Враховуючи наближення місцевих виборів, запланованих на жовтень 2020 року, ОПОРА провела моніторинг щодо сталості партійних структур. Об’єктами дослідження стали осередки партій, які мають власні фракції в запорізькій обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Під час моніторингу ми аналізували, наскільки формальні дані в реєстрі співпадають із фактичними. Зокрема, щодо керівництва та адрес офісів осередків. Окрім цього, також дослідили, як функціонують приймальні партій міського та обласного рівнів у місті Запоріжжя. Ця інформація допоможе зрозуміти, яким чином та наскільки функціонують партійні структури зазначених партій у Запорізькій області.

Резюме

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Винятком є лише  Запорізька організація  політичної партії «Самопоміч». Так, за даними ЄДР, голова обласного осередку Владислав Марченко, за фактом – Владислав Марченко, склав повноваження і обов’язки голови обласного осередку виконує голова міської організації Олег Корольов.

Чотири політичні осередки взагалі не мають приймалень. Серед них: Аграрна партія, ВО «Свобода», «Наш край» та «Самопоміч». 

Ті партійні осередки, які мають приймальні, під час карантину працюють дистанційно та ведуть дистанційний прийом громадян.

Більше за інших в соціальних мережах представлені «Партія Шарія» та «Європейська Солідарність». Ці осередки звітують про свою роботу, ведуть просвітницьку роботу серед прихильників.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

Про наявність офіційних осередків політичної партії в регіоні можна дізнатись є Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Українським законодавством визначені чіткі вимоги до юридичної реєстрації політичної партії (ст. 2, 10, 11 Закону «Про політичні партії в Україні»), тоді як подальша розбудова партійної структури є виключною компетенцією самої партії. Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення створюються у визначеному її статутом порядку.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Водночас потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена у переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше, обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Проаналізувавши данні, які містяться в ЄДР, та поспілкувавшись з керівниками місцевих партійних організацій, можна зробити висновок, що у більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Зокрема, такі дані співпадають у 11 з 12 випадків. 

Дані не співпадають у обласній організації «Самопоміч». Так, за даними ЄДР, голова обласного осередку Владислав Марченко, за фактом – Владислав Марченко склав повноваження і обов’язки голови обласного осередку виконує голова міської організації Олег Корольов.

Більшість адрес офісів партійної організації відповідають даним ЄДР. ВО «Свобода», за даними ЄДР, має офіс, за фактом офіс не працює.

Більшість приймалень, які працюють у Запорізькій області, функціонують як приймальні депутатів місцевих рад («Опозиційний блок», «УКРОП», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», Радикальна партія).

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

Чотири політичні осередки взагалі не мають приймалень. Серед них: Аграрна партія, ВО «Свобода», «Наш край» та «Самопоміч». Інші політичні сили ведуть прийом громадян, десь це роблять депутати міської або обласної ради, десь – уповноважені особи партії. По партії «Нова політика» інформацію не вдалося перевірити.

Як пояснили в Аграрній партії, їх осередок потужний в районах області, тому не вважать доцільним відкривати приймальні в обласному центрі.

У «Нашому краї» пояснили закриття приймалень пошуком нового приміщення для офісу. Проте закриття може бути пов’язане з тим, що нещодавно попередній голова осередку цієї політичної сили, голова фракції «Наш край» в Запорізькій обласній раді Сергій Кальцев заявив про створення в Запорізькій обласній раді групи «Опозиційна платформа – За життя». Головою обласної політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» є його рідний брат – депутат Верховної Ради Володимир Кальцев. Осередок «Опозиційна платформа – За життя» та осередок «Наш край», за даними ЄДР, мають одну адресу реєстрації. 

Голова міської організації «Самопоміч» відсутність приймалень пояснив тим, що немає потреби в партійних приймальнях. Кожен депутат міської та обласної рад «Самопомочі» має свою приймальню, де і приймає громадян. 

Більшість приймалень, які працюють в Запорізькій області, функціонують як приймальні депутатів місцевих рад («Опозиційний блок», «УКРОП», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя», Радикальна партія).

Ті партійні осередки, які мають приймальні, під час карантину працюють дистанційно та ведуть дистанційний прийом громадян. У більшості випадків прийом ведуть депутати місцевих рад, помічники депутатів.  

