Майже 50 народних депутатів пропонують деколонізувати топоніміку та впорядкувати використання географічних назв у населених пунктах України. Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді 5 квітня.

Автори ініціативи планують заборонити присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічнюють, пропагують або символізують державу-окупанта. Зокрема:

– визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця;

– міста, дати та події;

– діячі, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн;

– державна тоталітарна політика та практика, пов’язана з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів.

Аналітики ОПОРИ проаналізували пояснювальну записку до законопроєкту. У ній ініціатори зазначають, що прийняття законопроєкту забезпечить зменшення впливу Російської Федерації на внутрішню політику нашої держави та світогляд громадян, створить передумови для унеможливлення агітаційно-пропагандистської діяльності вороже налаштованих до України осіб, прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни, сприятиме зміцнення духу і моралі Української нації.

Автори також розповідають про показовий європейський досвід перейменувань: Литва, Латвія, Естонія, Хорватія, Польща.

Прийняття законопроєкту забезпечить повне відновлення української історично-національної топоніміки, осучаснить її іменами новітніх Героїв у боротьбі з ворогом, а також довершить слідом за декомунізацію, довершить декомунізацію та деколонізацію України.