31 травня у шведському Лулео впливові європейські й американські високопосадовці обговорювали, як можна контролювати штучний інтелект та запобігти потенційній шкоді від нього. Про це повідомило видання Politico

Очільники Євросоюзу та США розробили чернетку так званого добровільного кодексу поведінки для компаній-виробників штучного інтелекту. Документ має дві основні мети. По-перше, він має врегулювати роботу компаній та спробувати нівелювати можливий негативний вплив ШІ в майбутньому. По-друге, бізнеси прагнуть мати більше визначеності в тому, як цю технологію контролюватимуть США та ЄС. 

За словами міністерки торгівлі США Джини Раймондо, штучний інтелект розвивається надто швидко, і держави не можуть чекати кілька років до прийняття законодавчих обмежень. Саме тому кодекс має стати тимчасовим рішенням. 

Втім, як стверджують джерела Politico, наразі Європа та США по-різному розуміють роль штучного інтелекту та обмежень, які варто вводити щодо нього. Зокрема, ЄС тяжіє до значного законодавчого регулювання цієї технології. Тут уже кілька років розробляють масштабний Закон про штучний інтелект, який планують схвалити на сесії Європарламенту в середині червня. Згодом його текст узгодять із Радою ЄС та Єврокомісією, і лише тоді його повинні ратифікувати усі 27 держав-членів ЄС. Закон про ШІ часто порівнюють із GDPR — масштабним законопроєктом, який регулює діяльність компаній соцмереж у ЄС. 

Натомість США обирають вільніше регулювання, коли компанії-розробники мають самостійно пропонувати власні гарантії безпеки та відповідально поводитися з технологією. Для Вашингтона підтримка розвитку штучного інтелекту більш пріоритетна: допоки американські компанії конкурують із Китаєм, перемога в цій боротьбі — це питання національної безпеки США.

За даними Politico, кінцевий варіант документа повинен містити добровільні стандарти прозорості та проведення зовнішніх аудитів ризиків та інших технічних деталей для компаній-розробників ШІ. Восени кодекс представлять лідерам G7 як спільну позицію США та ЄС. 

EL PAÍS також повідомляє, що ЄС прагне залучити до цього добровільного кодексу компанії з інших країн, зокрема Канади, Великої Британії, Японії й Індії. На думку Маргрете Вестагер, Європейської комісарки з питань цифрових технологій і конкуренції, готовий документ може забезпечити регуляторний “міст” до того моменту, як почнуть діяти законодавчі обмеження. Так громадяни будуть впевнені, що демократії реагують на їхні виклики та проблеми.

Спроби врегулювати штучний інтелект стали особливо актуальними в останні кілька місяців — після того, як ChatGPT від OpenAI став надзвичайно популярним. 30 травня група з 350 експертів у сфері штучного інтелекту, дослідників та інженерів підписала відкритий лист, у якому наголосила: ШІ несе для людства такі самі ризики, як пандемія чи ядерна війна. Згодом до заяви долучилися топменеджери трьох великих компаній-розробників технології: Сем Альтман (генеральний директор OpenAI), Деміс Хассабіс (Google DeepMind) і Даріо Амодей (Anthropic). 

На думку колишнього працівника Гугл та одного з “хрещених батьків” сучасного ШІ Джеффрі Хінтона, ця технологія може призвести до кінця цивілізації буквально за кілька років. Інструменти ШІ здатні конкурувати з людьми у багатьох сферах, тому можуть спричинити знищення тисяч робочих місць та поширення дезінформації.

Як раніше вже пояснювала ОПОРА, ChatGPT може стати корисним інструментом для поширення російської пропаганди.