31 жовтня 2021 року у Харкові відкриються виборчі дільниці — харків’яни знову обиратимуть міського голову. Хоча у жовтні 2020 жителі Харкова вже обирали очільника міста, Геннадій Кернес, котрий переміг на виборах, помер у грудні 2021 року. Новий, позачерговий виборчий процес у Харкові став одним із найзапекліших протистоянь як у самому місті, так і у Facebook. Як вже раніше писала ОПОРА, боротьба за вакантну посаду розпочалась ще задовго до офіційної виборчої кампанії, а потенційні кандидати не гребували використанням адміністративного ресурсу, мережами сторінок та ботів. У цьому матеріалі ОПОРА проаналізувала, як відбувалася передвиборча онлайн Facebook-кампанія кандидатів у мери Харкова.

Наразі у виборчих перегонах в Харкові беруть участь 10 кандидатів (ще троє — Валерій Говоров, Микола Кукуріка та Олександр Кондрусик — відмовились від участі у виборах). Активну агітацію у Facebook проводять восьмеро з них (Дмитро Маринін та Віктор Величков не агітували за себе у соціальних мережах). Крім того, ОПОРА зафіксувала, що шестеро з кандидатів (Костянтин Немічев, Михайло Добкін, Ігор Терехов, Аліна Мустафаєва, Олександр Скорик та Сергій Ряполов) здійснювали дочасну агітацію, а Михайло Добкін активно залучався до дискредитації опонентів, використовуючи мережі сторінок та ботів.

Хоча українське законодавство чітко визначає, що передвиборча агітація розпочинається на наступний день після реєстрації кандидатів, цієї норми учасники виборів в Україні дотримуються не надто часто. Цьогорічні вибори міського голови Харкова також не стали винятком: більше половини кандидатів розпочали свою рекламну активність ще задовго до початку виборчої кампанії. І хоча дочасна агітація порушує стандарти та принципи вільних виборів, а також створює нерівні умови для учасників виборчих перегонів, більшість учасників виборів у Харкові інвестували у дочасну агітацію в рази більше коштів, ніж в агітацію в основний виборчий період.

За допомогою Бібліотеки реклами Facebook та Facebook ads analyzer ОПОРА проаналізувала дочасну агітацію кандидатів на посаду міського голови Харкова (з 11 червня 2021 року до дати реєстрації певного кандидата міською комісією). ОПОРА виявила 29 сторінок, які транслювали політичну рекламу на підтримку того чи іншого кандидата. Варто відзначити певну особливість цієї виборчої кампанії: в той час, коли частина кандидатів (Аліна Мустафаєва, Костянтин Немічев, Сергій Ряполов тощо) здійснювали агітацію винятково з власних офіційних сторінок, Ігор Терехов, Михайло Добкін та Олександр Скорик залучали на допомогу й інші сторінки (часто новинного або розважального змісту). При цьому найбільш активно до послуг таких сторінок звертався Ігор Терехов, натомість офіційна його сторінка взагалі не транслювала агітаційних повідомлень. Більш детальний огляд дочасної агітації на виборах у Харкові можна переглянути за посиланням.

ОПОРА проаналізувала основну агітаційну кампанію кожного окремого кандидата з моменту його реєстрації до 23 жовтня і виявила 16 сторінок, які здійснювали агітацію на користь різних кандидатів (майже у 1,5 раза менше, ніж в рамках дочасної агітації).

Під час офіційного агітаційного періоду найбільш активним у Facebook серед усіх кандидатів на посаду міського голови Харкова виявився самовисуванець Костянтин Немічев. З 25 вересня по 23 жовтня він витратив на трансляцію 190 рекламних повідомлень понад 8 900$ (близько 235 тисяч гривень). Агітацію він здійснював винятково з офіційної сторінки Костянтин Немічев. З цієї ж сторінки він транслював і дочасну агітацію: ОПОРА зафіксувала щонайменше 41 рекламний допис кандидата між 11 червня та 24 вересня, які в сукупності коштували близько 3000$ (майже 78 тисяч гривень).

