З огляду чергових місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, представниками ОПОРИ проведено дослідження місцевих рад. Зокрема проаналізовано роботу стабільності партійних структур у Волинській обласній раді.

Резюме

За результатами місцевих виборів 2015 року до складу Волинської обласної ради потрапили представники семи політичних сил, які, відповідно, сформували сім депутатських фракцій. Серед них: «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч», «Наш край».

Фракції політичних партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та Всеукраїнське об’єднання «Свобода», поділивши між собою керівні посади, формально сформували «більшість» у раді. Натомість фракція політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» перейшла в опозицію до новосформованої «більшості». 

Під час першого пленарного засідання першої сесії Волинської обласної ради депутати обрали головою ради представника фракції «УКРОП» Ігоря Палицю, першим заступником голови – «свободівця» Олександра Пирожика, а заступником – представника ВО «Батьківщина» Романа Карпюка. 

За час каденції Волинської обласної ради VII скликання було зафіксовано 43 випадки міжфракційних переходів депутатів. Обласні обранці переходили із фракції у фракцію, покидали свої фракції і ставали позафракційними, ліквідовували фракцію і відновлювали її роботу знову, складали депутатські мандати, їх виключали із фракцій колеги. У таких «міграційних» процесах були задіяні 35 депутатів обласної ради. 

Зважаючи на величезну кількість міжфракційних переходів депутатів, станом на 1 квітня 2020 року політична ситуація в раді дещо змінилась. Із семи депутатських фракцій, сформованих на початку каденції ради, залишилось чотири – «УКРОП», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч». Водночас, такі фракції як «БПП «Солідарність», «Наш край» та Радикальна партія Олега Ляшка припинили своє існування. Натомість було створено депутатську групу «Патріоти Волині».

Після позачергових парламентських виборів, які відбулись у липні 2019 року, у Волинській обласній раді змінилось керівництво. Замість обраного народним депутатом України Ігоря Палиці раду очолила його колега по фракції Ірина Вахович. Замість Олександра Пирожика, який склав повноваження першого заступника голови, було обрано також його колегу по фракції Юрія Поліщука. 

Єдине, що не змінювалось у Волинській обласній раді – це баланс сил. Сформована на початку каденції «більшість» не лише не втратила позиції, але й «наростила м’язи», поповнившись новими депутатами. До депутатів із партій «УКРОП», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» долучились окремі експредставники фракцій «Наш край», Радикальна партія Олега Ляшка та «Об’єднання «Самопоміч».

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами місцевих виборів 2015 року найбільшу кількість депутатських мандатів у Волинській обласній раді здобула політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» – 17. Політична партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» одержала 13 депутатських місць у раді, партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 12, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 7, Радикальна партія Олега Ляшка – 6, «Об’єднання «Самопоміч» – 5, партія «Наш край» – 4.   

У ході перших двох сесій у Волинській обласній раді було сформовано сім депутатських фракцій: «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», куди увійшло 16 депутатів, «БПП «Солідарність» – 13 депутатів, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 12 депутатів, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 7,  Радикальна партія Олега Ляшка – 6, «Об’єднання «Самопоміч»  та «Наш край» – по 4 депутати. Ще один депутат – Олексій Панасюк, який обирався за списками партії «Об’єднання «Самопоміч», залишився позафракційним.  

Фракції політичних партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та Всеукраїнське об’єднання «Свобода», поділивши між собою керівні посади (посада голови дісталась фракції «УКРОП», першого заступника – ВО «Свобода», заступника – ВО «Батьківщина») формально сформували «більшість» у раді. Друга політична сила за результатами виборів – «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – перейшла в опозицію до новосформованої влади. 

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року із семи депутатських фракцій, сформованих на початку каденції ради, залишилось чотири: «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Об’єднання «Самопоміч». Разом з тим змінився і кількісний склад окремих фракцій. 

