Європарламент проголосував за проєкт першого в світі закону, що регулюватиме використання штучного інтелекту. 

Регламент про штучний інтелект має регулювати всі аспекти використання цієї технології — від автоматизованої медичної діагностики до деяких типів дронів, відео, згенерованих штучним інтелектом, відомих як "діпфейки", і ботів, таких як ChatGPT. 

Тепер законопроєкт мають обговорити в кожній країні Європейського Союзу — перед тим, як його остаточно ухвалять. 

Зокрема, Регламент має заборонити поліції використовувати алгоритми автоматичного розпізнавання облич у громадських місцях, які, наприклад, поліція Франції пропонує використовувати під час проведення літніх Олімпійських ігор наступного року. 

Це положення викликало найгостріші дискусії серед парламентарів. Їх розв'язали, включивши компромісну поправку. Згідно з нею, поліції заборонено відстежувати публічні простори в режимі реального часу, але для розслідування тяжких злочинів та за умови судового дозволу правоохоронці зможуть використовувати дані автоматичного розпізнавання облич.

Також законодавці сформулювали список програм, які можуть становити неприйнятний ризик для суспільства. До них віднесли алгоритми з прогнозування поліцейської діяльності та розпізнавання емоцій, програми відстеження, аналізу та прогнозування поведінки людей, використання баз даних облич, зібраних із відкритих джерел,  моніторингу присутності та пересування людей на робочому місці чи в навчальному закладі, тощо. 

Для алгоритмів штучного інтелекту, які генерують контент (наприклад, Chat GPT), нове законодавство встановлює вимоги: наприклад, публікувати детальний звіт про дані, на яких тренували ШІ, захищений авторським правом. Також Регламент має гарантувати право для людей, на яких впливає робота штучного інтелекту, вимагати пояснення процесу прийняття рішень. Також громадські організації матимуть право подавати скарги до компетентних національних органів, якщо вони вважатимуть, що система штучного інтелекту порушує закон.

Наступний етап законодавчого процесу — міжінституційні переговори з Радою міністрів ЄС та Єврокомісією. 

ОПОРА слідкуватиме за процесом ухвалення нового законодавства, що стане рамковим для всіх сфер використання штучного інтелекту на рівні ЄС.