних партій та відомих політиків. Зокрема, 11 з них – це публічні сторінки, ще 9 – це акаунти політичних діячів та дотичні до партій 3 групи. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають 2 партії для комунікації з виборцями. Ми знайшли 2 сторінки в Instagram, які мають відношення до активних в області політичних партій. Політики Херсонщини не ведуть свої канали в Telegram, але є канали «Слуги народу» і «Партії Шарія», завдяки чому вони змогли залучити 454 і 456 читачів та інформувати про свою діяльність за допомогою 38 і 40 постів.

У соціальних мережах досить активно працюють партії «Слуга народу – команда Зеленського у Херсоні», протягом квітня створили 37 власних постів на сторінках Facebook; у своєму акаунті команда «Зе-контроль». Херсон» опублікувала 2 власні пости; на своєму каналі в Telegram партія «Слуга народу-Херсон» видала 38 постів; Instagram-сторінка «Слуги народу» (ze kherson 2019) – 34 пости. Серед зазначених партій немає репостів, що свідчить про тенденцію відсутності «схильності до плагіату» і власні авторські тенденції, і дозволяє їм отримувати найбільшу кількість вподобань і прихильників. Депутати ВР від даної політичної сили також мають свої сторінки у Facebook (Вікторія Вагнер – 183 ВО, Павло Павлиш – 182 ВО), однак політичну активність й інформування виборців у соціальних мережах майже не здійснювали. Так, Павло Павлиш створив за останній місяць лиш 2 пости, Вікторія Вагнер – 0 . Володимир Іванов, депутат від «Зе - команди» має офіційну сторінку як депутата, де протягом квітня розмістив 9 постів і 1 репост. Ковальов Олексій (представник «Слуги народу» по 186 округу) оприлюднив 16 власних постів і 1 репост. 

Благодійний фонд Веганза Мяснікяна, який балотувався в якості кандидата в депутати, протягом квітня розмістив 3 пости, де він від імені свого фонду роздавав продуктові набори.

Обласна партія ВО «Батьківщина» протягом квітня створила найбільшу кількість власних постів (58) і зробила 47 репостів, чим привернула увагу 5 978 мешканців, випередивши команду «Слуги народу». Така тенденція не спостерігається в інших осередках і дотичних до ВО «Батьківщина» груп. Так, Юрій Одарченко (народний ексдепутат від даної політичної сили) розмістив на своїй сторінці у Facebook лише 6 постів. На дотичних до ВО «Батьківщина» сторінках в соціальних мережах «Наша Батьківщина – Херсон», «ВО «Батьківщина» – молода», «Батьківщина – Херсон» активності (постів і репостів) протягом періоду моніторингу зовсім не було. У групі Херсонська ОО ВМГО «Батьківщина молода» було зроблено 4 пости і 2 репости. 

Достатньо соціально активною виявилася «Партія Шарія», яка протягом квітня розмістила на своїй місцевій партійній сторінці в телеграм-каналі «Партія Шарія.Херсон» 40 постів і 16 репостів, і в соціальній мережі Facebook з аналогічною назвою створила 37 постів. Микола Кононенко як дотична особа до партії в своєму Facebook-акаунті зробив 5 репостів.

Херсонська територіальна організація партії «Європейська Солідарність» створила 10 власних постів і поширила 112. Також соціальну активність демонструє Сергій Хлань, її представник і голова, який на своїй персональній сторінці зробив 23 пости і 6 репостів. На підтримку політичної сили «Блок Петра Порошенка» часто пише Юрій Рожков і зокрема на сторінках свого благодійного фонду «Добро переможе» (протягом квітня було розміщено 14 постів, 6 репостів, переважно про діяльність фонду, благодійну діяльність тощо).

Просуванням політичних поглядів партії «Голос» на Херсонщині переважно займається Марина Войтенко, яка на своїй сторінці зробила 23 пости і 2 репости. Це значно більше, у порівнянні з активністю на сторінці Партії «Голос» Херсонська область, де розміщено 3 пости і 11 репостів. У телеграм-каналі «Політика ks», дотичному до партійної і політичної діяльності, було розміщено 93 постів і 3 репости, які торкались діяльності партії «Голос».

