У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Рівненській області.  У фокусі дослідження опинилася Рівненська обласна рада. Зокрема, ми проаналізували, наскільки змінилася структура партійного представництва, які партії втратили своїх депутатів, а які навпаки – поповнилися новими; чи були спроби відкликання депутатів і чим вони завершилися; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, які отримали підтримку рівнян на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками виборів у Рівненській обласній раді сформувалось 6 фракцій політичних партій. Станом на 1 квітня 2020 року в раді залишилось 5 фракцій, а саме фракція УКРОПу перестала функціонувати. Також змінювався кількісний склад. 2 депутатів втратила фракція БПП «Солідарність», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка – по 1 депутату, а фракція політичної партії «Конкретних справ» збільшила свою чисельність.

Від самого початку каденції рада «показала» себе як нестабільний орган місцевого самоврядування. Майже за 5 років Рівненська обласна рада змінювала голову, партії розформовували та знову створювали фракції, а також відбулось відкликання депутатів, яке пізніше суд визнає протиправним.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами чергових місцевих виборів 2015 року більшість голосів виборців отримали та увійшли до обласної ради 6 політичних партій. Відповідно, у Рівненській обласній раді було утворено 6 фракцій, а саме: Блок Петра Порошенка «Солідарність» (19 депутатів), ВО «Батьківщина» (16 депутатів), Радикальна партія Олега Ляшка (10 депутатів), ВО «Свобода» (8 депутатів), «Конкретних справ» (6 депутатів) та «УКРОП» (5 депутатів).

Головою обласної ради депутати обрали Ковальчука Володимира (Радикальна партія). Першим заступником депутати обрали Миколу Драганчука (ВО «Батьківщина»), а заступником Олексія Бучинського (ВО «Свобода»). Перший голова обласної ради, а загалом їх було 4 – не зміг сформувати навколо себе сталої більшості й пробув на цій посаді 4 місяці. Загалом Рівненська обласна рада майже з перших місяців своєї роботи почала показувати свою нестабільність, яка до сьогоднішнього дня проявляється в частих змінах керівництва обласної ради.

Партійні переходи

Станом на перше квітня 2020 року в Рівненській обласній раді залишилось 5 з 6 фракцій політичних партій. Так, для прикладу 17 березня 2020 року припинила своє існування фракція політичної партії «УКРОП», до речі, ця партія не один раз припиняла діяльність фракції у обласній раді. Окрім цього, змінився кількісний склад фракцій, майже усі фракції «втратили» своїх депутатів, лише фракція «Конкретних справ» навпаки «примножила».

БПП «Солідарність» втратила 2-х депутатів, які перейшли до «Конкретних справ» і тепер налічує 17 депутатів. Фракція політичної партії ВО «Свобода» «втратила», а точніше виключила з фракції одного депутата, який став позафракційним. ВО «Батьківщина» також виключила одного депутата з фракції, який також став позафракційним. Радикальна партія Олега Ляшка втратила 3-х депутатів. Проте, варто зазначити, що двох депутатів партія відкликала, а на їхнє місце прийшли нові депутати, а ще одного виключила з фракції, який тепер є позафракційним. Таким чином, станом на 1 квітня 2020 року, фракція Радикальної партії налічує 9 депутатів з 10, які були обрані у 2015 році. 

Єдина фракція, яка збільшила свою чисельність – «Конкретних справ». Так, це відбулось за рахунок переходів депутатів від БПП «Солідарність». Таким чином фракція налічує 7 депутатів. Проте фракція також втрачала депутатів, зокрема, своїм рішенням виключила депутата з фракції.