Фракція «УКРОП», яка станом на листопад 2015 року налічувала 16 депутатів, нині розширилась до 17, а фракція ВО «Батьківщина», навпаки, втратила трьох представників. За період із листопада 2015 до квітня 2020 року в раді припинили існування фракції Радикальної партії Олега Ляшка, «Наш край» та «БПП «Солідарність». Натомість було сформовано депутатську групу «Патріоти Волині», до складу якої увійшло 10 обласних депутатів. Кількість позафракційних нині становить 16. 

Партійне представництво у Волинській обласній раді

Назва фракції

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість представників у фракції на 1 квітня 2020 року

1

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

17

17

2

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

13

0

3

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

12

9

4

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

7

7

5

Радикальна партія Олега Ляшка

6

0

6

«Об’єднання «Самопоміч»

5

4

7

«Наш край»

4

0

8

Група «Патріоти Волині»

0

10

9

Позафракційні

0

16

Загалом за час каденції Волинської обласної ради VII скликання було зафіксовано 43 випадки міжфракційних переходів депутатів. 

Під час пленарного засідання 8 вересня 2016 року голова обласної ради зачитав заяву голови фракції ВО «Батьківщина» Василя Столяра щодо виключення депутатів Валентини Касарди, Людмили Кирди та Сергія Слабенка із фракції. Відповідне рішення було прийняте на зборах фракції ВО «Батьківщина». Троє депутатів стали позафракційними. 

На цьому ж засіданні депутати припинили повноваження своєї колеги із фракції «УКРОП» Ірини Констанкевич у зв’язку з її обранням народним депутатом України у виборчому окрузі №23 під час проміжних парламентських виборів. Замість неї до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» була включена новообрана депутатка Людмила Тимощук.

12 квітня 2017 року під час пленарного засідання голова обласної ради повідомив про вихід депутатів Бориса Бабійчука та Костянтина Зінкевича із фракції «Об’єднання «Самопоміч». Оскільки у фракції залишилось лише двоє депутатів – Михайло Імберовський та Володимир Кметь, фракція «Об’єднання «Самопоміч» була розформована. Усі четверо депутатів стали позафракційними.

Під час засідання обласної ради, яке відбулось 7 вересня 2017 року, стало відомо про виключення депутата Володимира Кучера із фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Також фракція «УКРОП» заявила про включення до свого складу цього депутата.

23 листопада 2017 року депутати Борис Бабійчук,  Костянтин Зінкевич, Володимир Кметь та Олексій Панасюк заявили про утворення фракції «Об’єднання «Самопоміч», а 18 грудня 2017 року новообраний депутат Валентин Кошельник увійшов до складу фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Депутатський мандат він отримав після складання повноважень його колеги Олега Куха в результаті обрання на посаду голови Любешівської ОТГ. 

Під час засідання обласної ради 4 квітня 2018 року депутат Володимир Дибель заявив про вихід із фракції «Наш край» та увійшов до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Разом з тим до складу цієї ж фракції прийняли і позафракційного Михайла Імберовського. Оскільки у фракції «Наш край» залишилось троє членів, що суперечить регламенту ради, депутати Святослав Кравчук, Роман Микитюк і Михайло Скопюк автоматично припинили представництво у фракції «Наш край» і стали позафракційними. Фракція припинила своє існування.

Під час пленарного засідання 20 грудня 2018 року депутати Анатолій Грицюк і Юрій Ройко заявили про вихід із фракції Радикальної партії Олега Ляшка і стали позафракційними. Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що оскільки фракція не може складатись менше ніж з чотирьох депутатів, вона припиняє своє існування. Відтак ще троє депутатів – Вячеслав Богдан, Микола Буліга, Сергій Котюк, які входили до фракції Радикальної партії Олега Ляшка, відтепер стають позафракційними. 

На цьому ж засіданні депутата Петра Савчука виключили із фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Депутат став позафракційним. 

26 липня 2019 року відбулись суттєві зміни у Волинській обласній раді. Депутат Ігор Палиця склав повноваження депутата і голови обласної ради у зв’язку з обранням народним депутатом України за результатами позачергових парламентських виборів. На посаду голови було обрано представницю фракції «УКРОП» Ірину Вахович, яка водночас вийшла зі складу фракції. Замість депутата, який склав депутатський мандат, до ради увійшов Олександр Голуб. Його прийняли до складу фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Разом із тим, депутатські повноваження склав і представник фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов. Його також було обрано народним депутатом України на позачергових парламентських виборах. На його місце новий депутат не зайшов.

