Структурованість та стійкість місцевих партійних осередків є важливими факторами спроможності політичних партій. Напередодні місцевих виборів 2020 року партії починають масштабно займатись кадровим формуванням та нарощуванням представництва на місцях. Рівень місцевих виборів однозначно впливає на роботу партій і змушує починати створювати або удосконалювати свою місцеву структуру, а іноді й ліквідовувати. Відповідно до Виборчого кодексу саме місцеві організації партій будуть мати право висувати кандидатів у депутати. У першу чергу це стосується Миколаївської міської та обласної рад. Аналіз структурованості місцевих організацій партій дає реальну картину спроможності партій перед місцевими виборами. ОПОРА проаналізувала дані про політичні партії з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та звернулась до представників місцевих партій для оцінки їх фактичної структури. 

Об’єктом моніторингу стали політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні та представлені у цільових місцевих радах обласного та міського рівня. Такими партіями стали: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України, «Відродження», «УКРОП», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч».

Резюме

12 досліджуваних партій мають юридичні осередки в Миколаївській області. Найбільш юридично розгалуженими можна визначити три партії: Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Опозиційний блок» та «Свобода». Оцінка фактичної структури показує, що лише п’ять партій мають приймальні обласних осередків: «Європейська Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Свобода», «Партія Шарія» та «Наш край». Крім того, комунікація з партійними осередками свідчить, що частина досліджуваних осередків, ймовірно, припинить свою діяльність, а частина знаходиться в процесі кадрових ротацій та призначень. 

На даний момент стійкість місцевих осередків політичних партій можна визначити на низькому рівні. На це впливає карантин, політична переорієнтація місцевих депутатів, політичних лідерів та частково законодавство. Особливості Виборчого кодексу в частині висунення та реєстрації кандидатів та нового адміністративно-територіального устрою можуть відігравати важливу роль у формуванні партійної структури на місцях. 

Дані ЄДР

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру місцеві осередки в Миколаївській області мають 12 досліджуваних партій: «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України, «Відродження», «УКРОП», «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч».

Найбільшу розгалуженість мають три партії – Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Опозиційний блок». «Свобода» має 14 місцевих осередків партії, «Батьківщина» – 29 та «Опозиційний блок» – 25. Інші дев’ять партій переважно мають тільки обласну партійну організацію. Так, «Опозиційна платформа – За життя» має 2 осередки,  «Європейська Солідарність» – 1, «Сила і Честь» – 1, «Партія Шарія» – 1, Аграрна партія України – 2, «Відродження» – 4, «УКРОП» – 1, «Наш край» – 1 та «Об’єднання «Самопоміч» – 1.

Статтями 2, 10, 11 Закону «Про політичні партії в Україні» визначені чіткі вимоги до юридичної реєстрації політичної партії, тоді як подальша побудова структури є рішенням самої партії. Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення створюються у визначеному її статутом порядку. Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. 

Так, представники політичної партії «Наш край» підтвердили, що мають районні осередки в усіх районах області, але вони не мають статусу юридичної особи. Осередки зареєстровані у встановленому законом порядку територіальними органами юстиції та мали право висувати кандидатів на місцевих виборах 2015-2019 років. І в даний момент багато партійців цікавить побудова структури перед місцевими виборами 2020 року, адже з новим територіально-адміністративним устроєм незрозуміло, як та які саме треба формувати або ліквідовувати районні осередки. Станом на початок травня, у містах до 90 тис. виборців місцеві вибори мають функцію самовисування і громадянам не обов’язково реалізовувати своє пасивне виборче право через партійні структури, але все може законодавчо змінитись. Є вірогідність того, що поріг у 90 тис. можуть зменшити, і тоді побудова партійної структури може бути нагальною потребою. Адже відповідно до статі 216 Виборчого кодексу право висування кандидатів обласних, міських (міст з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб) рад реалізується виборцями через місцеві організації партій. В той же час невелика розгалуженість партій може свідчити про наміри партій висувати кандидатів через обласний осередок. Згідно з частиною 5 статті 217 Виборчого кодексу для міст з кількістю виборців 90 тис. і більше, у разі відсутності відповідної міської організації партії у структурі партії обласна організація партії згідно з адміністративно-територіальним устроєм може висунути єдиний міський виборчий список кандидатів у депутати відповідної міської ради. А згідно з частиною 6 статті 217 обласна організація партії може висувати кандидатів і в містах з кількістю виборців до 90 тисяч осіб.