За словами керівників політичних осередків, більшість громадян звертається з питаннями надання матеріальної допомоги.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Примітка

Обласний осередок партії «Батьківщина»

так

невідомо

керівник не виходить на зв’язок

Міський осередок партії «Батьківщина»

так

безпосередньо в приймальні + дистанційно

прийом ведуть депутати міської ради

Обласний осередок Радикальної партії

так

безпосередньо в приймальні+ дистанційно

Також працює телефон гарячої лінії

Прийом ведуть депутати обласної ради

Міський осередок 

Радикальної партії

приймальня одна на обласний та міський осередки


 

 

Обласний осередок партії

«Європейська Солідарність»

так

безпосередньо в приймальні +  дистанційно (під час карантину виключно дистанційно)

Прийом ведуть депутати міської ради

Міський осередок 

«Європейська Солідарність»


 

приймальня одна на обласний та міський осередок

   

Обласний осередок партії

«ОПЗЖ»

так

безпосередньо в приймальні+ дистанційно

Прийом ведуть депутати обласної ради, депутат ВРУ

Міський осередок 

«ОПЗЖ»

Приймальня одна на обласний та міський осередки

   

Обласний осередок партії

Аграрна партія

ні

ні

 

Обласний осередок партії

«Партія Шарія»

так

безпосередньо в приймальні+ дистанційно



 

Обласний осередок партії

«Наш край»

ні

ні

 

Міський осередок партії

«Наш край»

ні

ні

 

Обласний осередок партії

«Самопоміч»

ні

ні

 

Міський осередок партії

«Самопоміч»

ні

ні

 

Обласний осередок партії

«Опозиційний блок»

так

безпосередньо в приймальні+ дистанційно

 

прийом ведуть депутати міської та обласної рад

Міський осередок 

«Опозиційний блок»

приймальня одна на обласний та міський осередки

   

Обласний осередок партії

«УКРОП»

так

безпосередньо в приймальні+ дистанційно

прийом ведуть депутати міської та обласної рад

Міський осередок 

«УКРОП»

приймальня одна на обласний та міський осередок

   

Обласний осередок партії

ВО «Свобода»

ні

ні

 

Міський осередок 

ВО «Свобода»

 

ні

ні

 

Обласний осередок партії

«Нова політика»

 

невідомо

 

В ЄДР інформація відсутня, спілкуватись будуть після карантину

Міський осередок 

«Нова політика»

невідомо

 

В ЄДР інформація відсутня, спілкуватись будуть після карантину

Інформаційна активність у соціальних мережах

Більшість осередків політичних партій у Запорізькій області активні в соціальних мережах.  10 з 6 мають сторінки та групи.  Наявні групи та сторінки прихильників політичних сил. Так, наприклад, відсутня офіційна сторінка у Facebook політичної партії «Слуга народу», натомість прихильники створили групу «Слуга народу Запоріжжя». Прихильниками активно публікуються новини, робляться опитування. Жодної офіційної інформації від осередку немає. Не мають сторінок, груп, каналів осередки Аграрної партії, «Самопомочі», «УКРОПу», «Голосу» та «Нової політики».

Більше за інших у соціальних мережах представлені «Партія Шарія» та «Європейська Солідарність». Ці осередки звітують про свою роботу, ведуть просвітницьку роботу серед прихильників. Останнім часом «Європейська Солідарність» декілька разів на день викладає фотозвіт про надання допомоги малозабезпеченим громадянам від фонду Порошенка. Також активно розповсюджуються публікації про надання допомоги медичним закладам Запорізької області від фонду Порошенка.

«Партія Шарія» останні тижні готувалась до автопробігу на день перемоги. Активізувала прихильників приєднатися до цього заходу. «Опозиційна платформа – За життя» активна в соціальних мережах. Регулярно публікуються новини про роботу лідерів політичної сили, народних депутатів. Перед святами з’являється інформація про діяльність обласних осередків. Привітання зі святами, надання допомоги, привітання ветеранів.

«Опозиційний блок». Має групи та сторінки не тільки обласної та міської організацій, а й районних. Але на всіх сторінках публікується однакова інформація. Майже відсутня інформація про національних лідерів, роботу політичної сили на національному рівні. В більшості своїй депутати місцевих рад розповідають про свою депутатську діяльність. Осередки викладають фотоматеріали, в яких вітають ветеранів війни, надають їм подарунки з логотипом політичної сили.

Радикальна партія. Має сторінки і групи в соціальних мережах.  Інформація публікується про лідера політичної сили. Перепости публікацій Олега Ляшка. Інша інформація – новини міста та області.

ВО «Батьківщина». Наявні сторінки лише міської організації. Більшість інформації – це перепости виступів, заяв лідера політичної сили Юлії Тимошенко. На сторінках та в групах публікується однакова інформація. Активним можна вважати керівника міської організації Віталія Рябцева. Ймовірно, він буде балотуватись на посаду міського голови, тому постійно публікує як на своїй сторінці, так і в групах і сторінках партії заяви, вимоги до міського голови Запоріжжя.

ВО «Свобода». При тому, що наявні сторінки міської і обласної організацій, активна сторінка лише обласної. За 2019 рік на сторінці міської організації було розміщено 4 публікації (у лютому, березні, червні та листопаді). Три з яких присвячені агітації. Обласна організація періодично (один-два рази на тиждень) розміщує інформацію про роботу осередку.

