29 червня Наглядова рада компанії Meta рекомендувала щонайменше на шість місяців обмежити доступ до облікових записів премʼєр-міністра Камбоджі Хун Сена. За даними BBC, основною причиною таких обмежень стало опубліковане у Facebook відео, де політик погрожував насильством своїм політичним опонентам. 

Раніше опозиційні політики Камбоджі звинуватили Хун Сена у підготовці фальсифікацій на прийдешніх виборах у липні 2023 року. У відповідь на ці закиди премʼєр-міністр записав відео, де закликав своїх  політичних опонентів зробити вибір між правовою системою та "кийком".

Спершу компанія Meta вирішила залишити це відео доступним — згідно з політикою компанії, контент, що порушує правила спільноти, може лишатися на платформі, якщо він становить суспільний інтерес та заслуговує на публікацію в новинах. Згодом Наглядова рада Meta скасувала це рішення і постановила, що це відео порушує підбурює до насильства та має бути видалене з платформи.

Також Наглядова рада рекомендувала призупинити роботу облікових записів Хун Сена, оскільки він систематично порушував права людини, залякував політичних опонентів, а також постійно “використовував соціальні медіа для посилення таких погроз”. 

Згодом компанія Meta заявила, що видалить відео, але оголосить рішення про призупинку облікових записів Хун Сена лише після аналізу позиції Наглядової ради. Однак вже 30 червня обліковий запис премʼєр-міністра у Facebook із майже 14 млн підписників був недоступний. Як зʼясувалося, Хун Сен сам видалив свій акаунт. Він підтвердив це у своєму Telegram-каналі та закликав прихильників переходити на користування цим месенджером. 

Хун Сен, якому цьогоріч виповниться 71 рік, керує Камбоджею з 1985 року. Так довго утримувати владу йому вдається, зокрема, завдяки тому, що він примушує своїх критиків мовчати. Він має тісні звʼязки з Китаєм і запозичив з цієї країни свої основні політичні звички та ставлення до свободи слова. Як пише ВВС, Хун Сен багато років витратив на боротьбу зі ЗМІ та політичною опозицією. У 2017 році найбільшу опозиційну політичну партію Камбоджі заборонив Верховний суд країни, а цього року влада заборонила опозиційним силам балотуватися на прийдешніх виборах до парламенту.

В лютому 2023 року закрили одне з останніх незалежних інформаційних агентств Камбоджі “Голос демократії” через невдале, на думку премʼєра, висвітлення роботи його сина. Останнім часом Хун Сен також наполягає на посиленні державного контролю за інтернетом. 

Водночас такі дії Наглядової ради Meta посилили дискусії щодо того, як компанія ставиться до суперечливих дописів лідерів окремих держав. 2021 року на платформах Meta заблокували облікові записи колишнього президента США Дональда Трампа через заклики до повстання 6 січня на Капітолійському пагорбі. На початку цього року Meta відновила обліковий запис колишнього президента США, отримавши критику за те, що з самого початку не визначила терміни, коли відновить акаунт політика.