29 червня компанія Google оголосила, що збирається видалити усі посилання на новини з Канади зі своїх пошуковиків Search, News and Discover. Раніше про таке ж рішення оголосила компанія Meta: там пообіцяли прибрати всі канадські новини з Facebook та Instagram.

Причина таких кардинальних рішень — прийняття парламентом Канади закону про онлайн-новини (Online News Act). Згідно з ним, технологічні платформи, які використовують на своїх платформах новини, створені канадськими медіа, тепер мають укладати зі ЗМІ комерційні угоди та платити їм за розміщення новин. 

Як пише The Guardian, Online News Act прийняли після численних скарг канадських медійників, які прагнуть жорсткішого врегулювання онлайн-платформ, адже ті поступово витісняють новинні агенції з онлайн-ринків. Водночас нещодавно наглядовий бюджетний орган канадського парламенту виявив, що новинні організації можуть отримувати до 329 млн канадських доларів (приблизно 248 млн доларів США) на рік від цифрових платформ. 

Натомість онлайн-платформи, зокрема Google, вважають, що нові обмеження, введені канадською владою, є “непрацездатними” та “зламають Інтернет”, адже вони фактично встановлюють ціну за посилання на новини, які відображаються в результатах пошуку і не завжди ведуть напряму до ЗМІ. Компанія запропонувала переглянути законопроєкт, аби зробити основою для комерційних угод відображення новин, а не посилань на них, а також уточнити, що право на виплати матимуть лише ЗМІ, які справді створюють новини та дотримуються журналістських стандартів.

Однак канадський уряд у відповідь заявив, що не розглядатиме змін до Online News Act, адже лише в такому форматі новинні видання Канади можуть отримати справедливу компенсацію за створення контенту. Позицію уряду підтримав і премʼєр-міністр країни Джастін Трюдо, який заявив про своє обурення позицією онлайн-платформ, більш схильних відключити канадців від новин, ніж заплатити творцям новинного контенту.

Водночас Google заявив, що планує й надалі брати участь у перемовинах із канадським урядом щодо питань законодавчого регулювання, аби “лишатися прозорими для канадців та ЗМІ”.

У 2021 році схожий законопроєкт прийняли в Австралії. Тоді Google та Meta також погрожували залишити австралійський ринок, а Meta навіть на деякий час закрила австралійцям доступ до стрічок новин. Згодом законодавство підкоригували відповідно до певних вимог онлайн-платформ, і відтоді Google і Meta уклали понад 30 угод з австралійськими медіакомпаніями.

Обговорення аналогічного законопроєкту зараз триває й у США: там законодавці Каліфорнії планують зобовʼязати технологічні компанії ділитися частиною доходу від реклами з місцевими ЗМІ, що повідомляють новини. Компанія Meta наполягає на своєму та погрожує видалити будь-які посилання на новини з Каліфорнії з Facebook та Instagram.