28 березня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів в одномандатних виборчих округах №50 (м. Покровськ, Донецька область) та №87 (м. Надвірна, Івано-Франківська область). Проміжні вибори проводяться у зв'язку з тим, що народний депутат Зиновій Андрійович став міським головою Надвірної, а Руслан Требушкін – Покровська. Виборчий процес стартував 27 січня, а результати повинні бути встановлені не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування. Законодавчою специфікою є застосування Закону України «Про вибори народних депутатів України» відповідно до перехідних положень Виборчого кодексу України.

Виборча кампанія кандидатів в округах була досить інтенсивною. У двох округах 16 кандидатів з 32 зареєстрованих вели помітну передвиборчу активність. Виборчий процес проходив в умовах погіршення епідемічної ситуації та запровадження червоної зони на Івано-Франківщині, що мало вплив на формати ведення передвиборчої агітації. У 87 окрузі були відсутні масові заходи, організовані кандидатами (концерти, змагання, презентації, масові зустрічі тощо), які зосередились на невеликих за кількістю учасників зустрічах з виборцями. Системний аналіз активності кандидатів у різних сегментах агітації показав, що пряма робота з виборцями стала найбільш поширеною формою агітації. Крім того, зросла роль застосування рекламних інструментів та загалом використання соціальних мереж у кампаніях кандидатів.

Виборчий процес супроводжувався випадками матеріального стимулювання виборців. За участі Марусі Звіробій-Біленької, Руслана Кошулинського, Олександра Шевченка була передана велика кількість медичного обладнання у заклади охорони здоров’я 87-го округу. Крім того, у березні на Івано-Франківщині церкви у соціальних мережах висловлювали вдячність Олександру Шевченко («За Майбутнє») за грошову допомогу. На Донеччині за ініціативи Андрія Аксьонова відновив роботу благодійний фонд «Надія». Благодійний фонд активізував роздачу продуктових наборів, які мали два пакети. Перший пакет з одного боку брендований символікою благодійного фонду та містив продуктові набори, в іншому пакеті була брендована продукція кандидата. 22 березня у вільному доступі на відеохостингу YouTube з'явилось відео, в якому обговорюють побудову мережі для підкупу виборців на користь Олександра Шевченка в ОВО №87. До прикладу, у відео обговорювалась можливість залучення родичів та знайомих на користь кандидата і пропонується 1000 грн за кожні десять людей. За інформацією Національної поліції Івано-Франківської області, даний факт внесений в ЄРДР, проводяться слідчі дії.

Лідери парламентських партій та народні депутати України активно залучались до агітаційних кампаній кандидатів. На підтримку учасників виборів візити в округи здійснили 14 народних депутатів.  Посадові особи місцевих органів влади достатньо масово долучались до заходів кандидатів, не дотримуючись принципу політичної нейтральності публічної адміністрації. Кандидати публічно взаємодіяли з представниками місцевих громад у вирішенні проблем місцевого характеру чи давали передвиборчі обіцянки щодо такої співпраці, шляхом підписання меморандумів про співпрацю. 25 березня Володимир Зеленський провів нараду з Василем Вірастюком щодо перебігу вакцинації на Івано-Франківщині та допомогу місцевому малому бізнесу під час карантину. Інформація про нараду була висвітлена на сайті Президента України та мала ознаки прихованої агітації та зловживання адміністративними ресурсами. Василь Вірастюк у новині ідентифікований як громадський діяч та кандидат у народні депутати.  На думку ОПОРИ, кандидат не мав легітимної мети, пов’язаної з виконанням посадових обов’язків, для участі у заході Офісу Президента України із залученням керівництва ОДА та органів місцевої самоврядування. ОПОРА закликає Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування приділити особливу увагу механізмам попередження прихованої агітації та зловживань адміністративними ресурсами  в межах підготовки змін до Виборчого кодексу

Проміжні вибори народних депутатів України 28 березня 2021 р. засвідчили важливість подальшого посилення законодавчих і практичних гарантій попередження зловживань адміністративними ресурсами. Чинним законодавством рівність прав та можливостей кандидатів забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Проте кампанія показує залученість низки посадових осіб на користь кандидатів. Виборче законодавство також забороняє участь посадових осіб у передвиборчій агітації в робочий час, що за спостереженнями ОПОРИ не завжди дотримувалось.

Важливою частиною виборчих стратегій кандидатів стало залучення до агітаційної активності релігійних організацій, які скористалися відсутністю прямих обмежень у виборчому законодавстві щодо ведення агітації в церквах. На підтримку Юлії Кузьменко виступали криворізький священик-капелан Олександр Агарков, пастор Української Християнської Церкви у Покровську Денис Бабенко. Іван Гедзик, настоятель церкви УГКЦ у селі Гвізд, записав відеозвернення на користь Олександра Шевченка. А священник храму УГКЦ у селі Іваниківка під час літургії відкрито агітував та надавав оцінку діяльності кандидата. Участь священників у агітації може свідчити про недотримання церквою політичного нейтралітету та мати ознаки порушення частини 8 статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». ОПОРА закликає релігійні організації провести внутрішню дискусію про недопущення участі їхніх представників у передвиборній агітації, заходах на підтримку політичних партій і кандидатів.

Суттєве занепокоєння викликає ігнорування низкою кандидатів вимог законодавства щодо прозорості та підзвітності виборчих фінансів. 12 кандидатів порушили строки відкриття рахунків виборчих фондів, внаслідок чого ЦВК оголосила кандидатам попередження. Невідкриття рахунків виборчих фондів може вказувати на наявність в окремих кандидатів мотивів щодо проведення  нелегальної агітації. Також відсутність виборчого фонду може бути побічним доказом присутності у виборчому процесі «технічних» кандидатів.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, агітаційна діяльність кандидатів неодноразово супроводжувалась порушеннями формальних вимог Закону. Кандидати порушували правила благоустрою населених пунктів при розповсюджені матеріалів передвиборчої агітації. Матеріали агітації не завжди мали вихідні дані, що також мало склад окремого правопорушення. Також спостерігачами зафіксовані випадки розміщення агітаційної продукції в автобусі та проведення прихованої агітації в приміщенні органу місцевого самоврядування. 

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють процес адміністрування виборів. Центральна виборча комісія, окружні виборчі комісії та дільничні виборчі комісії виконали всі вимоги виборчого законодавства для забезпечення належної організації виборів. Проблеми з матеріально-технічним забезпеченням в ОВК №87 у березні були вирішені. ЦВК виявила імовірну підробку виборчої документації на етапі реєстрації кандидатів та звернулась до Національної поліції. ОВК та ДВК здійснюють повноваження в умовах посилення карантинних обмежень, проте на момент виходу звіту ризики зриву роботи комісій відсутні. ЦВК та ОВК в свою чергу звернулись до органів місцевого самоврядування для забезпечення всім необхідним в умовах коронавірусу для безпечної організації дня голосування.   

Результати реєстрації кандидатів

2 березня ЦВК завершила процес реєстрації кандидатів на проміжних виборах народних депутатів в ОВО №50 та №87. Всього було зареєстровано 34 кандидати, з яких 19 балотуються на Донеччині, а 15 − на Івано-Франківщині. ЦВК відмовила 30 потенційним кандидатам у реєстрації. 1 березня до ЦВК звернувся зі скаргою кандидат у народні депутати по 50-му виборчому округу Олександр Груздєв з проханням відмовити в реєстрації кандидатки від ВО «Батьківщина» Лариси Ревви. На думку Груздєва був порушений порядок висунення кандидатки на з’їзді політичної партії. Проте ЦВК залишила скаргу без розгляду, оскільки рішення чи дії партії, яка висунула кандидата в одномандатному виборчому окрузі, оскаржуються до відповідно ОВК чи суду.    

Основними підставами для відмов у реєстрації кандидатам стали: недотримання вимог щодо сплати грошової застави; порушення порядку подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; ненадання фотографій належного формату на паперових носіях та в електронному вигляді. Крім того, за результатом розгляду документів на реєстрацію ЦВК встановила імовірний факт кримінальних порушень та звернулась до Національної поліції України для перевірки фактів. Це стосувалось документів кандидатів, висунутих політичними партіями: «Організація Українських Націоналістів», «Олімп», «Шанс», «Столиця», «Зірка», «Оберіг», «Ідея», «Центр», «Консервативна партія України», «Український трудовий блок», «Соціальна партія», «Динамо», «Альтруїсти» та «Успіх».

На підтвердження статусу суб’єктів висування кандидатів у народні депутати України ЦВК отримала від партій «Організація Українських Націоналістів» та «Олімп» рішення з’їздів цих політичних сил щодо «включення відомостей про партію до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (як про юридичну особу). А від політичних партій «Консервативна партія України», «Шанс», «Соціальна партія», «Центр», «Ідея», «Оберіг», «Зірка», «Столиця», «Динамо» – копії рішень з’їздів цих політичних партій щодо внесення змін до найменувань, мети, місцезнаходжень та керівного складу таких партій. Але відповідно до даних Міністерства юстиції України змін до відомостей про дані політичні партії не було внесено. Крім того, до ЦВК надійшли звернення від представників партії «Організація Українських Націоналістів» та «Кияни передусім!», в яких спростовувалась інформація про проведення з’їздів партій з метою висування кандидатів. Також 13 декларацій осіб були подані на паперових носіях до Комісії однаковими за змістом і формою, а їх заповнення здійснювалось, імовірно, одним і тим же почерком. Тому Комісія, вбачаючи ознаки підробки виборчої документації та низки інших кримінальних правопорушень, 12 березня звернулась до Національної поліції для перевірки виявлених фактів. 