У своїй рекламі Немічев переважно акцентував на тому, що він — “єдиний проукраїнський кандидат” серед усіх претендентів на посаду міського голови Харкова, розповідав виборцям про своє ставлення до різних питань та проблем міста і наголошував на тому, що Харків — українське місто. Також час від часу Немічев вдавався до дискредитації власних опонентів — Ігоря Терехова та Михайла Добкіна, вказуючи на їхні ймовірні корупційні зв’язки та зазначаючи, що їхня ідеологічна позиція призведе до виходу Харківщини зі складу України.

Друге місце за витратами на політичну рекламу в рамках офіційного агітаційного періоду посів самовисуванець Михайло Добкін, що витратив на 95 агітаційних рекламних дописів у Facebook понад 4 700$ (трохи більше 124 тисяч гривень). Транслювали дописи дві сторінки — Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина та RegioNews.ua. Ці ж дві сторінки брали участь і в рамках дочасної агітації. Однак крім них у проміжку між 11 червня та 24 вересня Добкіна просували також ще дві сторінки — Резонансные новости Украины та Харьков. Комментарии — Новости и события. Показово, що на дочасну агітацію Михайло Добкін витратив вп’ятеро більше коштів, ніж на офіційну агітаційну кампанію: понад 24 600$ (650 тисяч гривень), якими він оплатив 335 рекламних дописів. 

У своїх рекламних повідомленнях Михайло Добкін в основному протиставляв себе своєму опоненту та чинному виконувачу обов’язків міського голови Харкова — Ігорю Терехову. На обох сторінках досить часто траплялися звинувачення Терехова у корупції, недосконалості управління містом та неправдивості його висловлювань. Крім того, досить часто Добкін наголошував на своїх тісних зв’язках із колишнім очільником Харкова Геннадієм Кернесом, дякував за підтримку іншим політичним силам, розповідав виборцям про зміни, які він ухвалить у разі своєї перемоги на виборах та закликав голосувати за себе.

На третьому місці опинилася чинна депутатка харківської міської ради від партії “Слуга народу”, самовисуванка Аліна Мустафаєва, яка в рамках офіційного агітаційного періоду витратила на Facebook-рекламу майже 3 000$ (трохи більше 78 тисяч гривень). Ними вона оплатила 89 рекламних дописів, що транслювала у проміжку між 2 та 23 жовтня зі своєї офіційної сторінки. Показово, що на дочасну агітацію Мустафаєва витратила у 4,8 раза більше коштів, ніж під час дозволеного законом періоду агітації. Так, у проміжку між 11 червня та 1 жовтня ОПОРА зафіксувала 309 рекламних дописів загальною вартістю майже 14 300$ (понад 377 тисяч гривень), що також поширювала офіційна сторінка Аліни Мустафаєвої.

У рекламних дописах кандидатка переважно висвітлювала окремі пункти власної програми та розповідала про свої досягнення у міській раді Харкова. Крім того, Мустафаєва також досить часто критикувала та дискредитувала двох опонентів — Ігоря Терехова та Михайла Добкіна, вказуючи на їхню нездатність ефективно управляти містом та звинувачуючи їх у корупційних діях.

