У кінці березня 2022 року ОПОРА оприлюднила розслідування "Лапи російських шахраїв або куди може привести співчуття до загиблих українських героїв" діяльності масштабної мережі сторінок, що нарощувала свою аудиторію за допомогою маніпулятивного клікбейтного контенту, зокрема спекулюючи на загиблих українських військових. 

Мережа складалася з 30 фейсбук-сторінок, які видавали себе за патріотичні інформаційні пабліки та мали власні новинні сайти. Прикметно, що адміністратори всіх сторінок перебували у Вірменії.

Протягом 30 днів дослідження користувачі фейсбуку взаємодіяли з цим контентом — лайкали, коментували, поширювали його — майже 10 мільйонів разів (у середньому близько 316 тисяч разів на день). Серед реакцій на публікації, крім нейтральних лайків, переважали сумні емодзі — 2,62 мільйона. Це свідчить, що контент паразитував на горі та співчутті читачів. У середньому сторінки публікували близько 300 дописів щодня. 

Для підтримання таких шалених охоплень сторінки маніпулювали емоціями: захопленням подвигами українських військових, радістю з приводу чергової “бавовни” та сумом через загибель наших захисників. Найбільше лайків, коментарів та поширень збирали некрологи, але достовірність цих публікацій викликає сумніви: сторінки нерідко публікували фейки про загибель російських та українських співаків, акторів, інших знаменитостей. 

ОПОРА виявила, що мережа активно монетизує співчуття українців, перескеровуючи трафік на власні вебсайти з сотнями рекламних оголошень. Натомість ці вебсайти просувають фінансові схеми, через які шахраї, крім заробітку, отримують доступ до персональних даних користувачів. Імовірно, дохід осідає в кишенях росіян. 

За два місяці після публікації дослідження ОПОРА виявила, що станом на травень 2023 року 20 із 30 сторінок з цієї шахрайської мережі заблоковані фейсбуком. 

Ми раді, що більшість сторінок мережі більше не можуть дурити українців. Утім, ця ситуація також доводить потребу в незалежному моніторингу соціальних мереж, адже самі вони часто не можуть ефективно модерувати контент.

Лапи російських шахраїв або куди може привести співчуття до загиблих українських героїв