Оцінка фактичної структури

Аналіз офіційних джерел може давати хибне уявлення спроможності та підготовленості партій на місцях. ОПОРА звернулась за офіційними та неофіційними телефонними номерами, через інші канали комунікації до представників усіх досліджуваних партій щодо актуалізації інформації про роботу осередків та партійних приймалень. Виявилось, що багато юридично представлених осередків партій не мають фактичної структури, приймалень та знаходяться на етапі кадрових ротацій або зникнення. 

Станом на травень 2020 року п’ять партій мають обласні партійні приймальні та керівників даних осередків. Так, партія «Європейська Солідарність» має обласну приймальню, адреса якої співпадає з даними єдиного державного реєстру. Голова обласної організації Михайло Талпа, депутат обласної ради. Михайло Талпа був обраний головою осередку 20 липня 2017 року, замінивши на посаді Юрія Бірюкова, радника Президента Петра Порошенка. Приймальня партії знаходиться за адресою м. Миколаїв, вул. Даля 22-а. Під час карантину партійці продовжують працювати, дотримуючись санітарно-гігієнічних норм. В умовах карантину представники обласної організації партії займаються розповсюдженням продуктових наборів для малозабезпечених людей, тому приймальня не зачиняється. Протилежна ситуація з «Партією Шарія», представники якої почали працювати з громадянами більше дистанційно. «Партія Шарія» мала свою приймальню для громадян за адресою м. Миколаїв, вул. Потьомкінська 28/1, але на час карантину припинила прийом громадян. Адреса приймальні співпадає з даними ЄДР. Як повідомила голова обласного осередку Тетяна Кравчук, осередок працює дистанційно через пошту, телефон та телеграм. Також голова повідомила про ймовірну зміну адреси приймальні після закінчення карантину.

Дистанційно на період карантину працює і приймальня обласного осередку партії «Наш край». Приймальня партії знаходиться за адресою м. Миколаїв, вул. Адміральська 18. Під час карантину партія комунікує з виборцями через Facebook, пошту та телефон. Голова обласної організації партії Юрій Кормишкін обраний на посаду 16 грудня 2017 року. Він також є депутатом обласної ради та головою фракції «Наш край». Згідно з даними ЄДР партійний осередок знаходиться у квартирі, але то є лише юридична адреса. Співпадають дані Реєстру та фактична адреса приймальні в обласного осередку партії «Батьківщина». Приймальня партії знаходиться за адресою вул. Потьомкніська, буд. 84/1, але станом на 1 травня представники партії повідомили про переїзд і нову адресу – м. Миколаїв, вул. Велика Морська 76а. Також партійці повідомили, що приймальня працює і в карантин. Є відповідальна людина за прийом, яка працює з понеділка по п’ятницю з 09:00-17:00, дотримуючись санітарно-гігієнічних норм. Головою обласної організації партії 27 лютого 2020 року став Вадим Підберезняк, народний депутат VIII скликання. І остання, п’ята партія, яка має приймальню – це Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Голова обласної організації партії з 15 березня 2015 року – Демид Губський. Голова повідомив, що фактична адреса приймальні відрізняється від юридичної і знаходиться за адресою м. Миколаїв, вул. Генерала Карпенка, 46, оф. 414. В той же час Демид Губський проігнорував питання щодо особливостей роботи приймальні у звичайний та карантинний час. 

З досліджуваних партій два осередки знаходяться в процесі кадрових призначень та ротацій. Це стосується партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Відродження». Голова обласної організації партії «Відродження» Артем Ільюк, який був обраний на цю посаду 27 травня 2015 року, у кінці квітня 2020 року був погоджений центральним апаратом партії на посаду керівника Миколаївської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя». Артем Ільюк вже встиг зустрітися з представниками партії в міській раді та фактично повідомив про припинення існування партії «Відродження». Голова зазначив, що не перебігав та виходив з жодної партії, просто буває, що партії припиняють своє існування. Дану інформацію підтвердив і голова міської організації партії «Відродження» Віталій Гунько, зазначивши, скоро він перестане виконувати обов’язки голови міської організації, а сама партія знаходиться в стані кадрового переформатування. Голова обласної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» по реєстру Олександр Башкаленко був призначений на посаду у липні 2019 року. У той же час голова не веде активної публічної партійної роботи і вже на початку 2020 року стало відомо, що новим головою може стати народний депутат Юрій Загородній. Нардеп в ефірі місцевого телеканалу зазначив, що партійна конференція запланована на березень 2020 року, але вочевидь через пандемію вона не відбулась. Відсутність партійних приймалень підтвердив і колишній працівник осередку Андрій Савченко, який вийшов з партії та залишив місто. Тому, в даний момент, можна стверджувати, що партія знаходиться в процесі кадрових призначень і структурного формування.

