Міський голова

Міський голова Чернігівської громади Владислав Атрошенко був на посаді в період з 2015 по 2020 рік. Також він був народним депутатом Верховної Ради 4, 7 та 8 скликань та депутат Чернігівської облради 6 скликання. В 2015 році обраний міським головою Чернігова від партії «Блок Петра Порошенка», а 17 вересня 2020 року заявив, що балотуватиметься на посаду Чернігівського міського голови від партії «Рідний дім». Відповідно до даних, оприлюднених результатів виборів Владислав Атрошенко перемагає на місцевих виборах 2020 року на посаду міського голови Чернігова у 1-му турі з результатом 77,49% голосів.

Основна ставка під час проведення передвиборчої кампанії була зроблена кандидатом на особисті зустрічі з мешканцями міста Чернігова. Під час яких міський голова презентував як власні досягнення, так і свою команду. Такі зустрічі мали регулярний характер та покриття усіх житлових масивів. В цей період діяльність міського голови особливо активно проявлялася у вигляді політичної реклами, а подекуди джинси, яку висвітлювали, зокрема, у друкованому міському виданні «Деснянська Правда» та телеканалі «Дитинець». При цьому телеканал «Дитинець» – приватна регіональна телерадіокомпанія, яку безпосередньо пов’язують з Владиславом Атрошенко. Щодо газети «Деснянська правда», то це Чернігівська обласна газета співзасновниками якої є Чернігівська обласна рада, облдержадміністрація, первинна організація журналістів редакції газети «Деснянська правда». 

Партія «Рідний Дім, засновником якої є міський голова Владислав Атрошенко проводила піар-компанію, в якій використовувала проекти міської ради, що були реалізовані за бюджетні кошти хоча інформація щодо завершених проектів  подавалась  як реалізованих за підтримки партії. На рекламних біл-бордах зображення реалізованих об’єктів до та після реконструкції, із формулюваннями «Продовжимо добрі справи разом» та логотипом партії «Рідний Дім», без згадок про фінансування з міського бюджету.

Голова обласної державної адміністрації

Попередній керівник Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко, який представляє команду політичної партії «Слуга Народу» подав у відставку за власним бажанням. Основна причина – це те, що він, за його словами, фактично позбавлений впливу на кадрову політику та формування складу кандидатів до обласної ради. Протягом останнього місяця був менш активний та не використовував свою прив’язку до партії в агітаційних цілях. 

 Хоча  напередодні старту виборчої кампанії, в серпні 2020 року Андрій Прокопенко разом із міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим відвідали дві школи, відбудовані в рамках програми «Велике будівництво» на Чернігівщині, як повідомляється на офіційному сайті міністерства. Як вдалося так швидко завершити будівництво шкіл, коли офіційно програма «Велике будівництво» стартувала за ініціативою президента України Володимира Зеленського 1 березня 2020 року дізнавалась ОПОРА. 

Перший об’єкт – Гімназія №1 міста Прилуки, а саме новий ІІ корпус гімназії №1, який будували протягом 9 років. За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України роботи щодо реконструкції наявного корпусу (побудованого 1874 року)  та будівництва ІІ корпусу гімназії №1 розпочато ще у вересні 2011 року. Вже в 2013 році будівельні роботи на даному об’єкті призупинено у зв’язку з відсутністю фінансування на стадії 12% будівельної готовності. Активна фаза будівництва проводилась після 2016 року, як повідомляв ТК Прилуки Олег Созінов – начальник управління ЖКГ, а загальна вартість будівництва склала 85 мільйонів гривень.

Другий об’єкт – школа № 5 міста Носівка, будівництво якої тривало більше 30 років. Згідно з Програмою Про завершення будівництва об’єкта «Будівництво школи № 5 по вул. Вокзальна,115, м. Носівка» на 2020 рік, будівництво школи розпочалось в 1989 році та в 2008 році передане на баланс Управлінню капітального будівництва Чернігівської облдержадміністрації. Вже до 2009 було зведено будівлю, вікна, двері і електромережі, після чого будівництво декілька разів зупиняли, повідомляла прес-служба обласної організації ПП «Наш край» Чeline, і в 2016  будівництво відновили та в 2019 році представники управління капітального будівництва облдержадміністрації повідомляли про 90% готовність об’єкту. До переліку об’єктів, визначених у рамках президентської програми «Велике будівництво» школа увійшла в березні цього року

Не дивлячись на те, що один об’єкт будували понад 30 років, а інший 9 років обидва були представлені в рамках програми «Велике будівництво». 

