Навесні 2021 року в Верховній Раді України було зареєстровано 404 законопроєкти, ухвалено - 34. 397 народних депутати стали авторами або співавторами хоча б одного законопроєкту. Інші 24 депутати не долучилися до законопроєктної роботи. 

Найбільше “за” навесні голосував Микола Люшняк (група “Довіра”), “проти”- Роман Каптєлов з “Слуги народу”, надискали кнопку “утриматися” - Софія Федина з ЄС. 

Загалом 93 депутата пропустили більше 30% голосувань у парламенті навесні 2021 року. Найбільш дисциплінованими навесні були Володимир Ватрас, Олег Колев та Олександр Пасічний зі “Слуги народу”, а також Микола Люшняк з групи “Довіра”, Михайло Цимбалюк з “Батьківщини” та позафракційна заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Парламентарі пропустили 0,1% голосувань. Всі 1778 голосувань навесні пропустив Тарас Козак з “Опозиційної платформи - За життя”. Серед лідерів також Вадим Рабінович (ОПЗЖ) та позафракційний Олесь Довгий.

Найбільше виступив у парламенті депутат з “Опозиційної платформи - За життя” Нестор Шуфрич. В основному він критикував політику Уряду та Президента. 

Про все це і більше у новому огляді Громадянської мережі ОПОРА.

Законотворча діяльність 

Навесні 2021 року в Верховній Раді України було зареєстровано 404 законопроєкти. Народні депутати подали 341 проєкт Законів (84,2%), Кабмін - 48 (12%), Президент - 15 (3,8%). Натомість, Верховна Рада ухвалила 34 законопроєкти, які були підготовлені народними депутатами та по 8, які були подані Кабінетом Міністрів та Президентом. 

Ініціатори законопроєктів

Навесні 2021 року 397 народних депутати стали авторами або співавторами хоча б одного законопроєкту. До розробки найбільшої кількості законопроєктів долучилися депутати від партії “Слуга народу” Євгеній Брагар та Георгій Мазурашу. Вони стали співавторами 51 законопроєкту. Геннадій Вацак з групи “Довіра” став співавтором 47 законопроєктів, Євгенія Кравчук з “Слуги народу” - 40, Галина Третьякова з “Слуги народу” - 39.

Найбільше законодавчих ініціатив, які були ухвалені та підписані Президентом у депутатів з фракції “Слуга народу” Максима Бужанського, Богдана Кицака та Ганна Лічман (по 3). 

Максим Бужанський, Богдан Кицак та Ганна Лінчман є співавторами законопроєкту №5175, який тимчасово, терміном на 5 років, пропонує продовжити дію експортного мита на відходи та брухт чорних металів зі ставкою 58 євро/т. Бужанський та Кицак також є серед співавторів законопроєкту №5138-1 (визначає порядок реорганізації санаторних шкіл), Бужанський та Лічман - №5308 (створює фінансові умови для отримання іпотеки на житло), Кицак та Лічман - 5197-2 (передбачає виділення коштів з бюджету на діяльність відновленого Міністерства агрополітики та продовольства України ). 

Найбільше (6) законодавчих ініціатив до розробки яких долучилася Євгенія Кравчук (“Слуга народу”) очікує розгляду в парламенті, по 5 таких законодавчих ініціатив також у депутатів з фракції “Слуга народу” Олександра Аліксійчука, Володимира Захарченка, Сергія Кузьміних, Дмитра Любота та Павла Фролова

Найбільше в комітетах опрацьовується законодавчих ініціатив поданих навесні 2021 року Євгенієм Брагарем та Георгія Мазураша (по 46). На розгляді в парламентських комітетах перебуває 39 законодавчих ініціатив Геннадія Вацака, 33 ініціативи Галини Третьякової  та 32 ініціативи депутата з “Слуги народу” Олександра Аліксійчука

Найбільше законодавчих ініціатив (3) відкликано, де автором та співавтором була з депутатської групи “Довіра” Лариса Білозір. Мова йде про законопроєкти №5297 (щодо виробництва молока), №5318 (щодо прозорості в медичних закупівлях) та №5375 (щодо наукового ступеня доктора наук). 

Разом з тим, 24 народні депутати протягом весни не зареєстрували жодного законопроєкту. З них по 6 депутатів з фракцій "Слуга Народу" (Дар'я Володіна, Олег Воронько, Артем Дмитрук, Артем Ковальов, Михайло Новіков, Остап Шипайло) та "Опозиційна платформа - За життя" (Дмитро Ісаєнко, Ігор Кісільов, Тарас Козак, Ренат Кузьмін, Вадим Столар, Григорій Суркіс), 5 - "Європейська солідарність" (Микола Величкович, Руслан Князевич, Андрій Лопушанський, Андрій Парубій та Петро Порошенко), 3 - депутатська група "За майбутнє" (Степан Івахів, Ігор Палиця, Юрій Шаповалов), 1 - група "Довіра" (Андрій Іванчук) та 3 - позафракційні (Дмитро Шенцев, Євген Яковенко, Андрій Аксьонов). До слова, Андрій Аксьонов став народним депутатом лише 19 травня 2021 року. 