Чотири Миколаївські представництва партій не мають партійних приймалень: «Самопоміч», Аграрна партія, Радикальна партія та «Сила і Честь». Голова обласної організації партії «Самопоміч» Федір Панченко, що відповідає даним єдиного державного реєстру виборців. Так само співпадає і адреса приймальні за адресою Велика Морська 70, але за офіційним номером осередку було повідомлено, що приймальня зачинилась. Відсутня приймальня і у Аграрної партії, керівником якої є Анатолій Гасюк. Дану інформацію повідомив ОПОРІ депутат Вознесенської районної ради від Аграрної партії Сергій Усманов. Відсутнє на даний момент фінансування Радикальної партії і партійна приймальня відсутня. Дану інформацію повідомив в. о. голови обласної організації партії Сергій Баженов. Він став виконувати обов’язки голови у травні 2019 року після складання повноважень керівника партії в області Ігорем Ніколаєнко. І відсутність приймалень та загалом активності партії «Сила і Честь» підтвердив представник обласної організації партії Сергій Шибанов. Головою обласної організації партії на даний момент є Єрощенков Віктор, що співпадає з даними Єдиного державного реєстру.

Дві політичні партії з досліджуваних можна визнати не контактними, хоча партії мають представництво в місцевих радах та юридично мають свої представництва. Це партії «Опозиційний блок» та «УКРОП». Головою обласної організації партії «УКРОП» є Олександр Болтянський, який був обраний на цю посаду 26 серпня 2018 року. Олександр Болтянський проігнорував лист від ОПОРИ, надісланий у соціальній мережі Facebook. Крім того, офіційна сторінка у Facebook обласної організації неактивна, а фракція в обласній раді практично розвалилась. Головою обласної організації партії «Опозиційний блок» з 29 березня 2018 року є Ігор Бриль. Ігор Бриль проігнорував партійне опитування, яке проводила ОПОРА у 2018 році напередодні Президентських виборів, щодо виявлення проблем, з якими зіштовхуються партії. «Опозиційний блок» – єдина парламентська партія, яка відмовилась надавати адреси своїх партійних приймалень у 2016-2018 роках, коли ОПОРА формувала всеукраїнську мапу партійних контактів для громадян країни. Партія стала повністю неактивною після виборів до Верховної Ради 2019 року, коли до нього не потрапила. Частина депутатів міської та обласної ради політично переорієнтувалися на «Опозиційну платформу – За життя». З інформаційної площини можна визначити активними тільки частину депутатів Миколаївської міської ради від фракції «Опозиційний блок», але жодної інформації щодо функціонування партійної приймальні не висвітлюється.

І останні три досліджувані обласні організації партії не мають юридичного і фактичного представництва. Це «Голос», «Українська стратегія Гройсмана» та «Слуга народу». Представником партії «Голос» 3 червня 2019 року було призначено Олександра Максименка. Але після виборів до Верховної Ради 2019 року партія не проявляє публічної активності, а Олександр Максименко проігнорував звернення ОПОРИ у Facebook щодо актуалізації інформації по регіональному представництву. Представником партії «Українська стратегія Гройсмана» 2 червня 2019 року було призначено Олега Соколика, який повідомив, що незабаром він залишає посаду голови обласної організації партії. Також Олег Соколик підтвердив, що наразі партія не має обласної приймальні й знаходиться в процесі кадрового переформатування. Голова обласної організації партії «Слуга народу» відсутній, як і юридичне представництво, як повідомив керівник «ЗеОфісу» в Миколаєві Олександр Розумний, який також помічник народного депутата від партії «Слуга народу» Олександра Гайду. Обласний осередок наразі відсутній. Він додав, що всі нардепи та представники партії в області чекають на кадрові призначення та рішень центрального апарату партії. Тобто формування структури партії «Слуга народу» – це питання майбутнього. 

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.