У виборчому окрузі №50 на момент завершення реєстрації балотувалось 19 кандидатів. З них чоловіків – 13 осіб, жінок – 6. Більшість кандидатів мають вік 36-60 років – 11, ще 7 – від 21 до 35 років (кандидат Богдан Мироненко досягне 21-річчя за три дні до виборів). 17 кандидатів у народні депутати мають вищу освіту, ще двоє – середню та професійно-технічну відповідно. 8 претендентів на депутатський мандат проживають у межах округу, в якому вони балотуються, ще 4 – в межах Донецької області, решта 7 – живуть у інших областях. Більшість кандидатів є безпартійними – 13 осіб, натомість 6 є членами партії. 11 – висунуті партіями, решта 8 – самовисуванці.

Для участі у виборах на окрузі №87 ЦВК зареєструвала 15 кандидатів. З них 13 чоловіків та лише 2 жінки. Більшість кандидатів, а саме 11, мають вік 36-60 років, ще троє – до 35 років. 14 осіб отримали вищу освіту, 1 – професійно-технічну. У межах округу проживають лише 3 з 19 кандидатів, ще двоє – у Івано-Франківській області, натомість 10 – жителі інших областей. 7 претендентів є членами партій, 8 – безпартійні. Партією висунуті 9 кандидатів, решта 6 – самовисуванці.

Відповідно до виборчого законодавства, до 15 березня включно кандидати мали право звернутись до Центральної виборчої комісії із письмовою заявою про відмову балотуватися. Таким правом скористалися двоє кандидатів. У 50-му виборчому окрузі про зняття своєї кандидатури з виборчих перегонів 15 березня заявив Артем Марчевський, висуванець політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Свій намір він пояснив захворюванням батьків на коронавірус і неможливістю приділяти час кампанії. Заяву про відмову від балотування 16 березня поширила і кандидатка на 87-му виборчому окрузі Маруся Звіробій-Біленька. На офіційній сторінці політичної партії «Європейська Солідарність» у Facebook кандидатка заявила про зняття своєї кандидатури на користь Руслана Кошулинського, кандидата від партії ВО «Свобода». 17 березня Центральна виборча комісія на засіданні прийняла рішення про скасування реєстрації кандидатів. Відповідно, кількість кандидатів, включених до виборчих бюлетенів на проміжних виборах 28 березня, становить 32 особи.

Проміжні вибори у ОВО №50 та №87 не стали рекордними за кількістю кандидатів у порівнянні з проміжними виборами народних депутатів 2014-2020 рр. Кількість кандидатів у 87-му виборчому окрузі стала найменшою серед усіх проміжних виборів народних депутатів, починаючи з 2015 року. Проте виборчий процес Донеччини та Івано-Франківщини викликає значний інтерес парламентських партій та залученість до кампанії політиків національного рівня.

Кількість кандидатів у народні депутати України на проміжних виборах народних депутатів у 2015, 2016, 2020, 2021 рр.

Округ

Кількість зареєстрованих кандидатів

Кількість кандидатів, включених до бюлетеня

(з урахуванням скасування реєстрації окремих з них)

Рік проведення проміжних виборів

№205 (Чернігівська обл.)

127

91

2015

№114 (Луганська обл.)

108

107

2016

№206 (Чернігівська обл.)

75

74

2016

№27 (Дніпропетровська обл.)

61

59

2016

№151 (Полтавська обл.)

48

47

2016

№85 (Івано-Франківська обл.)

37

37

2016

№183 (Херсонська обл.)

30

29

2016

№23 (Волинська обл.)

19

18

2016

№179 (Харківська обл.)

40

37

2020

№208 (Чернігівська обл.)

18

18

2020

№50 (Донецька обл.)

19

18

2021

№87 (Івано-Франківська обл.)

15

14

2021

 Передвиборча активність кандидатів

Виборчий процес у ОВО №50 та №87 розпочався 27 січня 2021 року, але фактична агітаційна активність стартувала ще у січні 2021 року. На початок виборчого процесу дочасну кампанію в округах вже вели дев’ять кандидатів, які продовжили здійснювати активність до закінчення реєстрації кандидатів Центральною виборчою комісією 2 березня. За спостереженнями ОПОРИ, переважна більшість агітаційних заходів проходила у березні. Всього 16 кандидатів в одномандатних виборчих округах проводили помітні передвиборчі активності, що складає половину від зареєстрованих кандидатів. Кампанія кандидатів не була масштабною, але досить інтенсивною. Кандидати вдавались до різних форм передвиборчої агітації. Системний аналіз активностей показує, що найбільш розповсюдженими формами агітації стали методи прямої роботи з виборцями та агітація у соціальних мережах. Виборчий процес проходив в умовах загострення ситуації з поширенням COVID-19. І на Івано-Франківщині була запроваджена червона зона рівня епідемічної небезпеки. Карантинні обмеження вплинули на формат кампаній у цілому. У 87-му виборчому окрузі кандидати проводили багато зустрічей з виборцями, але невеликих за кількістю людей. На відміну від Донеччини, де в рамках агітаційної кампанії кандидатів проводилися концертні заходи, публічні презентації, відкриття громадських приймалень, благодійна діяльність тощо. Найбільше в даному сегменті були представлені кандидати: 87 округ – Олександр Шевченко, Руслан Кошулинський, Василь Вірастюк, Михайло Ноняк, Юлій Голіней; 50 округ – Андрій Аксьонов, Валентин Рибін, Вікторія Шилова, Лариса Ревва, Юлія Кузьменко, Надія Масло. 

У той же час роль соціальних мереж та інтернет-ресурсів зростає. Кожен з активних кандидатів використовував соціальні мережі у власній передвиборчій кампанії. В умовах поширення коронавірусу це стало безпечним шляхом для комунікації з виборцями, проте відсутність законодавчого регулювання в даному сегменті агітації створює ризики порушень порядку фінансування передвиборчої агітації кандидатів. Соціальні мережі, популярні відеохостинги, рекламу в інтернет-порталах найбільше використовували: 87 округ – Олександр Шевченко, Юрій Голіней, Василь Вірастюк; 50 округ – Андрій Аксьонов, Валентин Рибін, Юлія Кузьменко, Надія Масло та Лариса Ревва.

Традиційно у виборчій кампанії кандидатів присутнє використання політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, розповсюдження агітаційної продукції через агітаторів, прихильників та мережу вуличних агітаційних наметів. Дані сегменти не використовувались інтенсивно в розрізі всіх форм активностей, проте 11 кандидатів вдавалися до них у своїй агітаційній діяльності. Місцеві засоби масової інформації не мали великої популярності у кандидатів як інструменти агітаційного впливу. Спостерігачі ОПОРИ фіксували невелику кількість публікацій у друкованих ЗМІ та на ефірах, у сюжетах місцевого телебачення на користь кандидатів.

Особливістю даної кампанії стало залучення до публічної активності кандидатів народних депутатів, представників релігійних спільнот та посадових осіб органів місцевого самоврядування, органів державної влади. Протягом виборчого процесу загалом 14 народних депутатів залучались до агітаційної кампанії кандидатів: на користь Артема Марчевського – Володимир Мороз, Наталія Королевська, Віталій Гнатенко; на користь Лариси Ревви – Вадим Івченко; на користь Юлії Кузьменко – Михайло Забродський, Марія Іонова та Олексій Гончаренко; на користь Марусі Звіробій-Біленької – Софія Федина, Петро Порошенко, Ахтем Чийгоз, Микола Княжицький, Михайло Забродський, Володимир В'ятрович; на користь Юрія Голінея – Юлія Тимошенко. В той же час представники різних органів місцевої влади залучались до публічних заходів кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ фіксували присутність наступних посадових осіб: Донеччина – міський голова Мирнограду Олександр Брикалов, міський голова Покровська Руслан Требушкін; Івано-Франківщина – заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук, Коломийський міський голова Богдан Станіславський, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, голова Солотвинської громади Манолій Піцуряк, голова Ланчинської громади Надія Данилюк, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, голова Надвірнянської РДА Володимир Пасько. Крім цього, кандидата 87-го округу Олександра Шевченка та кандидатку Юлію Кузьменко публічно підтримали представники релігійних спільнот. Так, на підтримку кандидатки Юлії Кузьмено виступали криворізький священик капелан Олександр Агарков та пастор Української Християнської Церкви у Покровську Денис Бабенко. А відеоролик на підтримку Олександра Шевченка записав Іван Гедзик, настоятель церкви УГКЦ у селі Гвізд. Також у соціальній мережі Facebook періодично з'являються дописи про подяки кандидату за пожертви церквам. Зокрема, Олександру Шевченку дякували за пожертву в розмірі 100 000 грн храму в селі Манява, за 50 000 грн пожертви храму в селі Назавизів. Також священник храму УГКЦ у селі Іваниківка під час літургії подякував Шевченку за 440 000 грн пожертви на храм. Проте специфікою цих публікацій є те, що після оприлюднення їх швидко видаляють.              