Ключові парламентські теми

У березні парламент ухвалив декілька постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів. Зокрема, на 31 жовтня 2021 року були призначені вибори міського голови Харкова. Парламент ухвалив заяву щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту та закликав РФ вивести свої війська від кордонів з Україною. У березні в контексті військової ескалації на східних кордонах прийняв законопроєкт №3553 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку. Законом, зокрема, збільшується відповідальність за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Закон також передбачає створення нового виду військової служби – військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

У квітні Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (№2194). Цей Закон дозволить громадам самостійно вирішувати продавати земельну ділянку чи здавати її в оренду,  а весь прибуток від цього буде йти в місцевий бюджет. У квітні Верховна Рада призначила Германа Глущенка на посаду міністра енергетики. Також у квітні парламент схвалив законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною (№3695). Зокрема, він урівнює  права батька до права матері на догляд за дитиною та на поєднання трудової діяльності з сімейними обов'язками. 

У травні депутати відправили у відставку трьох міністрів: Міністра інфраструктури Владислава Криклія, Міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка та Міністра охорони здоров'я Максима Степанова. На їхні місця були призначені Олександр Кубраков, Олексій Любченко та Віктор Ляшко відповідно. Парламентарі у другому читанні підтримали законопроєкт №2195, який передбачає земельні торги будуть відбуватися шляхом аукціонів у єдиній електронній системі і режимі реального часу через інтернет. Крім цього, в парламенті був зареєстрований законопроєкт про місцевий референдум (№5512). Детальніше про Проект Закону про місцевий референдум у матеріалі ОПОРИ

Прогульники

Лише один народний депутат не брав участі у всіх 1778 голосуваннях, які відбулися в парламенті у березні, квітні та травні. Це Тарас Козак з “Опозиційної платформи - За життя”. Його колега Вадим Рабінович брав участь лише в одному голосування (99,9% пропусків). Позафракційний депутат Олесь Довгий взяв участь лише у 6 голосування (99,7% пропусків). 

Депутат з фракції “Опозиційна платформа - За життя” Вадим Столар пропустив 98,1% голосувань навесні, позафракційний Дмитро Шенцев - 97,4%, позафракційний Андрій Деркач - 90,9%, позафракційний Вадим Новинський - 90,1%, Юлія Льовочкіна з “Опозиційної платформи - За життя” - 86%, Андрій Лопушанський з “Європейської солідарності” - 85,2%, Віктор Медведчук з “Опозиційної платформи - За життя” - 85,2%. 80% пропусків навесні мають Олександр Дубінський (позафракційний), Юрій Солод (ОПЗЖ), Петро Порошенко (ЄС) та Олександр Фельдман (ОПЗЖ). 

Найбільш дисциплінованими навесні були Володимир Ватрас (“Слуга народу”), Микола Люшняк (“Довіра”), Михайло Цимбалюк (ВО “Батьківщина”), Олег Колєв (“Слуга народу”), Олександр Пасічний (“Слуга народу”) та позафракційна заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Парламентарі пропустили 0,1% голосувань. 

Загалом 93 депутати пропустили більше 30% голосувань у парламенті навесні 2021 року. 36 депутатів входять до фракції “Слуга народу”, 20 - до “Опозиційної платформи - За життя”, 10 - до “Батьківщини”, 8 - до групи “За майбутнє”, 4 - до фракції “Голос”, по 3 - до фракції “Європейської солідарності” та групи “Довіра”. Ще 9 парламентарів є позафракційними. 

Нагадаємо, що відповідно до ухвалених у жовтні 2019 року парламентом змін до законодавства тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Обранцям, які пропустили більше 30% голосувань, не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. Ця сума дорівнює розміру місячної заробітної плати народного депутата і не підлягає оподаткуванню. Рішення по відшкодування витрат приймають у Комітеті з питань Регламенту депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. 

Раніше ОПОРА підготувала інформацію, які депутати у березні, квітні та травні найбільше пропустили голосування. 

Лідери голосувань

Навесні найбільше “за” голосували Микола Люшняк з депутатської групи “Довіра” (82,4%), Михайло Цимбалюк з “Батьківщина (81,2%), Олександр Ковальов (81,2%) та Сергій Євтушок (80,4%). 

Найбільше утримувалися навесні Софія Федина з ЄС (77,3%), Володимир В'ятрович з ЄС (74,4%), Андрій Парубій з ЄС (74,1%), Володимир Ар'єв з ЄС (72,7%) та Гео Лерос (72,7%), який є позафракційним депутатом.  

Лідерами за голосування “проти” були депутати з “Слуги народу”. Роман Каптєлов у 62,8% випадків тис кнопку “проти”, Михайло Крячко - у 58,6%, Юрій Заславський - 47,6%, Ігор Негулевський - 43,1%.

Топ-спікери

Навесні серед лідерів за кількістю виступі в парламенті були депутати з “Опозиційної платформи - За життя” (Юрій Павленко - 188 виступів, Нестор Шуфрич - 155 виступів, Олександр Колтунович - 116, Василь Німченко - 106). В основному вони критикували політику Уряду та Президента та називали “політичними переслідуваннями” судовий процес над своїми депутатами Тарасом Козаком та Віктором Медведчуком. 

Найдовше виступали вже згадані Нестор Шуфрич, Юрій Павленко та Олександр Колтунович. Тривалість виступів Нестора Шуфрича становить трохи більше 3 годин, Юрій Павленка - 2 години 46 хвилин, Олександр Колтунович - трохи більше 2 годин 8 хвилин. До категорії лідерів входять Вадим Івченко і Юлія Тимошенко з фракції ВО “Батьківщина”. Вадим Івченко виступав трохи більше 2 годин, Юлія Тимошенко - 2 години. Представники “Батьківщини” критикували ряд законопроєктів, які були на розгляді в парламенті. Зокрема, щодо змін в земельний кодекс (№2194).