Командира підводного човна, з якого запускали “Калібри” по Україні, вбили у Краснодарі 10 липня. Той виходив на пробіжку, коли його перехопили та застрелили. За однією з версій, його вдалося вистежити тому, що він публікував свої заняття спортом у Strava. Ще 11 липня там можна було побачити його акаунт і записи катань на велосипеді. 

Навіть якщо це не зовсім правда, то сама публічна активність людини такого рівня — не дуже гарна ідея. Схожі випадки траплялися раніше — наприклад, у 2018 році в тій же Strava журналісти знаходили секретні військові бази американців.

Здавалося, після цього таких дурниць вже не мало б траплятися, але ось знову.

Cкористаюся цим прикладом, щоб привернути увагу до інших двох сервісів, які є на телефонах військових та цивільних і можуть збирати дані про них навіть без дозволу. 

У листопаді я писав, що ТікТок стежить за журналістами у США. Чому б йому не робити цього з Україною? Компанія-власник ТікТок’у підтвердила, що моніторила фізичне розташування журналістів, які досліджували роботу цього додатку. Дані про їхнє перебування зіставляли з місцями, у яких бували працівники самої компанії, щоб виявити тих, хто повідомляє інформацію назовні. Отже, компанія стежить і за власними працівниками, але на це звертали менше уваги. Журналісти Forbes вважають таке стеження наступом на свободу слова.

Китай може надавати дані про локації українських громадян росіянам, стежити за їхньою активністю та, ймовірно, робити ще багато поганого. Навіть якщо зараз цього не відбувається, то гарантій, що так буде завжди, в нас немає. Саме тому уряд США заборонив держслужбовцям мати TikTok на своїх телефонах. 

Ще одним потенційно небезпечним додатком є Telegram. Його власник Павєл Дуров у 2021 році говорив про “конструктивну співпрацю” з урядом Росії. Також додаток цензурував опозиційні чати на останніх російських голосуваннях (не хочу казати про “вибори” в контексті цієї “країни”).

І хоча Telegram як комунікаційний майданчик активно використовують навіть офіційні державні структури України, було б недоречно говорити про ризики його використання й вести там власний канал. Так, наприклад, ОПОРА нещодавно прийняла рішення відмовитися від його використання як платформи для поширення інформації.

Врешті, у сучасному світі вміння захистити свою приватність і цифрова грамотність повинні бути обов’язковими для всіх навичками, щоб нашими персональними даними не могли користуватися зловмисники чи ворожі держави.

Юрій Лісовський спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