Ігор Терехов, кандидат від політичної партії “Блок Кернеса — Успішний Харків” та чинний виконувач обов’язків міського голови Харкова, опинився на 4 місці за витратами на Facebook-агітацію в рамках офіційної передвиборчої кампанії. Так, між 28 вересня та 23 жовтня на 6 сторінках (Харьковские Известия, Редпост. Новости Харькова, Типичный Харьков, Харьков Оперативный, Харьков — мой любимый город та Індустріальний район Харкова) було опубліковано 295 рекламних дописів сукупною вартістю понад 2 800$ (майже 75 тисяч гривень). Показово, що в рамках дочасної агітації Терехов витратив на рекламу у Facebook майже в 10 разів більше коштів: між 11 червня та 28 вересня було опубліковано 1996 рекламних повідомлень загальною вартістю майже 28000$ (приблизно 740 тисяч гривень). При цьому крім шести вищезазначених сторінок, дочасно агітували за Ігоря Терехова ще 13 сторінок (Первая столица, Первая столица — Спорт, Первая Столица Спецпроекты, Первая Столица News, Адміністрація Основ’янського району, Шевченковский район г. Харьков, Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради, Адміністрація Київського району Харківської міської ради, Адміністрація Московського району, Холодногірський район, Слободской район Харькова, Новобаварский район г.Харьков та Харьков за Терехова). Показово, що під час дочасної агітації та частково основного агітаційного періоду до просування Терехова долучались Facebook-представництва адміністрацій районів Харкова, що може свідчити про використання Ігорем Тереховим медійного адміністративного ресурсу. Крім того, варто відзначити, що протягом усього періоду спостереження агітація з офіційної сторінки кандидата не велась.

Більшість агітаційних повідомлень на користь Ігоря Терехова просували його агітаційні відеозаписи, поширювали репортажі із прямою мовою кандидата з різних заходів та запрошували на зустрічі з кандидатом. Крім того, на сторінках підтримки Терехова можна було зустріти невеличкі інтерв’ю з різними громадянами, де вони запевняли, що голосуватимуть саме за нього, наводячи різні аргументи. Досить часто агітація на користь Ігоря Терехова висвітлювала його діяльність як в.о. міського голови та закликала виборців голосувати за продовження тих змін, які вже впровадив кандидат на цій посаді.

П’яте місце за кількістю витрат на агітацію у Facebook отримав кандидат від Партії Шарія Володимир Плетньов. З 25 вересня до 23 жовтня на сторінці Партія Шарія було опубліковано 241 агітаційний допис загальною вартістю понад 2 600$ (майже 70 тисяч гривень). Дочасну агітацію кандидата у Facebook ОПОРА не зафіксувала.

Зміст рекламних повідомлень на користь Володимира Плетньова був досить звичним: окремі дописи висвітлювали пункти виборчої програми кандидата, інші — закликали виборців прийти на дільниці та проголосувати саме за нього.

Шосте місце за офіційними витратами на політичну рекламу у Facebook отримав Олександр Скорик — кандидат від партії “Європейська Солідарність”. Свої рекламні повідомлення Скорик транслював з 3 основних сторінок — Патриот Харьковщины, Скорик Олександр та Європейська Солідарність — Харківщина. За час офіційної кампанії (30 вересня — 23 жовтня) на цих сторінках було опубліковано 50 рекламних дописів, що в сукупності коштували понад 2100$ (майже 57 тисяч гривень). З цих же сторінок Олександр Скорик здійснював і дочасну агітацію: з 11 червня до 29 вересня вони транслювали 23 рекламні дописи загальною вартістю 511$ (трохи більше 13 тисяч гривень).

У своїй рекламі Олександр Скорик переважно публікував окремі частини свого інтерв’ю для телеканалу “Прямий”, описуючи своє ставлення до проблем Харкова, закликав проголосувати за нього як за проукраїнського кандидата та переконував виборців, що він вже знаходиться у трійці лідерів виборчих перегонів.

На сьомому місці за витратами на офіційну передвиборчу кампанію опинився самовисуванець Сергій Ряполов. У проміжку між 2 та 23 жовтня кандидат опублікував на своїй офіційній сторінці 31 рекламний допис загальною вартістю 235$ (трохи більш як 6 тисяч гривень). З цієї ж сторінки ОПОРА зафіксувала й трансляцію дочасної агітації кандидата: з 11 червня до 1 жовтня Ряполов опублікував 33 рекламні дописи та сплатив за них 172$ (близько 4,5 тисяч гривень).