Партійне представництво в Рівненській обласній раді

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість представників партії на 1 квітня 2020 року

Європейська Солідарність (раніше БПП «Солідарність»)

19

17

ВО «Батьківщина»

16

15

Радикальна партія Олега Ляшка

10

9

ВО «Свобода»

8

7

Конкретних справ

6

7

УКРОП

5

0

Позафракційні

0

6

Бути чи не бути УКРОПу в обласній раді

У вересні 2017 року два депутати фракції УКРОП  Геннадій Шевченко та Леонід Назарчук написали заяви на вихід з фракції, що стало причиною припинення її діяльності в облраді. Так, регламент роботи не дозволяв діяльність фракції, якщо її склад менше 5 депутатів. Пізніше, рішенням загальних зборів Рівненського міського осередку УКРОПу, вище згаданих депутатів взагалі виключили з партії. Керівниця фракції Діана Гордійчук назвала дії Генадія Шевченка та Леоніда Назарчука меркантильними та такими, що вносять розбрат у роботу депутатського корпусу. Окрім цього, УКРОПівці заявили про те, що будуть ініційовувати відкликання депутатів, проте не зробили цього. Таким чином з 6 вересня 2017 по 1 грудня 2017 року фракції політичної партії УКРОП не було в обласній раді, а депутати вважались позафракційними.

Проте 1 грудня 2017 року на сесії ради Гордійчук Діана оголосила про створення фракції УКРОПу з 3-х депутатів. Рівненська обласна рада підтримала це рішення, а також внесла зміни до регламенту та дозволила створювати депутатські фракції з 3-х осіб. 17 березня 2020 фракція знову припинила свою діяльність у зв’язку з тим, що з виходом Бориса Бірука кількість депутатів у фракції стала менше мінімально допустимої межі.

Радикальна партія «поміняла» депутатів

Процес відкликання депутатів Радикальною партією є одним з перших в області. Це рішення вплинуло не тільки на склад радикалів у обласній раді, а й стало причиною виходу з фракції в Рівненській міській раді Володимира Кудріна. Так, у вересні 2017 року Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук заявили, що виходять з депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка у Рівненській обласній раді. У свою чергу партія провела конференцію, на якій виборці проголосували за відкликання цих депутатів, зібрали підписи та передали усі необхідні документи до обласної виборчої комісії. 

Пізніше Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук заявили, що конференція та документи були сфальшовані та подали позови до суду. 13 грудня 2018 року Рівненська обласна виборча комісія позбавила мандата депутатів, а замість них депутатами стали колишній учасник АТО, приватний підприємець Михайло Прядун з Березнівського району та безробітний Микола Марчук із Дубенщини. Судова тяганина з цього процесу тривала майже два роки.

Ця історія вплинула на депутата від Радикальної партії Володимира Курдіна у Рівненській міській раді, який залишив фракцію. За словами депутата, мотивом такого рішення стали фейкові та протиправні загальні збори виборців по відкликанню депутатів обласної ради від Радикальної партії Володимира Ковальчука і Андрія Сайчука. Наразі депутат залишається позафракційним. 

У березні 2020 року з фракцію Радикальної партії було виключено Олександрв Ширяєва. Як повідомляли рівненські ЗМІ, депутат проживає в Дніпрі і тому не часто буває на сесії.

Від «Солідарності» до «Конкретних справ»

Блок Петра Порошенка «Солідарність» утворив у обласній раді фракцію з 19 депутатів, проте в такій чисельності вона проіснувала менше року. Так, 8 вересня 2016 року два депутати Михайло Кирилов та Юрій Шарманський за власними заявами покинули «Солідарність» та певний час були позафракційними. Однак, 4-го листопада увійшли до депутатської групи «Розвиток громад».

17 березня 2020 року Михайло Кирилов та Юрій Шарманський за рішенням фракції «Конкретних справ» увійшли до її складу. Варто також зазначити, що того ж дня за рішенням «Конкретних справ» вийшов Богдан Файфура, який тепер є позафракційним, але входить до депутатської групи «Розвиток громад». Таким чином фракція «Конкретних справ» збільшила свою початкову чисельність та налічує 7 депутатів.

