Bard — це чат-бот, який за допомогою штучного інтелекту допомагає шукати відповіді на абстрактні питання через пошуковик “Гугл”. 

У листопаді 2022 року світ сколихнула презентація ChatGPT, розробленого компанією OpenAI, власником якої є.Ілон Маск. ChatGPT — це чат-бот, який може давати відповіді на (майже) будь-які питання, писати тексти на задані теми і навіть програмувати. В основі продукту OpenAI лежить технологія, розроблена інженерами “Гугл” у 2017 році. Втім, насправді її використовують майже всі подібні проєкти.

У компанії “Гугл” занепокоєні, що чат-бот може не тільки вплинути на популярність Google Search (пошуковика), а й призвести до великих технологічних змін, що перевернуть бізнес. Для компанії, основна маса прибутку якої залежить від пошуковика, розробка ChatGPT стала викликом: тепер людям не потрібно переглядати десятки посилань у пошуку відповіді на своє питання, а натомість вони можуть отримати відповідь напряму. 

Зловивши хвилю загального безумства щодо штучного інтелекту, який оперує лінгвістичними моделями (удає, що вміє спілкуватися людською мовою) та ChatGPT зокрема, 6 лютого 2023 року в “Гугл” розповіли, що невдовзі відкриють доступ до розробленого командою й інтегрованого у пошуковик розумного чат-боту “Bard”.

Основне завдання “Bard”, як зазначають у компанії, — це поєднати “широту світових знань із потужністю, інтелектом і креативністю наших великих мовних моделей”. Що це означає? 

Bard допомагає “докопатися до суті” у питаннях, на які немає простої правильної відповіді. Модель використовує інформацію з інтернету та складає її у зрозумілий і доступний текст. Наприклад, ви ставите чат-боту будь-яке запитання, скажімо, “як працює пропаганда?”. Він відповідає вам структурованим, чітким і зрозумілим текстом, аналізуючи різні погляди та точки зору. 

Компанія обіцяє, що вже скоро ми побачимо у пошуковику функції, які працюють на базі штучного інтелекту. Вони будуть перетворювати складну інформацію у простіший для сприйняття формат. 

Недоліком таких чат-ботів, як ChatGPT і Bard, є те, що вони, навчаючись, аналізують величезні масиви даних і змішують вигадки з фактами. Ми вже писали про те, як ChatGPT на питання про Крим відповідає тезами російської пропаганди. Через це існують побоювання, що чат-бот від “Гугл” буде працювати аналогічно. 

Водночас використання чат-бота, який поширює дезінформацію та конспірологічні теорії, може вплинути на репутацію “Гугл”. У таких випадках бути маленькою компанією на зразок OpenAI вигідніше, адже їй простіше витримати критику та справитися з ризиками.. 

Тому, крім потенційної шкоди репутації самій компанії, новий інструмент “Гугла” може грати на руку російській дезінформації й пропаганді, адже такі інструменти навчаються на всьому, що є в інтернеті. Вони змішують та плутають дані, де багато розмитих і нечітких фактів — як, наприклад, у темі російсько-української війни. Світ досі немає одностайної точки зору, щодо злочинів, які чинить росія, тому очікувати на це від штучного інтелекту, який навчається на людських думках і твердженнях з інтернету, ми точно не можемо.