У агітаційних дописах Сергій Ряполов переважно наголошував на своїй проукраїнській позиції, закликав харків’ян до патріотичного ставлення до України, а також закликав їх відмовитись від голосування за “кандидатів минулого” (маючи на увазі Михайла Добкіна та Ігоря Терехова). Досить часто Ряполов також закликав інші проукраїнські політичні сили об’єднатися та підтримати саме його як основного кандидата на посаду міського голови Харкова. 

Найменше на Facebook-агітацію серед усіх кандидатів на посаду міського голови Харкова витратив Денис Ярославський. За час офіційної передвиборчої кампанії (2 жовтня — 23 жовтня) він витратив менше 100$ та опублікував лише 2 рекламні дописи: в одному опублікував власну виборчу програму, в іншому пообіцяв виборцям розібратись із тарифами на гарячу воду та опалення. Водночас, дочасної агітації з офіційної сторінки та інших сторінок Ясинський не транслював.

Дискредитаційна кампанія 

Окрім позитивних повідомлень, що закликали виборців віддати голос за того чи іншого кандидата, з початку виборчої кампанії (10 вересня — 23 жовтня) ОПОРА також виявила низку сторінок, що дискредитували, переважно, двох учасників виборів у Харкові — Михайла Добкіна та Ігоря Терехова. Показово, що досить часто ці сторінки поєднували свою діяльність: наприклад, активно дискредитуючи Михайла Добкіна, сторінки переважно підтримували Ігоря Терехова і навпаки. Дискредитацію ОПОРА помітила також і до початку офіційної кампанії (детальніше — у цьому матеріалі).

Наймасштабніша дискредитаційна кампанія була розгорнута проти Михайла Добкіна. ОПОРА зафіксувала щонайменше 14 сторінок, що в сукупності витратили понад 11 500$ (приблизно 306 тисяч гривень) на трансляцію 278 рекламних дописів, спрямованих на дискредитацію кандидата. Значна частина з цих сторінок раніше були спрямовані на просування Усі ці сторінки можна умовно розділити на 3 основні групи.

Перша група сторінок (Харьков За Мишу Добкина, Харків — це Україна, Донецк и Луганск поддержат Добкина, Добкин наш мэр) намагалась дискредитувати Михайла Добкіна, вдаючи, що насправді його підтримує. На цих сторінках часто вказувалось про те, що прихід до влади у Харкові цього кандидата призведе до того, що місто стане схожим на Донецьк (тобто буде окупованим). Також ці сторінки часто зазначали про зв’язки Добкіна з олігархом Ренатом Ахметовим. 

Друга група сторінок (Єдиний демократичний кандидат Харкова, Єдина надія Харкова, Команда Харкова, Наш светлый путь в мэры Харькова. Наша Европейская солидарность) вирізнялася тим, що до завершення реєстрації кандидатів пітримувала ймовірну кандидатку на посаду міського голови Харкова Юлію Світличну. Однак оскільки Світлична не подала документи для реєстрації на участь у виборах, сторінки переключились на активну дискредитацію Михайла Добкіна. Зокрема, вони звинувачували кандидата у перешкоджанні Юлії Світличній балотуватися у мери Харкова, також натякали на його зв’язки із Ренатом Ахметовим та закликали харків’ян в жодному разі не голосувати за Михайла Добкіна на виборах.

Третя група сторінок (Харьков против Добкина, Мирный Харьков, Скучный Харьков, Юрий Сидоренко "Игристый Сидр", Харьковская Губерния, Добкин Проигрывает) здебільшого досить прямолінійно дискредитувала Михайла Добкіна. Зокрема, вони також згадували про перетворення Харкова на Донецьк у разі перемоги Добкіна на виборах, зазначали про його зв’язки з Ахметовим та Кернесом і згадували про невдалу виборчу кампанію кандидата, коли той балотувався на посаду міського голови Києва.