Агітаційна активність в окрузі №87 (Івано-Франківська область)

До виборчого бюлетеня на проміжних виборах народних депутатів у одномандатному виборчому окрузі №87 загалом включено 14 кандидатів. З них п’ять кандидатів проводили активну передвиборчу кампанію: Олександр Шевченко («За Майбутнє»), Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»), Василь Вірастюк («Слуга народу»), Юрій Голіней (ВО «Платформа Громад») та Михайло Ноняк (самовисування). До моменту скасування реєстрації активну передвиборчу діяльність проводила Маруся Звіробій-Біленька («Європейська Солідарність»). Але вона зняла свою кандидатуру на користь Руслана Кошулинського, що викликало активну інформаційну реакцію у місцевих ЗМІ.

Олександр Шевченко протягом виборчого процесу був представлений у різних сегментах передвиборчої агітації, зокрема на носіях зовнішньої реклами. Друковані матеріали на користь кандидата розповсюджувались через агітаційні намети та на електроопорах. Для розміщення агітації на електроопорах кандидат заключив угоду з Прикарпаттяобленерго і зобов’язався прибрати матеріали за два дні до дня голосування. Проте основним акцентом передвиборчої активності є проведення невеликих зустрічей з виборцями. Такі заходи проводились у населених пунктах Ланчин, Білі Ослави, Угорники, Солотвин, Жураки, Старі Богородчани, Чорний Потік, Пасічна, Пнів тощо. До зустрічей кандидата з виборцями залучались і посадові особи місцевих органів влади. Так, 2 березня у селі Саджавка при огляді будинку культури, який потребує ремонту, кандидата супроводжував заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук («За майбутнє»). На зустрічі спостерігачами ОПОРИ був зафіксований Коломийський міський голова Богдан Станіславський (на місцевих виборах балотувався шляхом самовисування). Заступник голови обласної ради також супроводжував кандидата під час візиту в будинок культури в селі Стримба Надвірнянської міської територіальної громади. Крім цього, Олександр Шевченко практикує підписання меморандумів про співпрацю з головами місцевих громад (Пасічнянська та Старобогородчанська громади). Ці меморандуми стосуються теми ремонту об'єктів інфраструктури. Рекламні матеріали щодо співпраці кандидата з місцевими громадами, які поширюються у місцевих ЗМІ, позиціонують Олександра Шевченка як кандидата та містять згадки про проміжні вибори. Присутність кандидата у місцевих ЗМІ є високою. На його користь поширювались матеріали рекламного характеру під заголовками «Успішний розвиток Прикарпаття – це розвиток для всієї України», «Олександр Шевченко звернувся до прикарпатців», «Опоненти починають маніпулювати та застосовувати нечесні методи», «"Шевченко у ВРУ потрібен не тільки 87-му округу, а цілому Прикарпаттю", – Микола Палійчук». Крім того, Олександр Шевченко найбільше використовував рекламу у Facebook відносно інших кандидатів. Наприклад, протягом 1-18 березня його верифікована сторінка поширила 97 рекламних дописів. Для кампанії кандидата притаманна націленість на роботу з релігійними інституціями та використання прихожан як основну цільову аудиторію агітаційних заходів. Потягом лютого кандидат мав низку зустрічей у церквах округу, внаслідок чого до нього публічно звернувся священник Української греко-католицької церкви Юстин Бойко з проханням не використовувати церкву як агітаційний майданчик. Проте протягом березня кандидат продовжив використовувати церкви у публічній активності. На підтримку Олександра Шевченка записав відеозвернення Іван Гедзик, настоятель церкви УГКЦ у селі Гвізд. У соціальній мережі Facebook періодично з'являються дописи про подяки кандидату за пожертви церквам. Зокрема, кандидату дякували за пожертву у розмірі 100 000 грн храму в селі Манява, за 50 000 грн пожертви храму в селі Назавизів. Також священник храму УГКЦ у селі Іваниківка під час літургії подякував Шевченку за 440 000 грн пожертви на храм.

Активну кампанію проводив висуванець політичної партії ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Для агітаційної активності кандидата притаманне проведення прямої комунікації з виборцями, використання зовнішньої політичної реклами, реклами у місцевих ЗМІ та поширення друкованих матеріалів через агітаторів, використання агітаційних наметів. Проте основним акцентом кампанії є безпосередні зустрічі з виборцями. Протягом звітного періоду такі зустрічі були проведені у населених пунктах Фитьків, Солотвин, Делятин, Микуличин, Ворохта, Заріччя, Чорний Потік, Білі Ослави, Чорні Ослави, Надвірна, Яблуниця тощо. До виборчої активності кандидата долучались посадові особи органів місцевого самоврядування. Руслан Марцінків (ВО «Свобода»), міський голова Івано-Франківська, зображений на агітаційних білбордах кандидата. Крім того, кандидат спільно з головою Солотвинської громади Манолієм Піцуряком (ВО «Свобода») 4 березня взяв участь у освяченні частини відремонтованого адміністративного приміщення Солотвинської селищної ради. А голова Ланчинської громади Надія Данилюк (ВО «Свобода») 6 березня спільно з кандидатом передавала допомогу від «українців мешканців м. Чикаго» Ланчинському центру терапевтичної паліативної допомоги. Використання рекламних інструментів Facebook на користь кандидата не мало інтенсивного характеру. Протягом березня на користь Руслана Кошулинського було оприлюднено сім рекламних дописів.

На зустрічах з виборцями зосередився і висуванець партії «Слуга народу» Василь Вірастюк. Протягом виборчої кампанії кандидат провів серію зустрічей у населених пунктах Забережжя, Іваниківка, Сатруня, Жураки, Підгір’я, Горохолин, Бабче, Манява, Солотвин, Дзвиняч, Надвірна, Верхній Майдан, Татарів, Ворохта, Микуличин, Білі Ослави, Чорні Ослави, Чорний Потік, Заріччя, Делятин тощо. Посадові особи також брали участь у заходах Василя Вірастюка. Спостерігачі ОПОРИ фіксували спільні візити кандидата з Надвірнянським міським головою Зіновієм Андрійовичем («Слуга народу») та головою Надвірнянської РДА Володимиром Паськом у Надвірнянську центральну районну лікарню та Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат, які відбулись 4 березня. 16 березня Василь Вірастюк провів зустріч з головою Івано-Франківської ОДА Андрієм Бойчуком щодо ремонту дорожньої інфраструктури. Інформація про цю зустріч поширювалась місцевими ЗМІ як рекламний матеріал. А 25 березня Володимир Зеленський провів спільну нараду з Андрієм Бойчуком, Зіновієм Андрійовичем та Василем Вірастюком щодо перебігу вакцинації проти COVID-19 та готовності медичної системи на Івано-Франківщині. Інформація про нараду була висвітлена на сайті Президента, а Василь Вірастюк у матеріалі був ідентифікований як кандидат у народні депутати. На користь кандидата розміщена агітація на зовнішніх носіях реклами з гаслом «Василь Вірастюк Йде у Верховну Раду». У місцевих ЗМІ публікувались матеріали під заголовками: «Василь Вірастюк "Або перемагаєш або здаєшся"»,  «Василь Вірастюк. Я маю гідну команду фахівців, довіру краян та  підтримку влади» і «Василь Вірастюк під час зустрічі із головою Івано-Франківської ОДА закликав провести ремонт доріг місцевого значення». Так само кандидат інтенсивно використовує рекламу у Facebook, де протягом березня його сторінка оприлюднила 48 рекламних дописів.

Досить активну кампанію проводив Юрій Голіней. Кандидат робив наголос на власній приналежності до територій округу. У громадах округу розміщена політична реклама на зовнішніх носіях із гаслами «Свої люди. Своя громада. Свій кандидат. Платформа громад»  та  «Своя громада свій кандидат. Голіней. Вони поїдуть, а я місцевий». Кандидат активно використовував пряму комунікацію з виборцями. Він провів низку зустрічей з виборцями у населених пунктах Ланчин, Молодьків, Яремче, Лоєва, Угорники, Струпків, Боднарів, Бабянка, Виноград, Ворона, Отинія, Богородчани, Зелена, Пасічна, Надвірна тощо. На місцевому телебаченні транслювались інтерв’ю із кандидатом. 19 березня на підтримку кандидата округ відвідала лідерка партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. В ході візиту вона провела пресконференцію у Івано-Франківську, разом з кандидатом відвідала Надвірнянську центральну районну лікарню. Також у супроводі кандидата у Богородчанах провела зустріч з представниками місцевого самоврядування, яка відбулась у сесійному залі селищної ради. Використання кандидатом політичної реклами у Facebook мало середню інтенсивність. Протягом березня 18 разів рекламувались дописи сторінки кандидата.

Самовисуванець Михайло Ноняк протягом кампанії був представлений у багатьох формах передвиборчої агітації. Кандидат також звертав увагу виборців на приналежності до територій округу. На користь кандидата розповсюджена зовнішня реклама із гаслами «Громадам потрібен свій. Михайло Ноняк», «Партій багато. Свій один. Михайло Ноняк. Позапартійний». У ЗМІ  поширювались іміджеві статті, наприклад «Михайло Ноняк закликав владу закрити Буковель на карантин та запровадити безкоштовне тестування». А 7 березня кандидат разом із активістами блокував дорогу до гірськолижного курорту Буковель, що мало інформаційний супровід у місцевих ЗМІ. На місцевому телебаченні транслювались інтерв’ю кандидата. На користь Михайла Ноняка діяли агітаційні намети та агітатори активно розповсюджували друковану агітаційну продукцію. Кандидат інтенсивно використовував прямі зустрічі з виборцями, які він провів у населених пунктах Монастиричани, Горохолин, Гвізд, Молодків, Бабче, Пнів, Надвірна, Волосів, Фитьків, Цуцилів, Делятин, Угорники, Струпків тощо. У соціальній мережі Facebook сторінка кандидата протягом березня поширила 12 рекламних дописів.

