З огляду чергових місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, представниками ОПОРИ проведено дослідження місцевих рад. Зокрема проаналізовано роботу стабільності партійних структур у Полтавській обласній раді.

Резюме

Полтавська обласна рада характеризується станом «крихкої» рівноваги. Хоча з часу обрання у грудні 2015 року керівництво ради не змінювалося, у раді наявна ситуативна більшість. 

У раді постійно продовжується політична боротьба, у 2019 році активізується процес розпаду окремих фракцій та формування нових груп інтересів. У 2020 році остаточно розпалася фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Значно послабилася БПП Солідарність через розкол усередині фракції. З депутатів фракцій БПП, Аграрної партії та Радикальної партії влітку 2019 року сформовано депутатську групу «За успішну Полтавщину». 

У 2019 році сформувалася нова опозиційна група з представників кількох фракцій. Вірогідно, група також носить ситуативний характер

Результати місцевих виборів та формування більшості

До Полтавської обласної ради увійшли представники 10 політичних партій. Найбільше голосів отримали «БПП «Солідарність» − 17,86% (15 депутатів) та «Батьківщина» − 15,48% (13 депутатів). По 9,52% (8 депутатів) отримали три партії – «Партія простих людей Сергія Капліна» (СДП), Радикальна партія Олега Ляшка та «УКРОП». ВО «Свобода» та Аграрна партія отримали 8,33% (по 7 депутатів), «Відродження», «Рідне місто» та «Опозиційний блок» − 7,14% (по 6 депутатів). 

Однозначної більшості у раді не було, тож її формування стало можливим завдяки компромісам політичних сил. 

Перша сесія нової обласної ради розпочалася 20 листопада 2015 року. Центральним питанням стали вибори голови облради. Висунуто три кандидатури – Євгеній Холод («Батьківщина»), Андрій Пісоцький (БПП «Солідарність», перший заступник голови Полтавської ОДА), Петро Ворона (БПП «Солідарність», голова Полтавської обласної ради у лютому 2014 − листопаді 2015 року). Жоден з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів, але депутати вирішили не проводити другий тур голосування, а оголосити перерву в сесії. 

24 листопада відбулося друге засідання першої сесії облради. БПП «Солідарність» відмовилася від кандидатури Андрія Пісоцького та висунула Геннадія Коваленка. Від фракції «Батьківщина» кандидатуру знову виставив Євгеній Холод. Результати голосування продемонстрували однакову підтримку обох кандидатур – 40 голосів за Холода та 40 – за Коваленка. Оголосили перерву до 4 грудня. 

4 грудня обласна рада знову зібралася для виборів голови. Цього дня відбулося два голосування. БПП «Солідарність» висунула Олександра Біленького, «УКРОП» – Сергія Солов’я. Перше голосування не дало результатів – за Біленького проголосувало 34 депутати, за Соловей набрав 15 голосів. 

Четверте голосування відбулося в цей же день. Претендентів на голову було троє – Олександр Біленький («БПП «Солідарність»), Віктор Скочко (Аграрна партія) та Василь Хоменко (УКРОП). Головою ради обрано Олександра Біленького, за нього віддало голоси 46 депутатів. 

На цьому ж засіданні депутати проголосували за першого заступника голови (44 «за»), яким став Євгеній Холод («Батьківщина»). 

На четвертому засіданні першої сесії 11 грудня 2015 року заступником голови обласної ради обрано Анатолія Ханка. 

З четвертої спроби обрано голову обласної ради. До керівництва ради увійшли: голова ради Олександр Біленький (БПП), перший заступник голови Євгеній Холод («Батьківщина»), заступник голови Анатолій Ханко («Свобода»). 

Партійні переходи

Можна виділити кілька «великих» переходів депутатів обласної ради. 

Це формування депутатської групи «За успішну Полтавщину». 25 липня 2019 року на другому засіданні 26 сесії обласної ради оголошено про створення депутатської групи. До групи увійшли 7 депутатів: Віктор Скочко (Аграрна партія), Олександр Коваленко (Аграрна партія), Геннадій Коваленко (БПП, голова депутатської групи), Олександр Сухань (БПП), Олександр Трухін (БПП, обраний до Верховної Ради від партії «Слуга народу» по 40 виборчому округу Дніпропетровської області), Руслан Рогов (виключений з РПЛ), Олександр Сиченко (РПЛ) та Олександр Сірик (РПЛ). 

«Депутатська група, в яку на сьогодні увійшло вісім осіб, працюватиме для того, щоб депутати мали змогу ефективніше виконувати депутатські повноваження у вирішенні місцевих проблем, відстоювання інтересів виборців», – заявив Геннадій Коваленко, голова депутатської групи.