Президент

15 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський відвідав Чернігівщину з офіційним візитом та в рамках земельного форуму «Земля – народу» на Чернігівщині представив нову голову Чернігівської обласної державної адміністрації. Нею стала Анна Коваленко 1991 року народження, яка попередньо обіймала посаду заступника керівника Офісу Президента та 22 квітня 2020 року була звільнена з цієї посади. Указ про призначення Анни Коваленко опублікований на сайті Президента 13 жовтня. Попередньо, Кабінет Міністрів України 28 вересня погодив призначення Коваленко на посаду голови Чернігівської ОДА. Під час візиту президент не агітував та не згадував власну партію, на відміну від візитів до інших регіонів.

Інша актуальна практика використання адміністративного ресурсу

Прикладом використання адміністративного ресурсу можна вважати заходи організовані за кошти платників податків, під час яких проводиться агітаційна діяльність. Так 5 вересня у Чернігові, у сквері імені Богдана Хмельницького, відділ туризму та промоції Управління культури та туризму й Туристичний центр Чернігівської міської ради провели публічний захід в рамках проекту СhAC. Під час заходу роздавали політичні постери з маркуванням політичної партії «Рідний Дім» й інформацією про діючого начальника Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександра Шевчука.  

Як повідомили довготермінові спостерігачі ОПОРИ, анонс про проведення розважального заходу для дітей був опублікований на офіційному сайті Чернігівської міська рада, за підтримки Управління культури та туризму міської ради й Туристичного центру.

Під час заходу присутнім дорослим роздавали постери із логотипом політичної партії «Рідний Дім». На одній стороні листівки розміщена інформація про реалізовані проекти: Сучасне казкове містечко, #мамапікніки, digital forum, співпраця з блогерами, школа гідів рідного міста легенд, Алея майстрів та майстерня казок, та написи: «Чернігів – наш рідний дім!», «Рідний дім – партія нашого міста!». Деякі з цих проектів реалізовані за фінансової підтримки Чернігівської міської ради. Лідером політичної партії «Рідний Дім» в Чернігові є чинний міський голова Владислав Атрошенко.

З іншого боку листівки – біографія та інформація про професійну кар’єру начальника Управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олександра Шевчука, логотип партії «Рідний Дім» та лозунг: «Змінюємо рідний Чернігів разом!».

За словами радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі дії Олександра Шевчука окрім ознак адмінресурсу, могли  мати й ознаки дочасної агітації.

Окрім цього, представники різних партій представники яких балотувались до відповідних рад розміщували власні плакати та білборди без вихідних даних на фасадах власних будинків та робочих приміщень, використовували приватні авто для розповсюдження політичної реклами. В приватних магазинах, заправках і аптеках поширювались агітаційні матеріали, спрямовані на підтримку окремих партій.

Практики використання адмінресурсу загалом по Україні

1682 порушення виборчого законодавства та різних міжнародних стандартів було зафіксовано спостерігачами ОПОРИ під час місцевих виборів 2020 року. На першому місці за кількістю зафіксованих порушень, а саме 1288 стосувалося незаконної агітації, 160  – процедурних порушень, 139 – матеріального стимулювання виборців, а на четвертому місці 73 – адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес (дані станом на 12 листопада).

І хоча порівняно з попередніми виборчим кампаніями практики використання адміністративного ресурсу помітно зменшилася, статистика зафіксованих порушень демонструє те, що адмінресурс все ще залишається популярним методом впливу на виборчий процес, поєднуючись з матеріальним стимулюванням виборців створює відчутний негативний вплив на хід виборів.

Виділяють кадрові, матеріальні, фінансові, медійні, силові та інші нематеріальні ресурси, якими під час виборів маючи контроль над персоналом та можливість керування фінансами, вплив на ухвалення рішень та через зв’язки в органах влади, користуються виборні й посадові особи публічної адміністрації. При цьому, відсутність правового регулювання вимог діяльності посадовців та виборних осіб в рамках виборчого процесу, учасники виборчого процесу вдавались до зловживань адмінресурсами значно частіше, ніж демонструє отримана статистика. 

Найбільш популярним серед зафіксованих випадків використання адміністративних ресурсів для політичної агітації було  використання бюджетних коштів виділених в рамках програми «Велике будівництво», а також проекти, які фінансувалися а рамках субвенцій на соціально-економічний розвиток та в рамках місцевих бюджетних програм. Також, спостерігачі ОПОРИ повідомляли про випадки використання приміщень органів місцевого самоврядування та бюджетних установ для політичної агітації за конкретні партії і кандидатів й також сайтів органів влади та соціальних мереж для популяризації певних кандидатів та партій.

Рекомендації  

Ознайомлення з Кодексом, підписання та подальше дотримання принципів ведення агітації, та запобігання використанню адміністративного ресурсу, дасть змогу провадити прозорі виборчі кампаніях, де рівних умовах будуть всі кандидати як ті, що мають доступ до адміністратив ресурсів, так і ті хто цього доступу немає. Важливу роль в цьому матиме просвітницька діяльність у міжвиборчий період, до участі у якій необхідно залучити представників органів місцевого самоврядування та державних службовців.