Партійні переходи в Рівненській міській раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

Алексейчук Анатолій Антонович

ВО «Свобода»

Позафракційний

20.12.2019

Бірук Борис Іванович

УКРОП

Позафракційний

06.09.2017

Бірук Борис Іванович

Позафракційний

УКРОП

01.12.2017

Бірук Борис Іванович

УКРОП

Позафракційний

17.03.2020

Гордійчук Діана Юріївна

УКРОП

Позафракційний

06.09.2017

Гордійчук Діана Юріївна

Позафракційний

УКРОП

01.12.2017

Гордійчук Діана Юріївна

УКРОП

Позафракційна

17.03.2020

Гусарук Валерій Миколайович

УКРОП

Позафракційна

06.09.2017

Гусарук Валерій Миколайович

Позафракційний

УКРОП

01.12.2017

Гусарук Валерій Миколайович

УКРОП

Позафракційний

17.03.2020

Кириллов Михайло Михайлович

БПП «Солідарність»

Позафракційний

08.09.2016

Кириллов Михайло Михайлович

Позафракційний

«Конкретних справ»

17.03.2020

Назарчук Леонід Михайлович

УКРОП

Позафракційний

06.09.2017

Сухляк Владислав Олегович

ВО «Батьківщина»

Позафракційний

27.07.2018

Файфура Богдан Михайлович

«Конкретних справ»

Позафракційний

17.03.2020

Шарманський Юрій Ярославович

БПП «Солідарність»

Позафракційний

08.09.2016

Шарманський Юрій Ярославович

Позафракційний

«Конкретних справ»

17.03.2020

Шевченко Геннадій Миколайович

УКРОП

Позафракційний

06.09.2017

Ширяєв Олександр Сергійович

Радикальна партія Олега Ляшка

Позафракційний

17.03.2020

Відкликання депутатів

12 вересня 2018 депутати Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук написали заяви про вихід з партії та фракції Радикальної партії. Володимир Ковальчук своє рішення пояснив тим, що у керівництві рівненської обласної організації РПЛ є люди, далекі від відстоювання інтересів виборців, бажання об’єднати команду та відстоювати інтереси її членів. Навпаки – вони лише задовольняють власні амбіції та тішать свою завищену самооцінку… «Відзавтра плануємо формувати в області власну команду людей, котрим по-справжньому не байдужа доля міста та області, які хочуть працювати задля розвитку рідного краю».

7 жовтня 2018 року в Міському палаці культури в Рівному відбулися збори виборців, де розглядалося питання відкликання депутатів обласної ради, які були обрані за списками Радикальної партії Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука. У підсумку збори проголосували за відкликання депутатів. Відеорепортаж з зборів було оприлюднено на сайті одного з рівненських ЗМІ. З відео видно, що депутатів не пустили в приміщення, де проходили збори. Володимир Ковальчук зазначив у коментарі представникам ЗМІ, що їх не повідомили про ці збори і не надали можливості висловитися.

У Радикальній партії мотиви рішення про відкликання своїх двох депутатів пояснили тим, що Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук не дотримались своїх передвиборчих обіцянок, зрадили принципи Радикальної партії, а значить зрадили і виборців, які віддали за них свої голоси. На думку Оксани Лозової, яка очолює обласну партійну організацію, якщо депутат виходить з фракції і партії, то має скласти мандат. 

5 грудня обласна виборча комісія підтвердила правильність оформлення підписних листів за відкликання депутатів обласної ради Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука. З приміткою – без перевірки підписів виборців із залученням органів Держреєстру та поліції. Крім цього, на цьому засіданні обласна виборча комісія звернулася до Радикальної партії щодо відкликання відповідних депутатів.

12 грудня Рівненська обласна виборча комісія отримала повідомлення, що на позачерговому з’їзді Радикальної партії Олега Ляшка, що відбулося 10 грудня, вирішили відкликати депутатів Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука.

13 грудня 2018 року час засідання обласної виборчої комісії оголошено імена двох нових депутатів обласної ради від Радикальної партії замість позбавлених мандатів Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука. Новими депутатами стали Михайло Прядун та Микола Марчук. У грудні вони склали присягу, а в січні 2019 року – приєдналися до фракції Радикальної партії.

У свою чергу Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук оскаржили рішення виборчої комісії в суді. У результаті судових розглядів спершу в травні 2019 року Рівненський окружний адміністративний суд скасував рішення обласної виборчої комісії про відкликання депутата обласної ради Андрія Сайчука за народною ініціативою. За словами позивача, судом під час дослідження доказів було виявлено, що понад 700 підписів – це «двійники», тобто підписувалися ті самі люди, кілька сотень людей було з неіснуючих вулиць. У червні аналогічне рішення суд прийняв також щодо Володимира Ковальчука. Позбавлені мандата депутати також виграли апеляцію у Львові.