На сесії 17 грудня 2019 року було оголошено про вихід із фракції «БПП «Солідарність» семи депутатів: Володимира Бондаря, Олега Бегаля, Володимира Гунчика, Володимира Дейни, Валерія Дунайчука, Віталія Заремби, Віктора Козака, Юрія Гупала і Валентина Чернецького. Депутати Роман Микитюк, Вячеслав Богдан, Микола Буліга, Володимир Бондар, Олег Бегаль, Володимир Гунчик, Володимир Дейна, Валерій Дунайчук, Віталій Заремба, Віктор Козак увійшли до новоствореної депутатської групи «Патріоти Волині». Водночас, депутати Юрій Гупало і Валентин Чернецький, вийшовши зі складу фракції «БПП «Солідарність», стали позафракційними. 

12 лютого 2020 року депутат Валентин Кошельник заявив про вихід із фракції «БПП «Солідарність». Відтак фракція припинила існування. Депутати Валентин Кошельник, Михайло Бегаль, Валерій Діброва, Леонід Стефанович стали позафракційними. 

Міжфракційні переходи у Волинській обласній раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Касарда Валентина Іванівна

ВО «Батьківщина»

Позафракційна

Кирда Людмила Федорівна

ВО «Батьківщина»

Позафракційна

Слабенко Сергій Іванович

ВО «Батьківщина»

Позафракційний

Тимощук Людмила Анатоліївна

Позафракційна

«УКРОП»

Бабійчук Борис Федорович

Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний

Зінкевич Костянтин Миколайович

Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний

Імберовський Михайло Юрійович

Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний

Кметь Володимир Богданович

Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний

Зінькевич Костянтин Миколайович

Позафракційний

Об’єднання «Самопоміч»

Бабійчук Борис Федорович

Позафракційний

Об’єднання «Самопоміч»

Кметь Володимир Богданович

Позафракційний

Об’єднання «Самопоміч»

Панасюк Олексій Вікторович

Позафракційний

Об’єднання «Самопоміч»

Імберовський Михайло Юрійович

Позафракційний

«УКРОП»

Кучер Володимир Григорович

Радикальна партія Олега Ляшка

«УКРОП»

Кошельник Валентин Іванович

Позафракційний

«БПП «Солідарність»

Кошельник Валентин Іванович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Бегаль Михайло Григорович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Діброва Валерій Григорович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Стефанович Леонід Степанович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Дибель Володимир Юрійович

«Наш край»

«УКРОП»

Кравчук Святослав Євгенович

«Наш край»

Позафракційний

Микитюк Роман Володимирович

«Наш край»

Позафракційний

Скопюк Михайло Якович

«Наш край»

Позафракційний

Микитюк Роман Володимирович

Позафракційний

«Патріоти Волині»

Грицюк Анатолій Петрович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

Ройко Юрій Петрович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

Савчук Петро Петрович

«УКРОП»

Позафракційний

Богдан Вячеслав Петрович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

Буліга Микола Миколайович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

Котюк Сергій Сергійович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

Богдан Вячеслав Петрович

Позафракційний

«Патріоти Волині»

Буліга Микола Миколайович

Позафракційний

«Патріоти Волині»

Вахович Ірина Михайлівна

«УКРОП»

Позафракційна

Голуб Олександр Миколайович

 

«УКРОП»

Гупало Юрій Володимирович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Чернецький Валентин Антонович

«БПП «Солідарність»

Позафракційний

Бондар Володимир Налькович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Бегаль Олег Петрович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Гунчик Володимир Петрович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Дейна Володимир Юрійович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Дунайчук Валерій Савович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Заремба Віталій Миколайович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Козак Віктор Теодосійович

«БПП «Солідарність»

«Патріоти Волині»

Дострокове припинення повноважень депутатів

За час каденції Волинської обласної ради VII скликання четверо депутатів склали свої повноваження. Зокрема, йдеться про трьох представників політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірину Констанкевич, Ігоря Палицю та Вячеслава Рубльова, а також представника партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олега Куха.

