У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Вінниці. У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції у Вінницькій обласній та міській радах або набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, проаналізовано, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичному стану справ. Ця інформація може сприяти ширшому інформуванню виборців про стан політичних партій та форми комунікації з виборцями.

Резюме

Протягом останнього часу у Вінницькій області відбулися зміни в керівництві політичних партій. Так, 8 лютого 2020 року у Вінниці на партійній конференції обласної організації політичної партії ВО «Батьківщина» провели вибори керівника організації. Як повідомлялося на Facebook-сторінці Вінницької обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», замість Людмили Щербаківської обласний осередок очолив Олег Мейдич, народний депутат України, обраний по виборчому округу №18 (центр – місто Іллінці). Також у лютому у Вінниці обрали голову осередку партії «Опозиційна платформа – За життя». Ним став Ігор Кісільов. Нового очільника визначили на партійній конференції. Нещодавно головою Вінницького обласного партійного осередку «Слуга народу» призначено Ірину Борзову, народну депутатку, голову підкомітету з питань державної молодіжної політики, яка була обрана народним депутатом по ВО №14.

У більшості партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Також інформація про партійні осередки міститься на аналітичній платформі YouControl. Проте у більшості випадків за телефонами, що містяться у відкритому доступі, зв’язатися з представництвом партій неможливо.

Щодо умов роботи приймалень під час карантину, то три партії надали інформацію, зазначивши, що приймальні комунікують з виборцями в дистанційному режимі. П’ять партій не відреагували на прохання надати інформацію про роботу приймалень. З рештою досліджуваних партій не вдалося зв’язатися за наявними у відкритому доступі контактами, так само як і не вдалося знайти інформацію про наявність у них громадських приймалень.

Розвиток інформаційних технологій у поєднанні з карантинними заходами призвели до того, що активність осередків політичних сил у соцмережах наразі є вищою, ніж у реалі. Серед політичних партій у Вінницькій області найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями є Facebook. А от Instagram і Telegram майже не використовуються. Нами було проаналізовано активність 62 сторінок місцевих осередків політсил за березень та першу половину квітня, і цей аналіз показав, що переважна більшість цих сторінок не виявляє активності. Проте деякі сторінки є активними та поширюють інформацію про діяльність партій.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

Під час проведення дослідження, дані щодо більшості керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Проте за доступними у публічному просторі контактними даними не вдалося зв’язатися з керівниками партій, так само як не вдалося у відкритому доступі знайти інформації, яка підтверджує відповідність даних реєстру фактичному стану.

Дані про керівників обласних організацій партій не завжди співпадають за даними реєстру, оскільки відбувалися зміни у керівництві партій. Зокрема, 8 лютого 2020 року у Вінниці на партійній конференції обласної організації політичної партії ВО «Батьківщина» провели вибори керівника організації. Як повідомлялося на Facebook-сторінці Вінницької обласної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», замість Людмили Щербаківської обласний осередок очолив Олег Мейдич, народний депутат України, обраний по виборчому округу №18 (центр – місто Іллінці). Також у лютому у Вінниці обрали голову осередку партії «Опозиційна платформа – За життя». Ним став Ігор Кісільов. Нового очільника визначили на партійній конференції. Відбулися конференції обласних партійних осередків щодо створення дев’яти обласних організацій партії «Слуга народу» зі статусом юридичних осіб, зокрема у Вінницькій області. Головою Вінницького обласного партійного осередку призначено Ірину Борзову, народну депутатку, голову підкомітету з питань державної молодіжної політики, яка була обрана народним депутатом по 14 мажоритарному округу (Барський, Жмеринський, Тиврівський, Літинський райони).

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У період карантину приймальні деяких політичних партій працюють у дистанційному режимі роботи. Про це, зокрема, повідомили представники політичних партій «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка та «Європейська Солідарність».

Так, за словами голови партійного осередку «Європейської Солідарності» у Вінницькій області Андрія Гижка, під час карантину партія переорієнтувала свою діяльність з політичної на благодійну. Під час карантину діє приймальня лише в місті Вінниця, проте й вона працює дистанційно. Звернення громадян відбуваються за допомогою телефону та інтернету (сайт партії, Facebook-сторінка).

Як повідомили представники політичної партії «Голос», їхня приймальня була відкрита перед початком карантину і працює дистанційно.

Інформації про те, в якій формі працюють приймальні, не надали ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Українська стратегія Гройсмана», «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок». Представники цих партій не відреагували на прохання надати інформацію про роботу приймалень в умовах карантину та не відповіли на електронні листи.

Представники політичної партії «Слуга народу» відповіли, що зможуть надати інформацію згодом, оскільки лише нещодавно було призначено голову партійного осередку у Вінницькій області.

Не вдалося зв’язатися з осередками партій «Партії Шарія» та Аграрна партія України. Щодо Аграрної партії України, то на платформі YouControl зазначено, що у місті Вінниця осередку не зареєстровано, є лише районні організації.