18 лютого 2020 року Рівненський окружний адміністративний суд скасував постанови №105 та №106 Рівненської обласної виборчої комісії від 13 грудня 2018 року, яким вона визнала обраними і зареєстрованими депутатами обласної ради Михайла Прядун та Микола Марчук та визнав такі дії комісії протиправними. В інших позовних вимогах позивачам було відмовлено. У свою чергу в обласній виборчій комісії зазначають, що дане рішення суду не передбачає поновлення відкликаних депутатів. Крім того, у виборчій комісії наголосили, що законодавством не врегульоване питання поновлення депутатів чи зняття з реєстрації вже зареєстрованих депутатів. 

13 березня цього року Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук хотіли взяти участь у роботі сесії обласної ради, прийшли для цього в сесійну залу і зайняли свої колишні робочі місця. Проте після конфлікту з депутатами та поліцією вони змогли бути присутніми на сесії лише як відвідувачі. 

Таким чином, зважаючи на те, що судові тяганини у цьому питанні ще тривають, важко прогнозувати, яка ситуація буде зі «замінами» у Радикальній партії Олега Ляшка до завершення цієї каденції ради.

Відкликання депутатів Рівненської області

ПІБ 

Партія, яка ініціювала

Формальна причина відкликання

Короткий опис ситуації

Володимир Ковальчук

Радикальна партія Олега Ляшка

Вихід з фракції та партії. Відмовилися скласти мандат

Депутата відкликано. Поновлено судом. Судове рішення не виконано

Андрій Сайчук

Радикальна партія Олега Ляшка

Вихід з фракції та партії. Відмовилися скласти мандат

Депутата відкликано. Поновлено судом. Судове рішення не виконано

Зміни керівництва та балансу сил в раді

Робота в Рівненській обласній раді 7 скликання супроводжувалася частими змінами голови обласної ради. За 4,5 роки роботи в обласній раді змінилося 4 голови та постійно переформатовувалася більшість. Стабільно у більшість в обласній раді вдавалося входити лише ВО «Свобода». Що стосується інших впливових партій області («БПП «Солідарність», «Батьківщина» і Радикальна партія), то дві з них по черзі витісняли третю з більшості в обласній раді, де незмінним партнером була лише «Свобода». Спершу за бортом опинилася «БПП «Солідарність», потім Радикальна партія, а ще згодом «Батьківщина».

18 листопада 2015 року Володимира Ковальчука з Радикальної партії Олега Ляшка було обрано головою Рівненської обласної ради. За це рішення свої голоси віддали 34 обранці, 15 обласних депутатів проголосувало «проти», 14 – утримались. Першим заступником голови обласної ради обрали депутата від ВО «Батьківщина» Миколу Драганчука, а заступником – депутата від ВО «Свобода» Олексія Бучинського.

Голосування за голову обласної ради та його заступників засвідчило, що в обласній раді утворилася більшість, до якої увійшли представники 3 партій: ВО «Батьківщина», Радикальна партія та ВО «Свобода», які загалом отримали 34 з 64 депутатських мандатів. Проте, незважаючи на це, питання обрання голови супроводжувалося суттєвим конфліктом. Головне питання полягало в тому, яка партія з нової більшості отримає цю посаду. 

Місцеві ЗМІ називали найбільш ймовірним кандидатом на цю посаду лідера обласної організації «Батьківщини» Миколу Кучерука, який до останнього хотів, щоб його кандидатура була висунута. Проте цього так і не відбулося, посаду голови обласної ради отримав радикал. 

У сесійній залі під час голосування був присутній лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який пояснював свою присутність бажанням підтримати свого однопартійця. Проте у рівненських ЗМІ повідомляли, що призначення на посаду голови Рівненської обласної ради представника Радикальної партії є частиною домовленостей, які були досягнуті на національному рівні між «Батьківщиною» та Радикальною партією. За інформацією рівненських ЗМІ, Олег Ляшко «віддав» Юлії Тимошенко право одноосібно піаритися на темі зменшення тарифів згорнувши під Кабміном «Тарифний майдан», вона ж натомість віддала крісло голови обласної ради на Рівненщині. У свою чергу Олег Ляшко спростував цю інформацію та зазначив, що «Тарифний майдан» був згорнутий через загострення подій на сході та терористичну загрозу, про яку лідеру радикалів стало відомо напередодні.