Під час пленарного засідання 8 вересня 2016 року депутати припинили повноваження представниці фракції «УКРОП» Ірини Констанкевич у зв’язку з її обранням народною депутаткою у виборчому окрузі №23 під час проміжних парламентських виборів. За рішення про дострокове припинення її повноважень проголосували 53 депутати. Ще троє присутніх на засіданні не брали участі в голосуванні. 

Питання про дострокове складання повноважень депутата із фракції «БПП «Солідарність» Олега Куха в результаті його обрання на посаду голови Любешівської ОТГ розглянули депутати під час пленарного засідання 23 листопада 2017 року. Участь у голосуванні за таке рішення взяли 59 обласних обранців. Підтримали рішення 57 депутатів. Ще двоє присутніх на засіданні не голосували.  

26 липня 2019 року відбулось пленарне засідання, на якому розглядали одразу два рішення про дострокове складання повноважень депутатів Ігоря Палиці та Вячеслава Рубльова у зв’язку з обранням їх народними депутатами України за результатами позачергових парламентських виборів. 

56 депутатів взяли участь у голосуванні щодо дострокового припинення повноважень депутата Ігоря Палиці. 54 з них підтримали рішення, ще двоє – утримались. Разом з тим, участь у голосуванні за дострокове припинення повноважень депутата Вячеслава Рубльова взяли 53 депутати. 48 з них підтримали рішення, ще 5 присутніх не брали участі у голосуванні.

Дострокове припинення повноважень депутатів Волинської обласної ради

ПІБ

Ініціатор

Дата

Формальна причина складання повноважень

Констанкевич Ірина Мирославівна

Депутат

08.09.2016

Обрана народною депутаткою України за результатами проміжних виборів 2016 року у виборчому окрузі №23

Кух Олег Іванович

Депутат

23.11.2017

Обраний головою Любешівської ОТГ

Палиця Ігор Петрович

Депутат

26.07.2019

Обраний народним депутатом України за результатами позачергових виборів 2019 року у виборчому окрузі №22

Рубльов Вячеслав Володимирович

Депутат

26.07.2019

Обраний народним депутатом України за результатами позачергових виборів 2019 року у виборчому окрузі №20

Зміни керівництва в раді

Під час першого пленарного засідання першої сесії Волинської обласної ради, яке відбулось 26 листопада 2015 року до порядку денного було включено питання про обрання голови Волинської обласної ради. Дві політичні сили, які набрали найбільше голосів виборців за результатами виборів запропонували свої кандидатури на цю посаду. 

Від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» було запропоновано кандидатуру Ігоря Палиці, від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – Володимира Бондаря. За результатами таємного голосування, в якому взяли участь усі 64 депутати обласної ради, Ігор Палиця отримав 39 голосів, Володимир Бондар – 25. 

Ігор Палиця пробув на посаді голови Волинської обласної ради до 26 липня 2019 року. Оскільки за результатами позачергових парламентських виборів 2019 року він був обраний народним депутатом України у виборчому окрузі №22, то склав свої повноваження.

Під час пленарного засідання обласної ради, яке відбулось 26 липня 2019 року, було обрано нову голову обласної ради. На цю посаду було запропоновано кандидатуру представниці фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірини Вахович. Шляхом таємного голосування 55 із 57 депутатів, що брали участь у голосуванні, підтримали її кандидатуру. Ще двоє обласних депутатів були проти.  

На першому пленарному засіданні першої сесії Волинської обласної ради 26 листопада 2015 року було обрано першого заступника голови Волинської обласної ради та заступника голови. На ці посади було запропоновано по одній кандидатурі: представника політичної партії ВО «Свобода» Олександра Пирожика – на посаду першого заступника голови, а представника політичної партії ВО «Батьківщина» Романа Карпюка – на посаду заступника. 

