В понеділок, 15 жовтня, голова Миколаївської обласної організації ПП «Демократичний Альянс» Євгенія Матейчук дала прес-конференцію, під час якої звинуватила владу у своєму затриманні 12 жовтня

Як розповіла Є. Матейчук, 12 жовтня, коли вона вийшла з будинку, щоб піти на мітинг за участю голови Партії регіонів Миколи Азарова, який на той час знаходився в Миколаєві, її схопили невідомі люди, доставили на автомобілі до Ленінського райвідділку міліції Миколаєва і протримали там півтори години.

"Я не встигла ані подивитись на посвідчення, ані з'ясувати підстави мого затримання - мені тільки сказали, що я нібито схожа на розшукуваного злочинця. Мене схопили і силою потягнули в «Mercedes Sprinter», який стояв поруч, а в ньому сиділо ще 10 чоловік в цивільному. Весь час мене тримали за руки і відпустили вже тільки тоді, коли завели в кабінет райвідділку. За весь час затримання у мене не попросили навіть документи, які завжди були при мені", - розповідає Євгенія.

Вважаю своє затримання замовленням, щоб я нічого не могла організувати до приїзду головного регіонала, оскільки до останніх приїздів Азарова і Януковича «Демократичний Альянс» в Миколаєві спільно з працівниками суднобудівного заводу ім. 61 комунара організовували акції та масові подачі заяв про злочин на губернатора, - впевнена голова миколаївського осередку «Демократичного Альянсу».

Вона вважає пояснення начальника УМВС в Миколаївській області щодо причин її затримання абсурдними. Офіційною версією затримання стало те, що спочатку Євгенію доставили до відділку начебто для профілактичної бесіди, бо хтось бачив, як вона намагалася кинутись під авто. Потім прес-служба міліції оприлюднила іншу версію — Євгенія Матейчук схожа на злодійку, яку розшукують за крадіжку. 

Голова миколаївського осередку «Демократичного Альянсу» подала заяву до прокуратури, щоб притягнути до відповідальності осіб, причетних до її затримання. Копії заяв Євгенія Матейчук направила до голови МВС Віталія Захарченка та Генерального прокурора Віктора Пшонки.

Євгенія Матейчук

Заява

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна
координатор в Миколаївській області
097 219 00 66, 095 087 17 85, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.