Агітаційна активність в окрузі №50 (Донецька область)

В одномандатному виборчому окрузі №50 зареєстровано 18 кандидатів. Як відомо, 17 березня ЦВК скасувала реєстрацію кандидата Артема Марчевського, який вів інтенсивну передвиборчу кампанію. Активну агітаційну діяльність протягом виборчого процесу в окрузі вели 11 кандидатів: Андрій Аксьонов («Порядок»), Андрій Бондаренко («Слуга народу»), Валентин Рибін («Партія Шарія»), Юлія Кузьменко («Європейська Солідарність»), Надія Масло («Опозиційний блок»), Лариса Ревва (ВО «Батьківщина»), Антон Ровенський (самовисування), Юлія Гакова («Голос»), Микола Головко (самовисування), Юрій Третяк (самовисування) та Вікторія Шилова («Держава»).

Андрій Аксьонов – чинний міський голова Добропілля Покровського району. Свою передвиборчу агітаційну кампанію проводить найактивніше з усіх представлених в окрузі кандидатів та широко представлений в усіх сегментах передвиборчої агітації. Передвиборча агітація на користь Андрія Аксьонова проводиться масштабно, застосовується зовнішня реклама (білборди, сітілайти, плакати, банери), здійснюється робота в агітаційних наметах та роздача брендованої продукції (магніти, ручки, маски, блокноти), відбуваються концерти на користь кандидата. Спостерігачі ОПОРИ фіксують політичну рекламу в соціальних мережах та активне висвітлення публічної активності кандидата у регіональних ЗМІ. Своїми цільовими аудиторіями Андрій Аксьонов обрав пенсіонерів та шахтарів. Питання підняття рівня пенсій за віком, збереження шахт та зниження комунальних тарифів є основними гаслами у передвиборчій програмі кандидата. До агітаційних заходів на його підтримку долучаються посадові особи органів місцевого самоврядування. Крім того, за ініціативи кандидата та підтримки благодійного фонду «Надія» проводиться роздача продуктових наборів літнім мешканцям округу. Організовуються безкоштовні поїздки для відвідання занять у басейні в смт Новодонецьке Краматорського району. За сприяння кандидата відбувається вирішення низки локальних проблем: встановлення нових піддашків житлових будинків; встановлення нового ліфта в одній з багатоповерхівок Покровська; вирішення проблем із водопостачанням; у Родинській міській лікарні почався ремонт рентген-кабінету. Також за сприяння Андрія Аксьонова окрема увага приділяється питанню відсипки ґрунтових доріг доменним шлаком у приватному секторі Мирнограда.

Андрій Бондаренко – кандидат від політичної партії «Слуга народу», голова Покровської РДА. Свою активність в окрузі почав проявляти з березня місяця. Агітаційну кампанію в окрузі кандидат проводить, здебільшого, у медіапросторі: на відеохостингу YouTube та у соціальних мережах. Крім того, активно використовує місцеві інформаційні портали, друковані видання та телеканали. Політична реклама кандидата представлена також на зовнішніх носіях реклами. Агітаційна спрямованість та питання передвиборчої програми охоплюють більшість верств населення округу: розвиток середовища для молоді; соціальний захист населення; реалізація соціальних реформ у системі охорони здоров’я. Крім того, спостерігачі ОПОРИ відзначають, що значно зросла медійна присутність кандидата у місцевих ЗМІ як голови РДА. Активно інформується про робочі поїздки голови РДА, вирішення проблем району за його участі та анонси кандидата про впровадження президентських програм. Андрій Бондаренко активно інформує про результати інспекції виконаних етапів бюджетних програм у населених пунктах округу, зокрема президентської програми «Велике будівництво».

Помітну агітаційну кампанію проводить Валентин Рибін, кандидат від політичної партії «Партія Шарія». Агітаційну діяльність Валентин Рибін розгорнув з другого тижня березня. Кандидатом застосовуються наступні форми передвиборчої агітації: пряма робота з виборцями, у формі зустрічей, під час яких відбувається представлення передвиборчої програми та особисте спілкування з мешканцями; вулична агітація – роздача друкованих агітаційних матеріалів; політична реклама в соціальних мережах. У проведенні агітаційної кампанії не виділяє окремі соціальні групи виборців. Основними завданнями на посаді депутата від «Партії Шарія» кандидат вбачає захист законних соціальних, економічних, національно-культурних прав українців, безпеки, життя, здоров’я, свободи слова, ініціювання посилення відповідальності за злочини.

Активну передвиборчу роботу веде Юлія Кузьменко, кандидатка від політичної партії «Європейська Солідарність». Особливістю кампанії кандидатки є ведення дистанційної роботи на окрузі, оскільки наразі вона знаходиться під домашнім арештом у зв’язку з розслідуванням по «Справі Шеремета», тому не може повноцінно проводити агітаційну кампанію в окрузі. Заходи в населених пунктах округу на її підтримку організовують народні депутати від партії «Європейська Солідарність». 14 березня у День добровольця у низці населених пунктів Покровського району відбулися зустрічі мешканців, ветеранів АТО, місцевих активістів з народними депутатами України від політичної партії «Європейська Солідарність» Михайлом Забродським та Марією Іоновою. А 15 березня народний депутат Олексій Гончаренко у Добропіллі записав відеозвернення, в якому підтримав кандидатку. 20-21 березня у населених пунктах Покровського району відбулась низка зустрічей мешканців з письменником, українським журналістом Вахтангом Кіпіані та презентацією його книги «Справа Василя Стуса». Заходи були організовані політичною партією «Європейська Солідарність» на підтримку кандидатки від партії Юлії Кузьменко, яка доєдналася до презентації за допомогою онлайн-відеозв’язку. За неї агітують представники релігійних організацій, а саме: криворізький священник-капелан Олександр Агарков та пастор Української Християнської Церкви у Покровську Денис Бабенко. Серед інших форм ведення передвиборчої агітації кандидатка застосовує зовнішню (розміщення білбордів) та вуличну агітацію (роздача друкованих агітаційних матеріалів, приватний транспорт з банером, де присутнє зображення кандидатки). Спостерігачі ОПОРИ фіксують масштабне розміщення таргетованої політреклами у соціальних мережах. Цільовими аудиторіями Юлії Кузьменко є виборці з проукраїнською позицією, учасники АТО, медики, працівники бюджетних установ.

З березня розгорнула доволі масштабну агітаційну кампанію кандидатка від політичної партії «Опозиційний блок» Надія Масло. Кандидатка використовує зовнішню агітацію (білборди, плакати на дошках оголошень), вуличну (робота у наметах, розповсюдження друкованих агітматеріалів), медійну в місцевих ЗМІ, розміщує політичну рекламу на YouTube та веде свою публічну сторінку у Facebook. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що матеріали передвиборчої агітації від Надії Масло мали схожий формат та символіку політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Це могло ввести в оману виборців, які планували віддати свої голоси за кандидата Артема Марчевського від «Опозиційної платформи – За життя», який зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів 15 березня. Своїми ключовими аудиторіями виборців кандидатка визначила шахтарів, пенсіонерів, представників малого бізнесу.

Лариса Ревва, кандидатка від політичної партії ВО  «Батьківщина», сфокусувала свою роботу на зустрічах із виборцями. Вона провела серію зустрічей з мешканцями 50 виборчого округу, про що активно сповіщає на своїй сторінці у Facebook. До зустрічей з виборцями долучався і народний депутат. Так, нардеп від партії ВО «Батьківщина» Вадим Івченко 20 березня разом з кандидаткою провів зустрічі з виборцями Мирнограду та Покровська. Крім того, на користь Лариси Ревви розпочали свою роботу агітаційні намети, в яких розповсюджували кишенькові календарі та інформаційну листівку з біографією кандидатки та основними напрями її передвиборчої програми. Також кандидатка відвідує ефіри місцевих телеканалів. Спостерігачі ОПОРИ фіксують підвищення кількості проплаченої реклами, яка поширюється у соціальних мережах та на окремих новинних порталах на користь Лариси Ревви.

На зустрічах з виборцями зосередилась і кандидатка від політичної партії «Держава» Вікторія Шилова. Вона доволі активно проводить зустрічі з виборцями, про що повідомляє на своєму YouTube-каналі «Антивойна» під час прямих ефірів та шляхом перепостів на особистій сторінці у Facebook. Вікторія Шилова розповсюджує друковану агітаційну продукцію самостійно або через своїх прихильників, про що наголошує у своїх відео.

