У 2021 році 158 народних обранців 758 разів залишалися без відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень. Сумарно їм не виплатили трохи більше 34 млн грн з державного бюджету. Однак майже половину цих коштів “зекономили” 30 депутатів-прогульників, яких штрафували 11 разів. Головна причина, через яку нардепів залишали без відшкодувань, — неучасть у голосуваннях (57%).

Відповідно до ухвалених у жовтні 2019 року змін до законодавства, відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється їхньою участю в голосуваннях. Тобто якщо депутат не голосує, він не вважається присутнім на засіданні. Обранцям, які пропустили більше 30% голосувань або більше 50% засідань комітету Верховної Ради України, до складу якого їх обрано, не відшкодовують витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень за відповідний календарний місяць. Ця сума дорівнює розміру місячної заробітної плати народного депутата і не підлягає оподаткуванню. Рішення щодо “прогульників” приймає Регламентний комітет. Розмір відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень, у 2021 році становить 45 400 грн на одного депутата.

Загалом у 2021 році таких рішень було 11. Вони охоплюють період від грудня 2020 року до липня 2021-го а також вересень — листопад 2021 року. У серпні нікого з депутатів виплат не позбавляли (було лише 2 засідання), а депутатська дисципліна та відповідні виплати за грудень будуть розглянуті вже у 2022 році. 

Прогулюєш — економиш кошти платників податків

158 народних депутатів цьогоріч хоча б раз не отримали відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень. Утім, майже половину невиплачених коштів “зекономили” 30 злісних прогульників, яких штрафували 11 разів. 

Найбільше таких нардепів (18) представляють “Опозиційну платформу — За життя”. Це Вадим Рабінович, Вадим Столар, Віктор Медведчук, Віталій Борт, Дмитро Ісаєнко, Ігор Абрамович, Ігор Кісільов, Наталія Королевська, Олександр Пузанов, Олександр Фельдман, Ренат Кузьмін, Сергій Ларін, Сергій Льовочкін, Суто Мамоян, Тарас Козак, Федір Христенко, Юрій Бойко та Юрій Солод. Шестеро прогульників є членами групи “За майбутнє”: Віктор Бондар, Ігор Палиця, Олександр Герега, Сергій Лабазюк, Степан Івахів та Ярослав Дубневич. Ще троє — позафракційні: Дмитро Шенцев, Дмитро Шпенов та Олександр Дубінський, двоє — члени ВО “Батьківщина: Андрій Кожем'якін та Антон Яценко. Також один депутат-прогульник входить до групи “Довіра” — Максим Єфімов.

Кожен з них не отримав по 499 400 грн або майже 15 млн грн загалом. Для порівняння: це, наприклад, 90 річних заробітних плат вчителя вищої категорії згідно з даними МОН.

У яких фракціях найдисциплінованіші депутати?

Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, скількох народних обранців у кожній із фракцій хоча б раз позбавляли коштів на виконання депутатських витрат. Найбільше таких депутатів у фракції “Опозиційна платформа — За життя” — 79% та групі “За майбутнє” — 76%. Хоча б раз були серед найбільших прогульників 54% позафракційних, 48% членів ВО “Батьківщина” та 45% обранців із групи “Довіра”. Своєю чергою, найменше позбавляли коштів народних депутатів із “Європейської Солідарності” — 37% від загального складу, а також “Голосу” — 30% та “Слуги народу” — 23%.

Також депутатам “Опозиційної платформи — За життя” найчастіше не відшкодовували коштів — 266 разів (або на суму 12,1 млн грн). На другому місці “Слуга народу” — 150 невідшкодувань (6,8 млн грн), третьому — група “За майбутнє” — 104 (4,7 млн грн).

Коли і що прогулюють?

У середньому Регламентний комітет позбавляв відшкодування 69 народних депутатів щомісяця. Аналізуючи його рішення, Громадянська мережа ОПОРА не виявила якихось аномально “прогульницьких” чи навпаки “дисциплінованих” місяців. Хіба що у січні та лютому народні обранці були трішки дисциплінованішими, ніж у жовтні та листопаді.

А от у квітні й травні Регламентний комітет найчастіше приймав рішення щодо “виключення” депутатів зі списку прогульників через уточнені відомості. За липень депутатські виплати змогли зберегти 8 нардепів, за травень — 7. Всього ж у 2021 році відповідний комітет 39 разів змінював своє рішення щодо невідшкодування виплат на позитивне.

Також Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала причини, через які депутатів залишали без відшкодувань. Головна — неучасть у голосуваннях (57%). У 23% випадків депутатів “карали грошима” через “прогулювання” і голосувань, і засідань комітетів, а ще у 2% — лише через неучасть у роботі комітетів. 

Також у 18% випадків профільний комітет посилався на загальні норми Закону України “Про статус народного депутата” та не уточнював, у якій сфері діяльності народні обранці були недисциплінованими.

P. S. 

На жаль, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України у відповідь на запит Громадянської мережі ОПОРА не надало переліку народних депутатів, яким протягом 2021 року не відшкодовували витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень. Тому аналітики ОПОРИ опрацьовували рішення Регламентного комітету Верховної Ради, а також відповідні зміни до цих рішень із використанням машиночитних засобів. Таким чином, недотримання принципу відкритих даних могло незначно вплинути на точність даних у матеріалі.