Телеграм є найпопулярнішим серед месенджерів — для отримання новин його використовують 89% респондентів опитування, яке провела Громадянська мережа ОПОРА серед українців у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

Так, більшість опитаних споживає інформацію через месенджери та соціальні мережі — 50% та 47% відповідно. Респонденти з Великої Британії та Німеччини надають перевагу саме месенджерам — понад 60% опитаних. Соціальними мережами (фейсбуком, інстаграмом тощо) як основним джерелом новин про Україну послуговуються в Чехії, Угорщині, США та Ізраїлі. У США та Ізраїлі багато респондентів (33% та 26% відповідно) переважно використовують ютуб. 

Месенджери та соціальні мережі є найбільш популярними джерелами інформації серед молоді (основне джерело для 68% та 55% опитаних віком 18–35 років). Утім, з віком користування цими медіа зменшується. Месенджери обирають 52% опитаних віком 36–50 років та 29% респондентів від 51 року. Соціальними мережами послуговуються 44% респондентів у віці 36–50 років та 41% у віковій категорії 51+. 

Телеграм для отримання новин використовують 89% опитаних. Він є найпопулярнішим джерелом інформації в усіх 7 країнах: найбільше ним користуються в Іспанії (92%), найменше — у Чехії (85%). Вайбер популярний серед 6% респондентів. Здебільшого ним користуються старші опитані (16% респондентів), хоча й серед цієї вікової категорії телеграм займає першу сходинку (81%). 

У телеграмі користувачі здебільшого користуються так званими «агрегаторами новин» (39% опитаних) та каналами конкретних ЗМІ (25%). 22% респондентів дізнаються новини з авторських каналів експертів, політиків і блогерів, 8% — з телеграм-спільнот чи груп за інтересами, 1% — через особисте спілкування з друзями та рідними. 

Респонденти вказують, що ключовою перевагою телеграму є оперативність та зручність відображення інформації. Попри це, нагадуємо, що телеграм — один з основних майданчиків поширення дезінформації в Україні. Він не пропонує жодних політик модерування контенту.

Серед агрегаторів новин користувачі телеграму найчастіше вказували канал Ігоря Лаченкова (Лачен пише), Инсайдер UA, Труха, Реальна війна та Новинач. Серед каналів конкретних ЗМІ, які респонденти згадували найчастіше, опинилися ТСН, УНІАН, Суспільне, Nexta і Київ. Серед авторських каналів політиків, експертів та блогерів опитані читають Сергія Стерненка, Антона Геращенка, Андрія Цаплієнка, Володимира Золкіна та Ігаля Левіна. Телеграм-спільноти і групи за інтересами, з яких опитані найчастіше дізнаються новини, — це Блискавка, Х Херсон, Берлін та Реальна Україна.

Користувачі вайберу надають перевагу новинним каналам конкретних ЗМІ (37% респондентів), а от каналами з новинами з різних джерел користуються менше (23%). Ще 12% користувачів вайберу дізнаються новини зі спільнот за інтересами, 9% підписані на авторські канали експертів, політиків та блогерів. 6% респондентів дізнаються інформацію через спілкування з друзями та рідними. Найпопулярніші серед респондентів новинні вайбер-канали — "Блискавка", "Країна інфо", "ТСН" та "Суспільне".  

Найпопулярнішою соцмережею для споживання новин виявився фейсбук (43% респондентів). Інстаграм значно менш популярний (22%). З тік-току і твіттеру отримують інформацію про Україну 7% і 3% опитаних відповідно. 

Фейсбук є джерелом інформації для людей середнього (51%) і старшого (58%) віку, серед молоді його використовують лише 24% респондентів. Водночас молодь активніше використовує інстаграм (41%). Тікток і твіттер також популярніші серед молоді (9% та 4% відповідно).

У фейсбуці й інстаграмі користувачі дізнають інформацію про Україну від ЗМІ (36% та 31% відповідно), з дописів експертів, політиків та блогерів (31% та 28% відповідно), а також із дописів у спільнотах та групах за інтересами (17% і 23% відповідно). Новини від ЗМІ тіктоці і твіттері значно менш популярні: 22%  і 27%. Тут на перший план виходять відео і твіти від експертів, політиків та блогерів (50% користувачів тіктоку та 55% користувачів твіттеру). 

Серед опитаних користувачів  фейсбуку найбільш популярними для отримання новин виявилися сторінки ТСН, Української правди, телемарафону "Єдині новини", УНІАН і 24 каналу. Серед блогерів та експертів респонденти найбільше відзначили Олексія Арестовича, Олега Жданова, Володимира Зеленського, Олексія Гончаренка та Юлію Латиніну. В інстаграмі список блогерів дещо відрізняється: там користувачі найчастіше згадували Володимира Зеленського, Олексія Арестовича, Ігоря Лаченкова, Олександра Роднянського та Констянтина Ліберова.

Ютуб як основне джерело інформації про події в Україні використовують 22% українських переселенців. 67% з них дивляться на цій платформі інтервʼю, а також відео окремих експертів, політиків та блогерів. 23% опитаних віддає перевагу новинам від ЗМІ, ще 6% переглядають суспільно-політичні програми.

Серед найбільш згадуваних новинних ютуб-каналів опинилися ТСН та 1+1, Факти, Прямий та 24 канал.  Серед ютуб-каналів блогерів, політиків та експертів українці за кордоном дивляться Олексія Арестовича, Марка Фейгіна, Сергія Стерненко, Олега Жданова та Романа Світана. 

Прикметно, що багато респондентів згадували про ютуб як про джерело інформації, що вимагає значної кількості часу. Для частини респондентів його брак є вирішальною причиною не отримувати інформацію через цю соцмережу. 

Дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. Опитування виконала Соціологічна група Рейтинг протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

За коментарями щодо результатів дослідження звертайтеся: [email protected]

Ця ініціатива реалізована Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Будь-які думки, висловлені в цьому матеріалі, належать ОПОРІ та не обов’язково відображають погляди уряду Сполучених Штатів Америки.