Інші кандидати вели відносно неактивну кампанію, яка проявлялась у поодиноких зустрічах з виборцями та комунікаціях з виборцями через соціальні мережі. Так, представниця парламентської партії «Голос» Юлія Гакова провела декілька зустрічей з виборцями округу та взяла участь у ефірі регіонального телеканалу Суспільного. А самовисуванець Юрій Третяк декілька разів проінформував на власній сторінці у Facebook про свою участь у виборчих перегонах та про декілька зустрічей з виборцями Добропілля та Покровська. Самовисуванець Микола Головка під час всього виборчого процесу вів активність у соцмережах. Кандидатом велась група, де були опитування, оголошення про збір коштів, висвітлення про всі його плани подальшої роботи та залучення виборців до обговорень на різні тематики. Микола Головко намагався розбудовувати активний діалог з виборцями через окремо створений акаунт в TikTok, головною метою якого було залучення молоді до голосування. В окрузі від імені кандидата ведеться також вулична агітація, розповсюджуються друковані агітаційні матеріали – листівки, плакати. Через соціальні мережі комунікацію з виборцями проводив кандидат Антон Ровенський. Антон Ровенський здійснював свою агітаційну діяльність через Instagram, де був створений особистий профіль, на якому викладались інформаційні дописи про кандидата.

Ознаки застосування технології «двійників»

2 березня 2021 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами у народні депутати по 87-му виборчому округу Шевченка Олександра Леонідовича та Шевченка Олександра Петровича. Обидва кандидати балотуються шляхом самовисування та проживають поза межами виборчого округу. 9 лютого 2021 року вже був зареєстрований кандидат Шевченко Олександр Леонідович, якого висунула політична партія «За Майбутнє». За спостереженнями ОПОРИ, з трьох кандидатів передвиборчу активність здійснював тільки висуванець політичної партії, який також долучився до формування складу дільничних комісій. Відсутність проявів публічної активності в окрузі з боку самовисуванців з прізвищами Шевченко може свідчити про застосування технології «двійників». Відповідно, Національна поліція в Івано-Франківській області внесла даний факт в Єдиний реєстр досудових розслідувань та проводить слідчі дії.

Реєстрація кандидата, який має однакове або співзвучне прізвище, ім’я, по батькові з окремим кандидатом є ефективним механізмом для зменшення та розсіювання рівня підтримки, особливо на виборах, де ім’я кандидата має значення. Кожен громадянин України, незважаючи на ім’я та прізвище, за відповідних умов виборчого законодавства має право на реалізацію свого пасивного виборчого права. В той же час, коли реєстрація кандидатів відбувається з метою зловживань, це може мати ознаки порушення Кримінального кодексу України. У випадку застосування технології «двійників», такі дії становлять склади кримінальних правопорушень, передбачених частинами 2 або 4 статті 160 Кримінального кодексу. Отже, надання кандидату неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, заборонено та передбачає кримінальну відповідальність. ОПОРА опубліковувала на місцевих виборах 2020 року деталізоване роз’яснення щодо технології та алгоритму дій з боку кандидатів і правоохоронних органів. Ключовим питанням у доведенні факту зловживання є встановлення мотиву та факту надання обіцянки або пропозиції особі, яка залучається до виборчих перегонів з метою розсіювання голосів.

Процес адміністрування проміжних виборів

Центральна виборча комісія

ЦВК для забезпечення належних умов проведення проміжних виборів виконала всі вимоги виборчого законодавства та прийняла додаткові рішення в межах своїх повноважень. Протягом виборчого процесу центральна виборча комісія опублікувала низку роз’яснень для суб’єктів виборчого процесу, які стосувалися: реєстрації кандидатів, декларування їх майнового стану, виборчих фондів. Комісія опублікувала збірник нормативно-правових актів з питань організації підготовки і проведення проміжних виборів, потреба в якому відчувалася з боку виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу. Адже частина нормативно-правових актів втратила чинність і діє тільки для проміжних виборів народних депутатів. Також ЦВК зобов’язала окружні комісії в межах коштів Державного бюджету України забезпечити кандидатам у народні депутати України ефірний час та друковану площу в регіональних ЗМІ для проведення передвиборної агітації. 9 березня Центральна виборча комісія прийняла постанову щодо забезпечення дільничних виборчих комісій програмними засобами для використання під час складання протоколів про підрахунок голосів виборців. Дана програма для складання протоколів використовувалась на проміжних виборах народних депутатів в ОВО № 179 (Харківська область) та № 208 (Чернігівська область) у 2020 році. ЦВК очікує, що використання програми значно зменшить кількість протоколів, повернених на уточнення, та прискорить процес підрахунку голосів виборців.

Для безпечної організації виборчого процесу в умовах поширення коронавірусу 3 березня 2021 року ЦВК звернулася до Кабінету Міністрів України, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Центральна виборча комісія наголосила на необхідності здійснення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на недопущення поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 під час організації та проведення проміжних виборів народних депутатів. У зверненні комісія також звернула увагу на своєчасне фінансування протиепідемічних заходів та повноцінне забезпечення виборчих комісій усім необхідним для мінімізації поширення хвороби.

3 березня ЦВК затвердила форму, колір і текст виборчих бюлетенів з проміжних виборів народних депутатів, одночасно встановивши і ступінь захисту виборчих бюлетенів. Слід зауважити, що Центральна виборча комісія одночасно з прийняттям рішення про скасування реєстрації Артема Марчевського та Марусі Звіробій-Біленької вносила зміни до тексту виборчого бюлетеня, виключивши відомості про кандидатів. Текст виборчих бюлетенів виготовлявся світло-фіолетового кольору з двотоновим водяним знаком та захисними волокнами з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних фарб, що мають флуоресценцію під дією ультрафіолетового опромінювання, та елемента, який втрачає забарвлення внаслідок термовпливу. Також кожен виборчий бюлетень друкувався із зазначенням номера виборчої дільниці з використанням захисної фарби, що проявляється на звороті бюлетеня. ЦВК утворила контрольну комісію за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі з числа представників парламентських партій. До складу комісії увійшли представники всіх політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані у поточному скликанні Верховної Ради: «Голос», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», ВО «Батьківщина» та «Європейська Солідарність». І вже 19 березня ЦВК уповноважила Державне підприємство спеціального зв’язку передати виборчі бюлетені окружним виборчим комісіям на їх засіданнях та підписати відповідні протоколи. Крім того, для роз’яснення порядку голосування ЦВК забезпечила виготовлення інформаційних плакатів, які відповідають основним вимогам інклюзивності.

Центральна виборча комісія швидко прореагувала на проблему недотримання кандидатами строків відкриття рахунків виборчих фондів. Відповідно до частини першої статті 48 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидати у депутати в одномандатному окрузі зобов'язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня реєстрації Центральною виборчою комісією. 19 березня ЦВК оголосила попередження 12 кандидатам за порушення термінів. ЦВК зазначила, що для прийняття відповідного рішення дослідила всі обставини, які могли перешкодити кандидатам відкрити рахунки виборчих фондів.  

Центральна виборча комісія також врегулювала питання із забезпечення роботи відділів Державного реєстру виборців новоутворених РДА. Внаслідок адміністративно-територіальної реформи структурні підрозділи апаратів новоутворених районних державних адміністрацій перебувають на етапі інституційного оформлення. Відповідно частина відділів ДРВ не розпочала свою роботу. Відділи Державного реєстру виборців Івано-Франківського району Івано-Франківської області та Краматорського району Донецької області не працюють. Краматорський та Івано-Франківський відділи наділені повноваженнями з обслуговування (обліку) виборців у частині населених пунктів, які входять у межі одномандатних виборчих округів № 87 та № 50. Тому для забезпечення виконання виборчих процедур, зокрема виготовлення списків виборців, іменних запрошень та актуалізацію бази даних відповідних територій, ЦВК прийняла рішення про тимчасові заходи та уповноважила інші відділи виконувати функції непрацюючих органів Реєстру. Так, для виборчого округу № 87 Комісія своїм рішенням тимчасово поширила повноваження відділу ведення Державного реєстру виборців Надвірнянської районної державної адміністрації на територію Івано-Франківського району Івано-Франківської області. А у виборчому окрузі №50 тимчасово поширила повноваження відділу ведення Державного реєстру виборців Добропільської міської ради Покровського району Донецької області на територію Краматорського району.    

Окружні виборчі комісії

Загалом спостерігачі ОПОРИ задовільно оцінюють роботу окружних виборчих комісій. Протягом виборчого процесу ОВК не допускали системних помилок, які мали негативний вплив на організацію виборчого процесу. Графік чергувань членами комісіями визначений та додержується належним чином. У більшості випадків ОВК дотримується строків та процедур, встановлених чинним законодавством, ведуться протоколи засідань, журнал обліку звернень, рішення оформлюються у формі постанов, оприлюднюються на дошці оголошень. Однак ОВК №50 при формуванні складу ДВК некоректно проінтерпретувала постанову ЦВК щодо порядку проведення жеребкування, що затягнуло процес і, як наслідок, дільничні комісії були утворені із запізненням на один день.

Засідання комісій проходять відкрито, на них допускаються офіційні спостерігачі, кандидати та їх довірені особи, представники засобів масової інформації. Середня присутність членів комісії складає 80%. У березні склад ОВК №50 змінився на 50%, а склад ОВК №87 – на 30%. Проте негативного впливу на організацію роботи комісій це не мало. Заміни проводили наступні місцеві організації партій та партії, які мають фракції у Верховній Раді: ВО «Факел» (1 заміна), «Партія Зелених України» (1 заміна), «Соціальна Справедливість» (1 заміна), «Сила Права» (2 заміни), «Європейська Солідарність» (1 заміна), «Сила людей» (1 заміна), «Партія Шарія» (2 заміни), «Голос» (2 заміни), «Опозиційна платформа – За життя» (1 заміна), фракція «Європейська Солідарність» (1 заміна), фракція «Голос» (2 заміни).