Від частини з тих партій, які не відреагували на прохання надати інформацію, помітних проявів активності у післявиборчий період не спостерігалося. До таких партій можна віднести партії «Опозиційний блок», «Опозиційну платформу – За життя», ВО «Свобода», Аграрна партія України.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії ВО «Батьківщина»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Європейська Солідарність»

Так

Дистанційно

Обласний осередок партії ВО «Свобода»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Слуга народу»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Радикальна партія Олега Ляшка»

Так

Дистанційно

Обласний осередок партії «Голос»

Так

Дистанційно

Обласний осередок партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії Об’єднання «Самопоміч»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Опозиційна платформа – За життя»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Опозиційний блок»

Невідомо

Невідомо

Обласний осередок партії «Сила і Честь»

Так

Під час карантину не працювали

Українська стратегія Гройсмана

Невідомо

Невідомо

Вінницька європейська стратегія

Невідомо

Невідомо

Партія Шарія

Невідомо

Невідомо

Інформаційна активність в соціальних мережах

Серед політичних партій у Вінницькій області найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями є Facebook. А от Instagram і Telegram майже не використовуються. Нами було проаналізовано активність 62 сторінок місцевих осередків політсил за березень та першу половину квітня, і цей аналіз показав, що переважна більшість цих сторінок не виявляє активності. Проте деякі сторінки є активними та поширюють інформацію про діяльність партій.

Так, зокрема, активною є сторінка обласного осередку ВО «Батьківщина» – Батьківщина Вінницька Область. На ній поширюється та перепощується інформація про діяльність партії.

Активно оновлюється також інформація на сторінці осередку політичної партії «Європейська Солідарність» – Європейська Солідарність – Вінниччина. На ній теж поширюється та репоститься інформація щодо діяльності партії. Є активною і сторінка голови місцевого осередку партії «Європейська Солідарність» Андрія Гижка. На сторінці поширюється інформація про його діяльність, роботу партійного осередку та партії загалом.

Сторінка обласного осередку партії «Українська стратегія Гройсмана» – Українська Стратегія Вінниччина публікує загальну інформацію, інтерв’ю з Володимиром Гройсманом, інформацію про діяльність вінницького міського голови Сергія Моргунова тощо.

Також активна сторінка осередку політичної партії «Опозиційна Платформа – ЗА ЖИТТЯ» – Опозиційна Платформа - ЗА ЖИТТЯ. Вінниччина, на ній поширюється загальна інформація про діяльність політичної партії та її представників.

Сторінка Партія Шарія. Вінниця не дуже активна, проте на ній періодично з’являється загальна інформація, зокрема більшість інформації за останні місяці стосувалася коронавірусу.

Сторінка осередку партії «Радикальна партія Олега Ляшка» – Вінницька обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка малоактивна. На ній поширюється інформація щодо діяльності партії та її лідера Олега Ляшка.

Що стосується осередку політичної партії «Голос», то сторінка Голос. Вінниця майже не активна. Найсвіжіша інформація, що публікувалася на ній, датована 11 березня 2020 року і стосується з’їзду партії.

Сторінка осередку політичної партії «Слуга Народу» – Слуга Народу - Команда Зеленського у Вінниці – взагалі була неактивна. Остання публікація на ній була розміщена 11 липня 2019 року.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

Youtube

«Слуга народу»

область

-

-

-

-

«Об’єднання «Самопоміч»

область

-

-

-

-

ВО «Батьківщина»

область

+

-

-

-

Українська стратегія Гройсмана

область

+

-

-

-

ВО «Свобода»

область

-

-

-

-

«Опозиційна платформа – За життя»

область

+

-

-

-

«Опозиційний блок»

область

+

-

-

-

«Європейська Солідарність»

область

+

-

-

-

Радикальна партія Олега Ляшка

область

+

-

-

-

Аграрна партія України

область

-

-

-

-

«Партія Шарія»

область

+

-

-

-

«Голос»

область

-

-

-

-

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Вінниччини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

Європейська Солідарність Вінниця

 

область

Facebook

96

8

1372

Європейська Солідарність - Вінниччина

 

область

Facebook

98

16

799

Батьківщина Вінницька Область

 

область

Facebook

58

15

6229

Вінницька Регіональна Організація

"ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ"

область

Facebook

210

2

1488

Українська Стратегія Вінниччина

 

область

Facebook

11

3

16540

Партія Шарія. Вінниця

 

область

Facebook

43

2

228

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Вінниччини в соціальних мережах

Ім'я та прізвище політика

Статус

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Андрій Гижко

Голова партійного осередку «Європейської солідарності»

у Вінницькій області

Facebook

30

7

1261

2

Ірина Борзова

 

Народний депутат

Facebook

58

3

7292

3

Лариса Білозір

Народний депутат

Facebook

111

0

15394

4

Микола Кучер

Народний депутат

Facebook

24

3

10297

5

Володимир Гройсман

Лідер партії «Українська стратегія Гройсмана»

Facebook

11

0

13200

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.