Радикальну партію Олега Ляшка на Херсонщині переважно просуває Роман Іванов, який на своїй сторінці зробив 3 пости і 114 репостів, чим зробив більше ніж «Херсонщина Радикальна» (0 постів, 23 репости) і «Херсон за Ляшко» (0 постів, 0 репостів). Досить медійними є представництва даної політичної сили та її лідерів у інших районах області. Так, зокрема дана сила має свої персональні сторінки в таких населених пунктах, як Скадовськ (114 репостів), Гола Пристань, Новотроїцьк, Нижні Сірогози, Каховка (30 репостів), Олешки, хоча інформація на них протягом моніторингу переважно не розміщувалась.

Політичну партію «ВО «Свобода» переважно ативізує в соціальних мережах Іван Горланов тим, що на своїй сторінці він зробив 8 постів, 27 репостів, на відміну від офіційної сторінки даної політичної партії в м. Херсон (0 постів, 0 репостів).

Про діяльність «Опозиційного блоку» на Херсонщині можна було лише дізнаватись на персональній сторінці її представника Василя Федіна, який очолює дану політичну силу. Політик зробив 10 постів і поширив 5 матеріалів. Про діяльність даної політичної сиди і її представників також можна було дізнатися зі сторінок «Херсон любимый», які висвітлюють роботу цієї політичної сили.

«Опозиційна платформа – За життя» як місцеве представництво даної сили в Херсоні в Facebook про свою діяльність не інформувала. Просуванням поглядів партії переважно займався її представник Егор Устинов, який на своїй сторінці у Facebook зробив 19 постів і 7 репостів.

Зовсім не виявляли активність і не працювали з виборцями через соціальні мережі й інші канали комунікації в інтернеті представники партії ВО «Свобода» (Федір Семенов, Олег Гаврилко), які на своїй офіційній сторінці у Facebook нічого не розміщували. Лише Шумейко Володимир зробив 119 репостів на політичні теми.

Команда партії «Сила і Честь» в особі Олександра Вітковського розміщувала на своїх акаунтах у Facebook 7 постів і 1 репост. Зовсім протягом періоду моніторингу не працювали Twitter і YouTube-канал даної політичної сили. Херсонський виборчий штаб «Сила і Честь» активність на своїй сторінці у Facebook також не виявляв (лише 2 репости), але на каналі «Твій плюс» розміщено 91 згадку і пост про діяльність даної політичної сили та її лідерів.

Достатньо політично активним у медіа-середовищі є діяльність депутата Верховної Ради Ігоря Колихаєва, який балотувався в якості мажоритарника (але був депутатом обласної ради від «Блоку Петра Порошенка») і має персональну сторінку, через котру інформує про свою діяльність, вітає виборців (8 постів за квітень), офіційну сторінку політичного діяча (12 постів), сторінку благодійного фонду Ігоря Колихаєва (13 репостів, але переважно зі сторінок політика). Також була створена політична партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити».

Благодійний Фонд Євгена Рищука (кандидата в депутати Верховної Ради) протягом періоду моніторингу медійної активності на своїх сторінках не виявляв.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

Перша за показником наявності кількості сторінок є ВО «Батьківщина». Ми нарахували 6 сторінок у соціальних мережах, які пов'язані з цією політичною партією. В основному це сторінки її міської та обласної організацій в Facebook, а також сторінки її лідерів у Херсоні та області. Окремі лідери партії (Юрій Одарченко) мають свої сторінки в Facebook, де інформують про роботу партії. 

Друга за кількістю сторінок у соціальних мережах в Херсонській області партія «Слуга народу». Їх ми нарахували 5. Партія має публічну сторінку міського та обласного рівнів. Майже не активно представлені в соцмережах народні депутати від цієї партії, які представляють Херсонщину в Верховній Раді. Як правило, народні депутати від «Слуги народу» мають персональні акаунти в Facebook та окремо публічні сторінки в Facebook, а також сторінки в Instagram, де вони висвітлюють свою роботу в парламенті. 