Окружні виборчі комісії відповідно до вимог виборчого законодавства вчасно (до 12 березня включно) визначили черговість надання кандидатам у депутати ефірного часу на регіональних радіо та телеканалах. Відповідно до Закону в межах коштів Державного бюджету України кандидати у народні депутати України мають право на ефірний час та друковану площу в регіональних ЗМІ для проведення передвиборної агітації. Тому окружні комісії провели жеребкування для визначення черговості надання кандидатам права на медійне представництво за кошти бюджету. Також ОВК виконали вимоги законодавства щодо виготовлення інформаційних плакатів кандидатів у депутати на кожну виборчу дільницю.

Діяльність окружних комісій протягом виборчого процесу не оскаржували у судовому порядку. Проте спостерігачі ОПОРИ зафіксували одну скаргу на дії окружної комісії №87, яка надійшла до ЦВК. 12 березня до ОВК надійшов акт про порушення від довіреної особи кандидата Василя Вірастюка щодо ймовірного порушення розподілу керівних посад у ДВК. ОВК відхилила цей акт через неналежне оформлення. Крім того, комісія послалась на використання ІАС «Вибори» при розподілі керівних посад. 16 березня ОВК змінила розподіл керівних посад за порадою працівників секретаріату ЦВК, яка була обумовлена надходженням скарги Василя Вірастюка на дії ОВК №87 при розподілі квот керівних посад. Тому зміни у кількості керівних посад вплинули на розподіл у кандидатки Марії Жолоб (самовисування), Юрія Голінея («Платформа Громад»), політичної партії  ВО «Батьківщина», політичної партії «Голос» та політичної партії «Слуга народу».

У березні для дільничних виборчих комісій окружні комісії організовували навчання, проте карантинні обмеження вплинули на формат проведення таких заходів. Так, навчання для ДВК у 87-му виборчому окрузі проводилось з 21 по 24 березня дистанційно за допомоги платформи Zoom. А на Донеччині окружна виборча комісія 20-го та 21-го березня організувала проведення навчання для членів ДВК у Покровську. Навчання проводили фахівці Міжнародної фундації виборчих систем в Україні. Усі присутні на навчанні особи дотримувались протиепідемічних обмежень. Загальна площа приміщень, в яких проводились навчання, дозволила підтримувати необхідну соціальну дистанцію.   

Слід зауважити, що на кінець лютого стан матеріально-технічного забезпечення ОВК №87 був на критичному рівні. Проте у березні питання матеріально-технічного забезпечення окружної комісії було ефективно вирішено. Спостерігачі відзначають належний стан приміщень та достатнє забезпечення комісій всім необхідним. Вирішується питання належної організації дня голосування в умовах епідемії коронавірусу. ОВК № 50 розіслала листи у всі органи місцевого самоврядування та районні державні адміністрації, які впроваджують діяльність на території виборчого округу, щодо забезпечення протиепідемічних заходів у день голосування. Голова ОВК Віталій Барановський наголошує, що отримали активні відгуки від громад округу і в день голосування всі ДВК в 50 окрузі будуть забезпечені всіма необхідними засобами захисту для протидії коронавірусній інфекції. Слід відзначити, що станом на 26 березня епідемія COVID-19 негативно не позначилась на реалізації ОВК та ДВК своїх повноважень.

Дільничні виборчі комісії

Можливість проголосувати для виборців на проміжних виборах буде забезпечувати 229 дільничних виборчих комісій, з них 112 – на Донеччині та 117 – на Івано-Франківщині. 42 ДВК у ОВО №87 були утворені у мінімальному складі, а всі дільничні виборчі комісії в ОВО №50 утворені у складі більше мінімального. Кількість подань для формування складу комісій на Донеччині була вищою, ніж вакантних місць, тому для 56 ДВК була проведена процедура жеребкування. До формування складу ДВК долучились кандидати, реєстрацію яких було скасовано – Маруся Звіробій-Біленька (округ №87) та Артем Марчевський (округ №50). Законом України «Про вибори народних депутатів України» не передбачено автоматичне припинення повноважень представників кандидатів у дільничних комісіях. Особливістю є неможливість проводити заміни членів комісій від кандидатів, реєстрація яких скасована. Адже кандидати після виходу з виборчих перегонів втрачають статус суб’єктів подання кандидатур до складу ДВК. Проте спостерігачі ОПОРИ зазначають, що члени комісій Артема Марчевського та Марусі Звіробій-Біленької не відмовлялись від роботи та продовжують виконувати свої обов’язки.

На момент виходу звіту ОВК №50 провела заміни у складі 71 ДВК. У більшості випадків заміни відбувалися по 1-3 членам комісій, але були декілька ДВК, де одночасно замінили 4-5 членів. Однак це не завадило усім ДВК вчасно розпочати та продовжити свою роботу. Серед суб’єктів виборчого процесу, по яким найчастіше відбуваються заміни у складі ДВК, можна виділити: політичну партію «Європейська Солідарність», фракція якої зареєстрована в Апараті ВРУ; кандидатів Юлії Кузьменко («Європейська Солідарність»), Надії Масло («Опозиційний блок»), Андрія Аксьонова («Порядок»), Сергія Звагольського (самовисування), Богдана Мироненка (самовисування), Юрія Третяка (самовисування) та Андрія Масенця (самовисування). Інтенсивність замін у ОВО №87 невисока. ВО «Батьківщина» здійснила 5 замін у ДВК, «Слуга народу» – 15, «Голос» – 13, Василь Вірвстюк («Слуга народу») – 19, Юрій Голіней (ВО «Платформа Громад») – 11, Руслан Кошулинський (ВО «Свобода») – 13, Михайло Ноняк (самовисування) – 9. Станом на момент оприлюднення цього звіту спостерігачі ОПОРИ не мають інформації про ризики зриву роботи ДВК через неукомплектованість.

За інформацією від окружних комісій, усі ДВК провели свої перші засідання вчасно. Від ОВК отримали всю необхідну виборчу документацію та печатки. Від Державного реєстру виборців дільничні виборчі комісії вчасно отримали попередні списки виборців та іменні запрошення для виборців. Члени дільничних комісій забезпечують можливість ознайомлення виборців із попереднім списком, розносять іменні запрошення на голосування. Однак під час спілкування з мешканцями Покровська в ОВО №50 спостерігачі ОПОРИ виявили, що по декількох багатоповерхових будинках мікрорайону  запрошення рознесені не були. Відповідно до Закону, дільничні виборчі комісії до 17 березня включно повинні забезпечити надсилання або доставку в інший спосіб кожному виборцю іменного запрошення.

Порушення законодавства та стандартів демократичних виборів

Порушення правил ведення передвиборчої агітації

Найбільш поширеними порушеннями правил ведення агітації було розміщення друкованої агітаційної продукції з порушенням правил благоустрою, розповсюдження друкованих матеріалів без вихідних даних та недотримання порядку фінансування агітації. У ОВО № 87 спостерігачі ОПОРИ фіксували розміщення агітаційних матеріалів на електроопорах на користь кандидатів Михайла Ноняка (самовисуванець), Василя Вірастюка («Слуга народу»), Марусі Звіробій-Біленької («Європейська Солідарність») та Олександра Шевченка («За майбутнє»). Олександр Шевченко уклав договір з «Прикарпаттяобленерго» на розміщення друкованих матеріалів агітації і зобов’язався усунути агітацію за два дні до дня голосування. На Донеччині з порушенням правил благоустрою поширювалась реклама Андрія Аксьонова. Зокрема, містом були розклеєні плакати формату А-2 із зображенням Аксьонова та міського голови Мирнограду Олександра Брикалова. Спостерігачі фіксували плакати на стінах будинків та магазинів. На стовпах ліній електропередач спостерігалось розміщення агітаційної продукції від кандидатки політичної партії «Опозиційний блок» Надії Масло. Також 6 березня спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційні листівки із зображенням кандидатки в нардепи Вікторії Шилової в автобусі, який здійснює перевезення пасажирів у Мирнограді за маршрутом №2. Відповідно до Закону забороняється розміщення політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, за що передбачається адміністративна відповідальність.

Ознаки використання заборонених місць для проведення агітації спостерігачі фіксували на Івано-Франківщині. Так, зустрічі з виборцями у приміщенні відділу освіти Пасічнянської територіальної громади (колишнє приміщення Пнівської сільської ради) 18 березня проводив кандидат Василь Вірастюк («Слуга народу») та 5 березня Маруся Звіробій-Біленька («Європейська Солідарність»). Приховану передвиборчу агітацію на користь кандидата Юрія Голінея (ВО «Платформа Громад») 19 березня здійснила народна депутатка Юлія Тимошенко у сесійному залі Богородчанської селищної ради. Юлія Тимошенко під час зустрічі з представниками місцевого самоврядування, зазначила: «Юрій Голіней – це людина, яка буде працювати у нашій фракції, це людина, яка поділяє наші цінності». Відповідно до частини 3 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється використання приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборної агітації.

Протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ фіксували розміщення агітації без необхідних відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Всього сім кандидатів на проміжних виборах мали дане порушення. Проте більшість зафіксованих випадків припадає на лютий місяць. Випадки зловживань у ОВО №87 зафіксовані з боку Олександра Шевченка («За майбутнє»), Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»), Юрія Голінея («Платформа Громад») та Михайла Ноняка (самовисуванець). В 50-му виборчому окрузі друковані передвиборчі матеріали з відсутніми або неповними вихідними даними розповсюджувались на користь Вікторії Шилової («Держава»), Андрія Аксьонова («Порядок») та Лариси Ревви (ВО «Батьківщина»).

Питання підзвітності та прозорості витрат кандидатів залишається ключовим у забезпеченні рівності прав та можливостей суб’єктів виборчого процесу. Відповідно до частини першої статті 48 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидати у депутати в одномандатному окрузі зобов'язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня реєстрації Центральною виборчою комісією. 19 березня ЦВК оголосила попередження 12 кандидатам за порушення термінів відкриття рахунків виборчих фондів. У ОВО № 50 – Гаковій Юлії, Добші Іштвану, Дорошенко Людмилі, Звагольському Сергію, Масенцю Андрію, Мироненку Богдану. Та кандидатам у народні депутати, зареєстрованим в ОВО № 87, – Дереворізу Руслану, Жолоб Марії, Кошулинському Руслану, Резешу Йосипу, Шевченку Олександру Леонідовичу (1974 р. н.), Шевченку Олександру Петровичу. Крім того, згідно з Законом до 19 березня включно кандидати повинні відзвітувати окружній виборчій комісії про надходження та використання коштів власного виборчого фонду. У ОВО №50 Валентин Рибін від «Партії Шарія» подав проміжний фінансовий звіт із запізненням – інформація від нього надійшла 22 березня. Ще три кандидати, а саме Іштван Добша («"КМКС" Партія угорців України»), Людмила Дорошенко («Майбутнє України»), Антон Ровенський (самовисування) – взагалі не подали проміжні фінансові звіти. Члени окружної виборчої комісії на своєму засіданні 22 березня провели аналіз проміжних фінансових звітів та затвердили його. 24 березня члени ОВК планують спецзв’язком відправити аналіз щодо проміжних фінансових звітів кандидатів по 50 виборчому округу до ЦВК та НАЗК. У ОВО №87 не подали проміжних фінансових звітів Руслан Дереворіз (самовисування), Руслан Зозуля («Розвиток і добробут»), Йосип Резеш («"КМКС" Партія угорців України») та Юрій Юрченко («Нова демократія»). Слід зазначити, що за неподання проміжних фінансових звітів передбачена адміністративна відповідальність за статтею 212-21 КУпАП. Крім того, порушення вимог фінансування передвиборчої агітації спостерігались з боку кандидатки 50-го виборчого округу Вікторії Шилової. За виборчу кампанію Вікторія Шилова здійснила на власних сторінках в соцмережах більше 100 дописів з проханням про збір коштів на грошовий внесок на агітаційну кампанію. При цьому вона вказує не лише рахунок виборчого фонду, як того вимагає законодавство, а ще й карткові рахунки «ПриватБанку» та «Сбербанку». Більш того, наголошує про можливість допомоги з Російської Федерації та країн СНД. Сама Вікторія Шилова не бачить проблеми у зборі коштів на різні рахунки. Кандидатка у коментарях спостерігачам ОПОРИ зазначила, що кошти, які надійшли на картки, вона знімає та кладе офіційно на рахунок виборчого фонду. Відповідно до виборчого законодавства виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному окрузі має один поточний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації.

Виборча кампанія частково супроводжувалась «чорним піаром» проти кандидатів. Відповідно до частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку. У ОВО №87 проти кандидатів Олександра Шевченка та Руслана Кошулинського для «чорного піару» використовувалась соціальна мережа Facebook. Зокрема, зі сторінок «Мій регіон», «Новини Франківщини» та «Майбутнє України» поширювали платну антирекламу проти Олександра Шевченка, яка базувалася на тому, що туристичний комплекс «Буковель», з яким себе позиціонує кандидат, є джерелом поширення COVID-19. Сторінка «ЗЕшквар» поширювала антирекламу проти Кошулинського, яка базувалась на звинуваченні кандидата та його партії у причетності до проросійського діяча Віктора Медведчука. Крім Facebook, для агітації проти кандидатів використовується YouTube, де транслюється антиреклама проти Василя Вірастюка, Олександра Шевченка та Руслана Кошулинського. У ОВО №50 на початку  березня на сторінках інформаційного порталу «vesti.ua» з’являється матеріал «"Чернуха" Аксенова. В сеть слили инструктаж от черных политтехнологов кандидата по 50-му округу». У новині інформувалось про те, що в мережі з’явилась інструкція щодо використання брудної технології, направленої проти кандидата у народні депутати від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя!» Артема Марчевського. Крім того, інформаційне агентство «Вчасно» подало два огляди стосовно кандидатів Валерія Рибіна («Партія Шарія») та Вікторії Шилової («Держава»). Так, Валерія Рибіна було висвітлено як діяча з сепаратистськими та проросійськими  нахилами, на що кандидат висловив вдячність за безкоштовну політичну рекламу. Стосовно Вікторії Шилової було опубліковано статтю щодо її політичного минулого та співробітництва так званій ДНР у поширенні фейків з приводу Донбасу.

Відсутністю формальних заборон у виборчому законодавстві при здійсненні агітації за кандидатів користувались представники релігійних спільнот. На підтримку кандидатки Юлії Кузьмено (округ №50) відкрито виступили криворізький священник-капелан Олександр Агарков та пастор Української Християнської Церкви у Покровську Денис Бабенко. А відеоролик на підтримку Олександра Шевченка (округ №87) записав Іван Гедзик, настоятель церкви УГКЦ у селі Гвізд. Також священник храму УГКЦ у селі Іваниківка під час літургії агітував за Олександра Шевченка, публічно надавши оцінку його діяльності. Закон України «Про вибори народних депутатів» не регулює питання участі релігійних спільнот у передвиборчій агітації. Проте участь священників у агітації може свідчити про недотримання церквою політичного нейтралітету. Відповідно до частини 8 статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів.

Матеріальне стимулювання виборців

Виборчий процес проміжних виборів народних депутатів супроводжувався ознаками непрямого підкупу виборців. У лютому передвиборчою благодійністю займались кандидати в одномандатному виборчому окрузі №87, які передавали медичним закладам кисневі концентратори. Так, Олександр Шевченко («За майбутнє») на своїй сторінці у Facebook повідомляв про передачу кисневих концентраторів лікувальним закладам, які знаходяться на території виборчого округу. А на сторінці Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») повідомлялось про передачу апарату штучної вентиляції легень від меценатки з Івано-Франківська на потреби Надвірнянської центральної районної лікарні та медичних засобів і препаратів від Інформаційного центру «Істина», мешканців діаспори м. Чикаго. Також народний депутат Петро Порошенко за участі кандидатки Марусі Звіробій-Біленької 26 лютого подарував двом лікарням у Надвірній та Яремчі Івано-Франківської області 6 кисневих концентраторів.

Особливістю непрямого підкупу є підтвердження факту надання неправомірної вигоди виборцям або установам, яке поєднано зі здійсненням передвиборчої агітації або згадкою імені кандидата. Тому за даними фактами було повідомлено поліцію для перевірки. Закон України «Про вибори народних депутатів України» забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

У березні на Івано-Франківщині спостерігачі фіксували подяки Олександру Шевченку від представників релігійних спільнот за грошову допомогу. У соціальній мережі Facebook періодично з'являлись дописи про подяки кандидату за пожертви церквам. Зокрема, кандидату дякували за пожертву у розмірі 100 000 грн храму у селі Манява, за 50 000 грн пожертви храму в селі Назавизів. Також священник храму УГКЦ у селі Іваниківка під час літургії подякував Шевченку за 440 000 грн пожертви на храм. По даній ситуації спостерігачі ОПОРИ також повідомили поліцію для здійснення перевірки.

В окрузі №50 у березні за ініціативи кандидата Андрія Аксьонова («Порядок») відновив роботу благодійний фонд «Надія». Благодійний фонд «Надія» заснований ще в березні 1998 року членом політичної партії «Порядок» Леонідом Байсаровим. Під час благодійних акцій було адресно роздано продуктові набори мешканцям віком від 65 років. Як було зафіксовано спостерігачами ОПОРИ, набір складався з двох пакетів. Перший пакет з одного боку брендований символікою благодійного фонду та надписом «Благодійний фонд «Надія», з іншого боку – фразою «Надежный настоящий наш», яка використовується на білбордах кандидата в народні депутати Андрія Аксьонова. Вміст цього пакунку наступний: пакетований чай, цукор-рафінад, згущене молоко, борошно 1 кг, соняшникова олія 1 л, рис 0,8 кг, крупа пшенична 0,8 кг, пачка макаронних виробів, пачка вівсяного печива. Окрім продуктового набору, кожному надавали ще один пакунок з брендованою продукцією. На самому пакеті з двох сторін були надписи «Мы – за Аксенова!». А всередині знаходились: захисна маска з написом «Аксенов», магніт з написом «Наш выбор Порядок, Шахтерский характер, Аксьонов», ручка з написом «Андрей Аксенов», агітаційна газета з інформацією про Андрія Аксьонова, агітаційна друкована листівка. Брендовану продукцію на користь Андрія Аксьонова 4 березня роздавали і на концерті в приміщенні Будинку культури «Україна»: картонну коробку з пледом, брендовану іменем кандидата Андрія Аксьонова; букети квітів з п'яти тюльпанів. По закінченню заходу в коридорі учасникам роздавали пакети з агітаційними матеріалами: брендовані іменем Андрія Аксьонова магніт, маска, газета, календар, блокнот та ручка.