11 березня 2016 року депутати висловили недовіру Володимиру Ковальчуку та 42 голосами звільнили його із займаної посади. Новим головою обласної ради було обрано депутата фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександра Корнійчука, який обіймав посаду керівника апарату Рівненської обласної державної адміністрації. За його кандидатуру проголосувало 44 депутати. 

Обрання Олександра Корнійчука засвідчило формування в обласній раді нової більшості, до якої фактично увійшли фракції «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Конкретні справи».

Обрання нового голови знову не обійшлося без конфліктів. Все почалося з того, що під час обговорення порядку денного лідер фракції «Конкретних справ» Богдан Файфура вніс пропозицію включити до порядку денного сесії питання про висловлення недовіри голові обласної ради. Володимир Ковальчук відмовився вносити це питання до порядку денного та оголосив 30-хвилинну перерву. Після перерви він заявив, що не буде вносити питання щодо висловлення йому недовіри на голосування, бо таким чином, мовляв, порушується законодавство. 

Після того, як порядок денний проголосований не був, голова обласної ради Володимир Ковальчук закрив сесію. Однак депутати не розійшлися. Засідання продовжив вести його перший заступник Микола Драганчук. У підсумку, депутати обрали нового голову обласної ради.

У Радикальній партії такі дії депутатів назвали незаконними, а їх мотивом – помста за те, що за ініціативи Володимира Ковальчука і фракції Радикальної партії обласна рада відмовила фірмі «Надра Спецленд Ресурси» у виділенні 35 тисяч гектарів землі у найбагатшому на бурштин Сарненському районі Рівненщини. У Радикальній партії цю фірму пов'язують з на той час з головою Рівненської ОДА Віталієм Чугунніковим. 

Володимир Ковальчук оскаржив звільнення у суді. Рівненський окружний адміністративний суд у результаті слухання визнав рішення обласної ради про звільнення Володимира Ковальчука неправомірним, а також зобов'язав обласну раду поновити його на посаді. 

17 червня на одній із сесій обласної ради виникла штовханина та бійка між прихильниками Олександра Корнійчука та Володимира Ковальчука. У ході конфлікту був знайдений компроміс. Двоє голів обласної ради домовилися написати добровільні заяви про звільнення. Виконувачем обов’язків голови став перший заступник голови обласної ради Микола Драганчук, який був на посаді голови півтора року.

Змінив Миколу Драганчука – Олександр Данильчук з фракції БПП «Солідарність». 42 депутати обласної ради підтримали таке рішення. Олександр Данильчук уже два роки є головою обласної ради, варто зазначити, що це найдовший період, адже всі попередні голови були на посаді менше року, окрім Миколи Драганчука. Проте 14 лютого депутати внесли проєкт рішення щодо оголошення недовіри голові обласної ради. Станом на перше квітня питання на сесії ради не розглядалось.

Зміни голови Рівненської обласної ради

Ім'я та прізвище голови

Фракція

На посаді з 

На посаді по

Володимир Ковальчук

Радикальна партія

18.11.2015

11.03.2016

Олександр Корнійчук

Блок Петра Порошенка «Солідарність» 

11.03.2016

17.06.2016

Микола Драганчук

ВО «Батьківщина»

08.09.2016 

15.02.2018

Олександр Данильчук

Блок Петра Порошенка «Солідарність» 

15.02.2018 

по цей час

Ситуація напередодні місцевих виборів

На даний момент більшість політичних партій не ведуть у Рівненській області публічної кампанії, яка могла свідчити про те, що вони активно готуються до виборів. У першу чергу це пов’язано з введенням по всій території України карантину, а тому місцеві осередки політичних партій не можуть комунікувати з виборцями в режимі off-line. Здебільшого політичні партії інформують виборців про свою роботу через соціальні мережі, наприклад, через фейсбук-сторінки або ж через сторінки депутатів, які представляють політичні партії у обласній раді. Така форма роботи з виборцями активніше прослідковується на рівні обласного та районних центрів.