Використання політичної реклами у Запорізькій області в квітні

За квітень 2020 року в області було запущено 140 рекламних оголошень, аудиторією яких стали жінки від 55 до 64 років.

Найбільше за обраний період було запущено рекламних оголошень від «Партії Шарія». Реклама була таргетована переважно на жінок віком 45-54 та 55-64 роки. Пости не мали регіональної прив’язки, але спонукали підтримувати думки партій та підтримувати їх у соціальних мережах і були запущені в рекламу з 8, 12 та 13 квітня, охопивши від 1 млн 710 тисяч до 8 млн 550 тисяч мешканців Запорізької області. Сервіс порахував, що за квітень партією було витрачено на 18 рекламних постів, таргетованих на Запорізьку область, від 18$ до 1 782$.

Також активізувались сторінки депутатського корпусу Запорізької міської ради: зокрема, від сторінки «Депутат Віталій Рябцев (політична фракція ВО «Батьківщина»)» було запущено 16 рекламних дописів, які спонукали людей приєднуватись до різних груп у Facebook за районами міста Запоріжжя, аби спілкуватись, обговорювати проблеми та вирішувати їх разом, а також на тему вирішення економічних проблем після карантину. Реклама була таргетована переважно на жінок 45-54 та 55-64 років. Оголошення запускались систематично протягом всього місяця переважно на 5-8 днів і охопили від 1 450 100 мешканців до 7 млн 101 тисячі. Депутат витратив за цей період від 16$ до 1 584$.

Від сторінки «Депутат Михайло Прасол» (міжфракційна депутатська група Володимира Буряка «Єднання») було запущено три рекламні оголошення, які стосувалися громадського транспорту та закупки міською радою апаратів ШВЛ. Реклама таргетована на різних за віком людей, але переважно на жінок. Вона запускалась 6 і 7 квітня на 3-5 днів і охопила від 300 до 500 тисяч мешканців області. За аналізом із сервісу, депутатом було витрачено від 3$ до 297$ на рекламу у квітні.

За квітень на рекламу також витратили і «Європейська Солідарність». Рекламне оголошення було запущене з 3 по 5 квітня, охопило від 100 до 500 тисяч мешканців області та стосувалось комплектування продуктових наборів від Фонду Порошенка для пенсіонерів, людей з інвалідністю та багатодітних сімей. Партія витратила на рекламування цього посту від 1$ до 99$.

З політичних партій рекламуванням дописів скористалась також ВО «Свобода». Привітали з Великоднем рідних загиблих у російсько-українській війні, охопивши від 100 до 500 тисяч людей. Тарегованими були переважно жінки 35-44 та 45-54 років та витративши на цю рекламу від 1$ до 99$.

З активних акаунтів депутатського корпусу Запорізької обласної ради на сервісі ми побачили сторінку Хвостака Василя Володимировича (депутатська фракція «Нова політика»). Який поставив на рекламу допис про допомогу медичному закладу – Шевченківській станції швидкої медичної допомоги, де він закликає допомогти як громадян, так і пише, що разом з депутатом фракції «Нова політика» в обласній раді, Віктором Коцюбою вони виділили 180 тисяч гривень на потреби зазначеного вище медичного закладу. Допис рекламувався з 23 квітня по 1 травня, охопив від 10 до 50 тисяч людей та був таргетований винятково на жінок. 

Варто зауважити, що серед політичної реклами за квітень у Запоріжжі також помітною була тема конфлікту між Президентом та мером Запоріжжя щодо продовження роботи громадського транспорту для всіх категорій населення після введення Кабінетом Міністрів України жорсткого карантину. Глава держави звернув увагу на те, що мер міста Запоріжжя Володимир Буряк запускає громадський транспорт після постанови Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2020 року про заборону пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі для всіх категорій громадян. За кілька днів Володимир Буряк отримав повістку за відкритою кримінальною справою.

Вже 13 квітня була запущена петиція до Президента України про те, що містяни просять припинити переслідування мера Запоріжжя через дозвіл роботи громадського транспорту для всіх категорій громадян після рішення Уряду. І саме вона була поставлена на таргетовану рекламу в межах Запорізької області від інформаційного-розважального порталу «Плотина». Сюжет про цю петицію був випущений в ефір місцевим телеканалом TV5, кінцевим власником якого є  Рінат Ахметов.

Крім інформаційно-розважального порталу «Плотина», ситуацію між Президентом та мером Запоріжжя щодо громадського транспорту ставили на рекламу такі сторінки, як: «Ярослав Гришин и Партнеры», «Запорожье - ЗА Буряка».

Також варто відзначити, що в Запоріжжі з лютневої сесії міської ради була створена міжфракційна група Володимира Буряка «Єднання», яку з квітня також почали згадувати з допомогою рекламних постів у Facebook.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.