У липні 2019 року з фракції БПП вийшли чотири депутати: Ірина Степаненко, Юрій Тимоха, Фахраддін-Аладдін-Огли Мухтаров, Віталій Кабачок, що є результатом боротьби проти керівництва ради у 2019 році. На цій же сесії про свій вихід з фракції УКРОП заявили Інна Авраменко та Володимир Варчук. 

Технічним переходом можна назвати вихід депутатів «Опозиційного блоку» зі складу своєї фракції та формування на їх основі депутатської групи «Опозиційна платформа – За життя» 20 грудня 2019 року. Володимир Барчук у червні 2019 року оголосив про вихід з фракції УКРОП, пізніше приєднався до новоствореної депутатської групи «Опозиційна платформа – За життя».

28 лютого 2020 року двоє з чотирьох депутатів фракції РПЛ − Володимир Савченко та Мирослава Василенко, приєдналися до депутатської групи «Опозиційна платформа – за життя».

У зв’язку з виходом депутатів у лютому 2020 року припинила своє існування фракція Радикальної партії. 

До фракції «Батьківщина» з «Опозиційного блоку» перейшов депутат Сергій Гамза. 

Спроби зміни керівництва та зміна балансу сил

Значної зміни балансу сил у раді не відбувалося. Однак наявні випадки спроби змінити ситуацію у раді. 

У вересні 2016 року організована спроба висловлення недовіри голові Полтавської ОДА Валерію Головку. Вірогідно, ініціаторами була фракція «Батьківщини». Але більшість депутатів обласної ради не підтримала позицію «Батьківщини», питання було знято з розгляду.

Відповіддю стало внесення на розгляд сесії 28 жовтня 2016 року питання про припинення повноважень першого заступника голови обласної ради (Євгенія Холода, «Батьківщина»). Рішення не було підтримано, «за» проголосувало 38 депутатів. 

Протистояння голови ради Олександра Біленького та групи депутатів на чолі з Іриною Степаненко (БПП) розпочалося весною 2019 року. На бюджетній комісії у березні 2019 року голова комісії Микола Бондар («Відродження») був відсторонений від своїх обов’язків. Обов’язки голови почала виконувати його заступниця Ірина Степаненко. Голова облради виступив проти такого відсторонення. 

Пік протистояння припав на травень – червень 2019 року. 

3 травня опозиції вдалося зірвати проведення сесії обласної ради у місті Миргород. Перед початком сесії група депутатів почала виступати перед президією, трибуна була заблокована. Голова ради Олександр Біленький оголосив перерву та запросив на окреме засідання голів фракцій облради. Після перерви продовжилося блокування роботи, голова ради оголосив закриття сесії. Члени бюджетної комісії подали заяву на голову обласної ради до ДБР та НАБУ

На вимогу частини депутатів сесію обласної ради перенесено на 3 червня 2019 року. До порядку денного внесено питання про звільнення та обрання нового складу керівництва Полтавської облради.

Пленарне засідання 26-ї позачергової сесії Полтавської обласної ради відбулося 3 червня у Полтавському краєзнавчому музеї. Під будівлею перед початком сесії зібралися люди з вимогами до обласної ради. Олександр Біленький оголосив, що на сесію зареєструвалося 6 депутатів, тому немає підстав відкрити її. Попри це, опозиційні депутати почали виступати, заявляючи про свою незгоду з керівництвом ради 

17 вересня 2019 року склад бюджетної комісії було розширено, за рахунок чого група опозиції в комісії опинилася у меншості. 

На сесію обласної ради 29 листопада 2019 року винесено питання щодо звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України від Полтавської області з приводу майбутнього продажу земель сільськогосподарського призначення. Депутати затвердити текст звернення, хоча під час засідання відбувся конфлікт між Іриною Степаненко та Олександром Біленьким

Зміна балансу сил у Полтавській обласній раді

Фракція

Кількість членів на жовтень 2015

Кількість членів на 1 квітня 2020

БПП «Солідарність»

15

7

Батьківщина

13

13

СДП

8

8

Радикальна партія

8

0

УКОП

8

6

Свобода

7

6

Аграрна партія

7

5

Відродження

6

6

Рідне місто

6

6

Опозиційний блок 

6

0

ОПЗЖ

0

8

Депутатська група «За успішну Полтавщину»

0

7

Позафракційні

0

11

Ситуація напередодні місцевих виборів

В обласній раді залишається більшість, яка утворилася у 2015 році. При цьому відбулися зміни у представництві фракцій – з’явилася велика група позафракційних (11 депутатів), депутатська група «За успішну Полтавщину» (7 депутатів). Значно зменшилася фракція БПП «Солідарність» – з 15 до 7 депутатів.

Можна констатувати виокремлення нової опозиції до керівництва ради у березні − травні 2019 року. Опозиція не є формалізованою, складаючись з депутатів із різних груп, вірогідно також маючи ситуативний характер. Цікаво, що відкрита стадія боротьби припала на президентські та парламентські вибори.