ОПОРА продовжує відслідковувати перебіг виборчого процесу та діяльність виборчих комісій. Станом на 12:00 комісії належним чином виконують свої обов'язки зі створення умов для вільного волевиявлення виборців, однак окремі процедурні порушення та організаційні проблеми залишаються ключовим викликом на цьому етапі голосування.   

Громадянська мережа ОПОРА забезпечує спостереження за перебігом процесу голосування та дотриманням виборчих процедур на репрезентативній для усієї України кількості ДВК. Похибка дослідження становить 3,04 %.

У перші години дня голосування (з 8 до 12 години) на 92,06 % виборчих дільниць процес видачі виборчих бюлетенів відбувався без порушень вимог законодавства. На 7,62% виборчих дільниць мали місце поодинокі факти недотримання порядку видачі і отримання виборчих бюлетенів. Більш серйозні інциденти фіксувалися на 0,32% виборчих дільниць. Мова йде про спроби отримати або видати бюлетені без пред’явлення належних документів або спроби голосування за іншу особу. ОПОРА закликає виборців та членів виборчих комісій чітко виконувати усі вимоги до процесу видачі і отримання виборчих бюлетенів, ігнорування яких є кримінальним правопорушенням. 

На 4,7% виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ виявили спроби демонстрації виборцями змісту свого волевиявлення, включаючи випадки порушення вимог законодавства щодо голосування у кабіні для таємного голосування. Відповідно на інших виборчих дільницях таких інцидентів не було зафіксовано (95,3%).

Майже 1% виборчих дільниць спостерігачі помітили випадки фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів (0,81%). Ці інциденти могли бути пов’язані як з побутовими мотивами, так і з можливими технологіями контролю за голосуванням виборців. Зокрема, фотографування бюлетеня може бути вимогою організаторів незаконних технологій підкупу виборців. 

З моменту відкриття дільниць для голосування виборців і до 12 години спостерігачі ОПОРИ не зафіксували спроб незаконного вкидання виборчих бюлетенів.  

Довідково: Спостерігачі ОПОРИ працюють на 625 виборчих дільницях рівномірно розподілених по усій країні. Перед початком спостереження ОПОРА провела для них 2 раунди навчань та спеціальних  симуляцій по роботі у день голосування з моделюванням можливих ситуацій та інцидентів. Розподіл спостерігачів відбувався за випадковою стратифікованою вибіркою. Максимальна похибка для цього звіту не перевищує 3,04% відсотки. Статистично базоване спостереження ОПОРИ – це незалежна діяльність, що проводиться тільки ОПОРОЮ з наміром надати незалежну інформацію щодо ходу виборів.