Третьою за цим показником є партія «Опозиційний блок» і її похідні, в тому числі активні, місцеві політичні діячі. Ми нарахували 4 сторінки, які пов'язані з цією політичною силою, що переважно знаходяться в Facebook. 

Четверте місце за цим показником ділить «Радикальна партія Олега Ляшка» і «Партія Шарія», які мають по 4 канали комунікації з виборцями, але за кількістю власних постів «Партія Шарія» випереджає.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

«Слуга народу»

місто

+

+

+

 

ВО «Батьківщина»

область

+

     

місто

+

 

 

 

«Голос»

область

+

 

 

 

місто

+

 

 

 

«Європейська Cолідарність»

місто

+

 

 

 

область

+

 

 

 

Радикальна партія Олега Ляшка

місто

+

 

 

 

область

+

 

 

 

«Партія Шарія»

місто

+

 

+

 

«Опозиційна платформа – За життя»

місто

+

+

 

 

«Партія Шарія»

область

+

 

 

 

«Опозиційна платформа – За життя»

область

+

 

 

 

«Самопоміч»

місто

+

 

 

 

 Найактивніші та найбільш популярні сторінки 

Якщо аналізувати виключно сторінки політичних партій, то на Херсонщині найбільш активними в області є сторінки «Слуга народу» в Facebook (37 постів і 0 репостів) й Instagram (34 пости і 0 репостів), і телеграм-канали (38 постів, де було розміщено загалом 109 власних постів).

Загалом за квітень на сторінці «Європейської Солідарності» було розміщено 112 репостів і 10 постів.

Найбільше власного контенту у квітні продукували на сторінках обласної організації ВО «Батьківщина». На сторінці цієї партії було опубліковано по 58 повідомлень.

Найбільш активно репостить інформацію на власній сторінці представник Радикальної партії Олега Ляшка Роман Іванов, який зробив 114 репостів.

Обласна партія «Самопоміч» з виборцями працювала через СМС-повідомлення, які стосувалися річниці трагедії на Чорнобильській АЕС та відзначення Дня перемоги.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Херсонщини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

К-ть дописів

К-ть поширень

К-ть вподобань

1

ВО «Батьківщина»

область

Facebook

58

47

5 978

2

«Слуга народу»

місто

Facebook

37

0

5 618

3

«Партія Шарія»

місто

Facebook

37

0

308

4

«Голос»

місто

Facebook

23

2

375

5

«Європейська Солідарність»

область

Facebook

23

6

0

6

«Європейська Солідарність»

місто

Facebook

10

112

661

7

«Опозиційна платформа – За життя»

область

Facebook

10

5

905

8

ВО «Батьківщина»

місто

Facebook

4

2

1 067

9

«Голос»

область

Facebook

3

11

0

10

Радикальна партія Олега Ляшка

область

Facebook

3

137

1 247

11

Радикальна партія Олега Ляшка

місто

Facebook

0

0

79

12

«Опозиційна платформа – За життя»

місто

Facebook

0

0

1 632

13

«Партія Шарія»

область

Facebook

0

5

0

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Херсонщини в соціальних мережах 

Ім'я та прізвище політика

Статут

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Іван Горланов

Голова партійної організації

Facebook

82

7

0

2

Роман Іванов

Голова партійної організації

Facebook

31

114

0

3

Сергей Хлань

Голова партійної організації

Facebook

23

6

0

4

Марина Войтенко

Голова партійної організації

Facebook

23

2

0

5

Василь Федін

Голова партійної організації

Facebook

10

5

0

6

Юрій Одарченко

Голова партійної організації

Facebook

6

0

2 247

7

Павло Павлиш

Народний депутат

Facebook

2

0

791

8

Вікторія Вагнер

Народний депутат

Facebook

0

0

899

9

Николай Кононенко

Голова партійної організації

Facebook

0

5

0

Досить активно про свою політичну і громадську діяльність пише команда обраного депутата Верховної Ради Ігоря Колихаєва, який має свою персональну сторінку в Facebook, офіційну сторінку депутата, сторінку «Благодійного Фонду Ігоря Колихаєва» і активно висвітлює на YouTube-каналі діяльність зареєстрованої політичної сили «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» (раніше Всеукраїнське об’єднання «Відродження України»).

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.