18 травня стало відомо, що Верховний суд США прийняв рішення на користь соціальних мереж у двох важливих справах. Як пише видання EL PAÍS, судді звільнили Твіттер, Гугл і Фейсбук від відповідальності за використання їхніх платформ для просування терористичних ідей. Верховний суд заявив, що терористичним організаціям недостатньо просто використовувати соціальні мережі, щоб компанії можна було притягнути до відповідальності за співпрацю зі злочинцями.

Раніше проти платформ подали два позови. Перший — Гонсалес проти "Гугл" — подала сімʼя американця, який загинув 2015 року в Парижі через напад прихильників “Ісламської держави” (міжнародної терористичної організації). За словами родини загиблого, часткову провину за цей напад несе ютуб (власником якого є "Гугл"), адже його алгоритми рекомендують користувачам відео про діяльність “Ісламської держави” — і так платформа порушує антитерористичне законодавство США. Друга справа, Таамнех проти "Твіттер”, звинувачує соцмережу в тому, що вона сприяє поширенню екстремістських ідей. Цей позов подали родичі загиблого під час нападу ІДІЛ на нічний клуб у Стамбулі в 2017 році. Вони наголошують, що твіттер пропонував своїм користувачам відео і дописи прихильників “Ісламської держави”, спонукаючи їх приєднатися до терористів. В обох справах позивачі наполягають, що алгоритми ютуба і твіттера — це не контент, створений користувачами, а робота самої компанії. В такому випадку гугл і твіттер не є нейтральними майданчиками для поширення інформації користувачами. За допомогою алгоритмів соціальні мережі визначають, що запропонувати до перегляду конкретним людям. Саме тому, на думку позивачів, вони винні в поширенні незаконного контенту. 

Як зазначає EL PAÍS, судді одностайно визначили, що соціальні мережі не мають нести відповідальності за контент, що поширюється на їхніх платформах, оскільки простої трансляції інформації недостатньо, аби стверджувати про свідоме надання суттєвої допомоги, тобто сприяння діям терористів. В іншому разі, за висновками суду, будь-які постачальники інформації будуть відповідальними за будь-який злочин лише через факт знання того, що злочинці користуються їхніми послугами. Судді наголосили, що бездіяльність соціальних мереж сприяла розповсюдженню терористичних ідей, хоча це не варто сприймати як “свідому та суттєву допомогу”.

Минулого жовтня, коли обидві справи потрапили до Верховного суду США, соціальні мережі були дуже стривожені наслідками цих рішень. Гугл, Твіттер, Фейсбук, Єлп, Реддіт, Майкрософт, Крегліст та інші компанії відреагували на позови й попередили, що рішення проти ютуба і твіттера може знищити всі форми алгоритмічних рекомендацій в Інтернеті. Це, своєю чергою, може підірвати роботу більшості інтернет-сервісів, в тому числі пошукових систем, які використовують алгоритми, аби дати найточнішу відповідь на запит користувача. 

Втім, судді, що розглядали ці дві справи, не змогли створити загального набору правил. Імовірно, Верховний суд намагатиметься врегулювати соціальні мережі у майбутньому. Раніше ОПОРА вже розповідала про справи, які стосуються законодавства у сфері соціальних мереж, які розглядає Верховний суд США. Детальніше про них та про те, чому рішення суддів залишає незрозумілим трактування статті 230 Закону про порядну комунікацію (Communications Decency Act) 1996 року, можна дізнатися за цим посиланням.