Використання благодійного фонду при передачі продуктових наборів, поєднане з агітацією за кандидата, може мати ознаки підкупу виборців. Але це потребує більшої доказової бази та реагування правоохоронних органів. Втім, розповсюдження продукції, яка брендована іменем кандидата, також може мати ознаки підкупу виборців. Відповідно до Закону суб’єкти виборчого процесу можуть брендувати та розповсюджувати товари, якщо вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати. Проте у виборчому законодавстві передбачається така можливість тільки для партій, тому роздача брендованих товарів іменем кандидата в одномандатному виборчому окрузі може мати ознаки порушення частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

22 березня у вільному доступі на відеохостингу YouTube з'явилось відео, в якому обговорюють побудову мережі для підкупу виборців на користь Олександра Шевченка. До прикладу, у відео зазначалась можливість залучення родичів та знайомих на користь кандидата і пропонується 1000 грн за кожні десять людей. Також йшлося про можливість фотографування виборчого бюлетеня при голосуванні як форму контролю за волевиявленням. Автор цього відео невідомий. За інформацією Національної поліції Івано-Франківської області, даний факт внесений в ЄРДР, проводяться слідчі дії.

Ознаки використання адміністративного ресурсу

Рівність прав та можливостей кандидатів забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А при поширенні виборчої інформації органи влади повинні дотримуватись об'єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації. Проте в одномандатному виборчому окрузі №87 протягом березня посадові особи у різних форматах долучались до публічної активності кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ фіксували участь посадових осіб у заходах Олесандра Шевченка, Руслана Кошулинського, Василя Вірастюка та Юрія Голінея.

4 березня кандидат Руслан Кошулинський (ВО «Свобода») та голова Солотвинської громади Манолія Піцуряка взяли участь у освяченні частини відремонтованого адміністративного приміщення Солотвинської селищної ради. Також кандидат 6 березня спільно з головою Ланчинської громади Надією Данилюк передав допомогу від «українців мешканців м. Чикаго» Ланчинському центру терапевтичної паліативної допомоги. Крім того, зображення Івано-Франківського міського голови використовувалось у друкованих агітаційних матеріалах за Руслана Кошулинського на носії зовнішньої реклами.

9 березня через сторінку у Facebook Юрій Голіней повідомив про те, що спільно з головою Пасічнянської територіальної громади Андрієм Гундою обговорив питання інфраструктурного характеру. Того ж дня Юрій Голіней повідомив, що провів зустріч з працівниками «Пнівської сільської ради» (сільська рада ліквідована під час адміністративно-територіальної реформи, село Пнів входить до складу Пасічнянської громади), і подякував за «організацію та підтримку» Андрію Гунді.

2 березня Олександр Шевченко відвідав село Саджавка у Коломийській міській територіальній громаді, де оглянув будівлю будинку культури, яка потребує ремонту. Під час цього візиту кандидата супроводжував заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук. На оприлюднених фотографіях Facebook-сторінки кандидата помічено також присутність Коломийського міського голови Богдана Станіславського. Микола Палійчук також супроводжував кандидата під час візиту в будинок культури в селі Стримба Надвірнянської міської територіальної громади. Окрім цього, Олександр Шевченко практикував підписання меморандумів про співпрацю з головами місцевих громад (Пасічнянська та Старобогородчанська громади). Ці меморандуми стосувались теми ремонту об'єктів інфраструктури та поширювались у медіапросторі зі згадками кандидата у народні депутати.

Посадові особи також брали участь у заходах Василя Вірастюка. 4 березня кандидат здійснив спільні візити з Надвірнянським міським головою Зіновієм Андрійовичем та головою Надвірнянської РДА Володимиром Паськом у Надвірнянську центральну районну лікарню та Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат. 16 березня Василь Вірастюк провів зустріч з головою Івано-Франківської ОДА Андрієм Бойчуком щодо ремонту дорожньої інфраструктури. Інформація про цю зустріч поширювалась місцевими ЗМІ як рекламний матеріал. 25 березня Володимир Зеленський провів нараду з Андрієм Бойчуком, Зіновієм Андрійовичем, Василем Вірастюком щодо перебігу вакцинації на Івано-Франківщині та допомогу місцевому малому бізнесу під час карантину. Інформація про нараду була опублікована на сайті Президента України, а Василь Вірастюк був ідентифікований як кандидат у народні депутати. Позиціонування Василя Вірастюка у якості кандидата може мати ознаки прихованої агітації з боку Офісу президента. А залучення окремого кандидата під час виборчого процесу до нарад Президента, може свідчити про заангажованість органу публічної адміністрації, порушення принципу рівності суб’єктів виборчого процесу та надати виборчі переваги конкретному суб’єкту за рахунок владних інструментів  

Політичну упередженість виявляли посадові особи в одномандатному виборчому окрузі №50. Напередодні 8 березня в місті Мирноград було проведено ряд концертів впродовж тижня, один з яких відвідали спостерігачі ОПОРИ. 4 березня в приміщенні Палацу культури «Україна» відбулось урочисте свято з нагоди 8 березня. На нього було запрошено близько 30 активісток та ветеранок міста, для яких організували солодкий стіл. Потрапити на свято можна було тільки за запрошенням оргвідділу виконавчого комітету Мирноградської міської ради. Міський голова Мирнограда Олександр Брикалов привітав жінок, а потім зазначив, що в кінці березня відбудуться довибори у Верховну Раду та почав агітувати за Андрія Аксьонова, описуючи його особисті якості та діяльність кандидата. Підтримку Андрію Аксьонову на святі 8 березня у Покровську висловили заступник голови міста Покровськ Костянтин Мілютін і депутатка Покровської міської ради Тетяна Альохіна. Відповідно до виборчого законодавства забороняється передвиборча агітація посадових осіб органів місцевого самоврядування у робочий час. Слід зауважити, що захід у Мирнограді відбувався у робочий час Олександра Брикалова. Крім того, відповідно до Закону забороняється проведення агітаційних заходів, поширення передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії – суб’єкти виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також імовірне використання бюджетних коштів для здійснення прихованої агітації у 50-му окрузі. Так, на офіційній сторінці партії «Порядок» та місцевих ЗМІ протягом березня інформувалось про відсипку ґрунтових доріг доменним шлаком за сприяння Андрія Аксьонова. На сторінці партії зазначалось, що Андрій Аксьонов переконав представників крупного бізнесу надати матеріали без залучення коштів місцевих бюджетів. У відповідь на запит Мирноградська міська рада відповіла, що було виділено 598 тис. гривень на відсипку доріг шлаком. Тобто частина коштів на роботу по відсипці може фінансуватись з місцевого бюджету. Проте весь процес у публічному просторі позиціонується із заслугами керівника Асоціації вугільних міст Донбасу Андрієм Аксьоновим. Крім того, за сприяння кандидата відбулось вирішення низки локальних проблем: встановлення нових піддашків житлових будинків; встановлення нового ліфта в одній з багатоповерхівок Покровська; вирішення проблем із водопостачанням; у Родинській міській лікарні почався ремонт рентген-кабінету. Проте, за які кошти відбулось врегулювання місцевих проблем, невідомо.

Рекомендації   

Окружним і дільничним виборчим комісіям 

  • Докласти всіх адміністративних зусиль для максимального дотримання вимог протиепідеміологічних заходів під час проведення засідань та у процесі організації голосування 28 березня 2021 року.
  • Забезпечити публічність процесу передачі й приймання виборчої документації від ДВК до ТВК, з урахуванням карантинних обмежень та пов’язаних з цим безпекових викликів.

Національній поліції України

  • Підтримувати на належному рівні спроможність оперативно реагувати на повідомлення про підкуп виборців та інші правопорушення, вчасно забезпечуючи інформування громадськості про поточні результати роботи щодо виявлення порушень.
  • У межах компетенції сприяти виборчим комісіям у створенні належних безпекових умов для реалізації їх функцій та забезпечення дотримання виборцями протиепідеміологічних заходів.

Народним депутатам України, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, регіонального розвитку,  місцевого самоврядування та містобудування

  • Ініціювати публічну дискусію щодо комплексного вдосконалення законодавства в частині посилення законодавчих гарантій щодо профілактики та протидії зловживанням адміністративним ресурсам на виборах.
  • З урахуванням досвіду проведення проміжних виборів народних депутатів України 28 березня переглянути існуючу систему контролю в сфері виборчих фінансів з боку виборчих комісій та процедурні вимоги щодо забезпечення їх прозорості та підзвітності.

Посадовим особам центральних та місцевих органів влади

  • Утриматися від будь-яких (в тому числі прихованих) форм адміністративного впливу на формування усвідомленого вибору та результати волевиявлення громадян в інтересах кандидатів (партій).
  • Ініціювати та оприлюднити результати внутрішніх розслідувань щодо дотримання посадовими особами вимог законодавства і вчинення дій, які мають ознаки порушення принципу політичної нейтральності та неупередженості (зокрема, в контексті реалізації спільних публічних заходів із кандидатами в умовах виборчого процесу).