Окрема група сторінок, що також долучилась до дискредитації Михайла Добкіна, одночасно активно агітувала за Ігоря Терехова. До цієї групи належали 8 сторінок онлайн-видання “Первая столица” (Первая столица, Первая Столица Спецпроекты, Первая Столица — Важное, Первая Столица — Акценты, Первая Столица — Скандалы, Первая Столица News, Первая Столица — Главное, Первая столица — Спорт). З 10 вересня до 23 жовтня ці сторінки витратили понад 6000$ (майже 160 тисяч гривень) на трансляцію 217 рекламних дописів. 

У своїх дописах сторінки переважно писали про те, що Михайло Добкін зможе виграти вибори у Харкові через низку причин — недовіру громадян та інших політичних сил (зокрема, ОПЗЖ). Крім того, досить часто вони писали про те, що Добкін застосовує підкуп виборців та створює схеми для примусу людей голосувати за себе. Також вони часто наголошували на тому, що коли Михайло Добкін був при владі, він та його команда нанесли Харкову “багатомільйонні збитки”. Поруч з дискредитацією Михайла Добкіна, втім, ці сторінки також просували Ігоря Терехова, зазначаючи, що саме під час його перебування на посаді в.о. міського голови Харкова, місто стало жити набагато краще.

Однак проти Ігоря Терехова також поширювалась дискредитація. ОПОРА виявила щонайменше 6 сторінок, які спеціалізувались на поширенні негативного висвітлення діяльності Ігоря Терехова (Первый Свободный, Цена вопроса, Резонансные новости Украины, ОбнажёнKha, Дичь Харькова, Украинский Вестник — новости и политика без прикрас). За проміжок між 10 вересня та 23 жовтня ці сторінки витратили на трансляцію політичної реклами понад 5200$ (майже 138 тисяч гривень), оплативши ними 75 рекламних дописів. Рекламні дописи, що поширювали сторінки, переважно досить прямолінійно дискредитували Ігоря Терехова, зазначаючи, що він діє переважно не самостійно, а “під чиюсь вказівку” та наголошуючи на ймовірній корупційній складовій його управління Харковом. Також ці сторінки досить часто зазначали, що діяльність Терехова на посаді в.о. міського голови Харкова була присвячена не турботі про добробут жителів міста, а про власні інтереси. Детальніше про ці сторінки та Facebook-боротьбу між Михайлом Добкіним та Ігорем Тереховим ОПОРА писала у цій статті.

Також ОПОРА виявила сторінку Регион ИНФО — новости твоего региона, яка спеціалізувалась на дискредитації як Ігоря Терехова, так і Михайла Добкіна, а також просувала Володимира Плетньова, кандидата від “Партії Шарія”. Протягом періоду спостереження сторінка транслювала 84 рекламні дописи загальною вартістю майже 900$ (трохи більше 23 тисяч гривень). Сторінка наголошувала на тому, що Михайло Добкін мав довгу історію участі у політичному житті, однак його доброчесність залишає питання. Щодо Ігоря Терехова сторінка часто писала про ймовірну корупційну діяльність кандидата та зазначала про його значні статки. 

Остання дискредитаційна сторінка, яку зафіксувала ОПОРА, — сторінка Идеальный мэр, що витратила на трансляцію 72 дискредитаційних повідомлень більше 1000$ (майже 27 тисяч гривень). Ця сторінка дискредитувала усіх кандидатів на посаду міського голови Харкова, не віддаючи перевагу жодному з них.

На жаль, наразі в Україні законодавчо неврегульоване питання політичної реклами у соціальних мережах та Інтернеті загалом. За відсутності державного регулятора, що контролюватиме дотримання законодавства у соціальних мережах, навіть у випадках дочасної агітації або агітації у “дні тиші” притягнути порушників до відповідальності залишається майже неможливим. Водночас попри таку законодавчу “сіру зону”, уся агітація кандидатів у народні депутати все ж повинна сплачуватись виключно з виборчих фондів. 

Після публікації остаточних фінансових звітів кандидатами ОПОРА проведе перевірку відповідності реальних витрат кандидатів на агітацію в Facebookі із тим, що буде вказано у звітах та обов’язково повідомить про результати такої перевірки.