Територіальні виборчі комісії на Донеччині продовжують приймати виборчу документацію з дільниць. Постають питання про технічні перерви. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

Станом на 15:00 у Слов’янській міській ТВ комісії вирішили приймати документацію до 18:00, а потім оголосити технічну перерву. У Слов’янській районні ТВК прийняли менше 50% протоколів, тому продовжують працювати. В Олександрівському районі залишилось прийняти 8 ДВК, після чого комісія вирішила оголосити технічну перерву до ранку. У Красноармійському районі були прийняті всі протоколи, після чого також була оголошена перерва до ранку. У Димитрові в найближчий час приймуть документи з останньої дільниці й також оголосять перерву до ранку. У Великоновоселківському районі планують незабаром також оголосити технічну перерву. У Дружківці комісія вже пішла на технічну перерву. А в Краматорську засідання ТВК триває.

Крім того, під час доставки виборчої документації дільничними виборчими комісіями до ТВК, спостерігачі та журналісти зафіксували деякі проблемні моменти. Так, Святогірська ТВК, до якої належать лише три ДВК, одна з яких спеціальна, о 10:20 ранку ще не отримала документацію з жодної дільниці. Члени Святогірської міської територіальної виборчої комісії назвали це саботажем та звернулися з цього приводу до СБУ. Приблизно за годину таки одна з ДВК №141239 доставила документацію. Голова ТВК на початку розгляду доставлених документів схопився за серце та впав на одну з двох коробок, де знаходилась виборча документація ДВК, та пошкодив    пломбу з печаткою дільничної виборчої комісії. Його доставили до лікарні «Аіда» у Слов’янську з підозрою на гіпертонічний криз. Проте, представники одного з кандидатів звинувачують голову ТВК у симуляції свого стану та фальсифікації підрахунку голосів. За їх словами, їх кандидат на посаду міського голови самовисуванець Віталій Мороз на цій ДВК випереджав свого суперника від партії «Наш край» діючого міського голову Олександра Дзюбу, через що, на їх думку, і можлива ця ситуація з головою ТВК. Близько 14:00 ТВК ухвалила рішення провести повторний перерахунок голосів на дільниці. Ще частина бюлетенів з другого дільниці до комісії досі не доставлені.

Крім того, за повідомленням ЗМІ, у Димитрові на виборчій дільниці №140750 виникла підозра вкидання бюлетенів. Також на цій дільниці член комісії Микола Хосенко отримав удар рукою по обличчю від родича кандидата в мери Руслана Требушкіна. Члени комісії так і не склали актів за фактом протиправних дій, чекаючи завершення голосування. Також сьогодні члени тієї ж комісії від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» повідомили, що їм надходили погрози від невідомих суб'єктів.

Тим часом, Краматорська міська ТВК після нічної затримки почала працювати у звичайному режимі. За словами голови комісії Романа Байрака, один з членів комісії невірно проконсультував членів комісії і це стало причиною затримки прийому виборчої документації.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.Â