Китай ефективно використовує новітні технології для стеження за своїми громадянами. Однак, оскільки китайські розробки активно поширюються по всьому світу, деякі їх ефекти можна побачити і в Україні. Йдеться, зокрема, про популярну систему відеоспостереження “Dahua” (“Дахуа”).

Ця компанія та її конкурент “Hikvision” пропонують багато "корисного" функціоналу. Наприклад, “Dahua” може “ловити” людей, які:
- курять у приміщенні;
- не вдягають каску на виробництві
- не працюють.

Є в цієї системи й цікавіші фунції — скажімо, сповіщення про розгорнутий банер. Виробник позиціонує цю функцію як "соціальний захист". Система може сповіщати, якщо камера зафіксує банер, розгорнутий довше, ніж на кілька секунд. Дуже зручно.

Оскільки основним конкурентом “Dahua” є “Hikvision”, схожі функції можуть зʼявитися і в них.

До речі, якщо у вас все ж стоїть якась із цих систем, регулярно оновлюйте прошивки — вони часто “діряві”. Ба більше, для “Dahua” існує навіть Chrome-розширення, щоб шукати камери, в які можна “заглядати” із зовнішнього інтернету.

Памʼятайте: ви не можете бути впевнені в тому, що відео не дивиться Велика Китайська Панда, коли ваша камера так зручно підключена в інтернет, а у вас є мобільний додаточок. Навіть якщо ви користуєтесь мантрою людей, які не хвилюються, — "та кому я потрібен". 

Нижче додаю кілька скрінів із камер спостереження, відео з яких викладене в публічний доступ. Нині вже створені цілі сайти з цією інформацією — щоб прості люди могли розважитися. 

Київщина

Сімферополь

Львів

росія, пєрмь

Юрій Лісовський спеціально для ЦЕНЗОР.НЕТ