За результатами таємного голосування, в якому взяли участь 57 депутатів обласної ради, кожен із запропонованих кандидатів отримав по 47 голосів. Ще десять обласних депутатів не підтримали жодної кандидатури. Таким чином, Олександр Пирожик попрацював на своїй посаді до 26 липня 2019 року, а Роман Карпюк займає посаду заступника й нині. 

Щоб надати можливість новообраній голові ради сформувати свою команду, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик заявив про складання повноважень. Відтак на цю посаду було запропоновано кандидатуру іншого «свободівця» Юрія Поліщука. Шляхом таємного голосування таку кандидатуру підтримали 45 із 55 присутніх депутатів. Ще десять обласних обранців проголосували проти.

Зміни керівництва Волинської обласної ради

Ім'я та прізвище керівника

Фракція

На посаді з…

На посаді по…

Палиця Ігор Петрович, голова ради

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

26.11.2015

26.07.2019

Вахович Ірина Миколаївна, голова ради

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП» 

26.07.2019

до тепер

Пирожик Олександр Веніамінович, перший заступник голови

ВО «Свобода»

26.11.2015

26.07.2019

Поліщук Юрій Петрович, перший заступник голови

ВО «Свобода»

26.07.2019

до тепер

Карпюк Роман Петрович, заступник голови

ВО «Батьківщина»

26.11.2015

до тепер

Ситуація напередодні місцевих виборів

Станом на квітень 2020 року у Волинській області фактично не спостерігається наявність ознак, які б могли свідчити про активну підготовку обласних організацій політичних партій до місцевих виборів. Обласні осередки політичних партій «Європейська Солідарність», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» та Всеукраїнське об'єднання «Свобода» мають найбільш розгалужену мережу на Волині і безперервно проявляють свою активність, взаємодіючи з потенційними виборцями. 

Обласна організація політичної партії «Європейська Солідарність» (раніше «Блок Петра Порошенка «Солідарність») протягом березня-квітня 2020 року, в час пандемії коронавірусу, зосередила свою діяльність на підтримці медичних працівників та наданні соціальної допомоги тим мешканцям області, які її потребують. Зокрема, місцева організація партії долучилась до всеукраїнського проєкту взаємодопомоги українців, які опинились у скрутному становищі внаслідок епідемії коронавірусу під назвою «Солідарність». Про свою діяльність в рамках проекту звітують на офіційному сайті та в соціальних мережах.

Волинська обласна організація політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода» протягом останніх кількох місяців зосередилась у своїй діяльності на волонтерській допомозі учасникам АТО/ООС, організації протестних акцій проти продажу земель сільськогосподарського призначення та за захист української мови.

Волинська обласна організація партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» активно впроваджує соціальну акцію «Люди для людей». Також представники партії в області інформували мешканців про законопроєкт щодо продажу земель сільськогосподарського призначення, наголошуючи при цьому на недопустимості його впровадження.

Підсиленням названих політичних партій на Волині є діяльність припартійних молодіжних громадських організацій. У «Європейської Солідарності» – це «Солідарна молодь Волині», у ВО «Батьківщина» – «Батьківщина молода», у ВО «Свобода» – ВГО «Сокіл». 

Після позачергових парламентських виборів 2019 року значно знизився рівень активності політичних партій «Українське об'єднання патріотів – УКРОП», Радикальної партії Олега Ляшка, «Об'єднання «Самопоміч», «Громадський рух «Народний контроль». Фактично припинили свою діяльність в області і нові політичні проєкти – «Слуга народу» та «Голос». 

Разом з тим нині не спостерігається публічної діяльності партій щодо формування штабів для організації передвиборчої кампанії з місцевих виборів, які заплановані на жовтень цього року. Така ситуація першочергово пов'язана із впровадженими карантинними заходами у зв'язку з пандемією коронавірусу. Із послабленням карантинних заходів, ймовірно, більшість політичних партій увійдуть в більш активну фазу своєї роботи. Втім, не виключено, що далеко не у всіх політичних проєктів залишиться ресурсний та кадровий потенціал для участі у місцевих виборах. 

 

 

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.