Протягом трьох днів наприкінці липня (27–29) у Верховній Раді відбулося 212 голосувань. Найактивніше парламентарі працювали на День державності (28 липня) — 101 голосування. Загалом парламентарі здійснили два призначення, ухвалили 36 законодавчих ініціатив в цілому та ще 13 прийняли “за основу”. 

Також 299 парламентарів проголосували “за” надання згоди на призначення Андрія Костіна на посаду Генерального прокурора. Також 293 нардепи підтримали призначення Ольги Совгирі суддею Конституційного Суду України.

Середній рівень присутності депутатів на засіданні становив 82% (це трохи менше, ніж у попередні періоди). Парламентарі голосували “за” у 47,8% випадків, в 16,7% — “утримувалися”, у 0,3% — голосували “проти”. У 15,7% випадків вони взагалі не голосували. Натомість рівень прогулів становив 17,7%. 

Загалом ухвалені ініціативи набрали від 226 до 336 голосів “за”. Зокрема, парламентарі ухвалили такі законодавчі акти:
  1. Щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації (№5397)

Закон забороняє приватизацію підприємств із виготовлення та ремонту всіх видів зброї, що перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших утворених відповідно до закону військових формувань, Служби безпеки України.

Натомість після набуття чинності законом підлягатимуть приватизації підприємства з виготовлення, ремонту технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю у зв'язку з великим ринком приватних підприємств, які надають аналогічні товари.

  1. Про акціонерні товариства (№2493)

Закон визначає порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їхній правовий статус, права та обов'язки акціонерів. Ініціатива спрямована на вдосконалення та подальшу гармонізацію законодавства про акціонерні товариства шляхом: запровадження механізму проведення загальних зборів із застосуванням електронного голосування, приведення його норм у відповідність до законодавства ЄС, надання можливості запровадження в акціонерних товариствах однорівневої структури управління товариством, врегулювання питання відповідальності посадових осіб акціонерного товариства.

  1. Щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави (№7451

Ініціатива пришвидшує приватизацію та сприяє релокації бізнесу й економічному відновленню держави.

Кабінет Міністрів повідомляє, що “процедури продажу держмайна відтепер стануть швидшими, прозорішими, та, відповідно, зручнішими для бізнесу. Завдяки оновленим законодавчим нормам аграрії зможуть придбати і модернізувати не функціонуючі державні спиртові заводи і комбінати хлібопродуктів. Це дозволять частково вирішити питання зберігання і переробки зерна, та створення продукту з доданою вартістю”.

Що передбачає закон? Ключові зміни:

  • Суттєве скорочення строків проведення приватизаційних аукціонів та підготовки об’єктів — від оголошення до підписання договору не більше 2 місяців;
  • Мінімізація ризиків — оплата до укладання договору купівлі-продажу.
  • Розблокування приватизації держпідприємств з арештами та обтяженнями майна (тільки з уже прийнятими рішеннями про приватизацію таких 115) — зі збереженням прав кредиторів.
  • Проведення великої приватизації на онлайн-аукціонах.
  • Передача всіх дозволів та ліцензій новим власникам ЄМК замість необхідності підприємцям переоформлювати всі дозвільні документи.
  • Цифровізація ключових приватизаційних процесів — онлайн-оголошення про аукціони.
  1. Звернення Верховної Ради України до ЄС та країн G7 як засновників FATF щодо посилення боротьби з відмивання коштів та з коштами кримінального походження, з фінансуванням тероризму, з фінансовими механізмами, які використовує рф для уникнення санкцій і які сприяють продовженню російського вторгнення на територію України (№7582)

Депутати закликали ЄС та FATF створити додаткові механізми посилення прозорості власності та джерел багатства, у тому числі викриття справжніх бенефіціарних власників коштів та активів у юрисдикціях, де їх маскування є частиною національного законодавства, з подальшим арештом цих активів.

Рада також закликала посилити контроль над такими інструментами, як криптовалюти та інші віртуальні активи, які стають транзитним механізмом для переказу коштів міжнародних терористів та підсанкційних країн, а також використовуються для фінансування міжнародної торгівлі підсанкціонованими товарами, зокрема РФ.

  1. Щодо забезпечення стабільного функціонування ринку природного газу протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення (№7428-2)

Законопроєкт №7428-2 визначає заходи, спрямовані на збалансування податкового навантаження на суб'єктів ринку природного газу в рамках процедур, передбачених законом "Про заходи, націлені на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (№1639).

  1. Про лікарські засоби (№5547)

Закон передбачає встановлення контролю за виготовленням, реєстрацією, обігом ліків та посилює відповідальність за неякісну продукцію.

Ініціатива закріплює на рівні закону широкий перелік термінів з метою їх уніфікації у національному законодавстві та адаптації до законодавства ЄС. Законопроєкт розділяє функції формування та реалізації політики у сфері лікарських засобів та закріпилює перерозподіл повноважень органів виконавчої влади у сфері обігу лікарських засобів з метою усунення дублювання функцій цих органів

  1. Внесення змін до Державного бюджет на 2022 рік щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення (№7429)

Закон спрямовано на забезпечення компенсацій суб’єктам ринку природного газу та у сфері теплопостачання для покриття втрат/витрат, спричинених запровадженням мораторію на підвищення цін і тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання, застосуванням інших інструментів державного регулювання ринків, а також для покриття витрат на ліквідацію наслідків воєнних дій, для попередження гуманітарних криз та запобігання негативним соціальним наслідкам.

  1. Щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану (№7370)

Законом вносяться зміни до відповідних положень Кримінального процесуального кодексу для забезпечення ефективного досудового розслідування в умовах дії воєнного стану. 

Зокрема, закон скасовує норму, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб. 

З дня набрання чинності цим законом строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного статтею 211 Кримінального процесуального кодексу. 

Тобто затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше 60 годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу. 

Якщо в умовах воєнного стану наявні об'єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розглядати клопотання можна із застосуванням технічних засобів (відеозв'язку) для забезпечення дистанційної участі затриманої особи. Якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негайно звільнити.

  1. Про внесення змін до Закону України "Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності" щодо підприємств водопровідно-каналізаційного господарства (№6060)

Закон дозволяє безкоштовно передавати підприємства водопровідно-каналізаційного господарства з державної у комунальну власність.

Ініціатива спрямована на вдосконалення системи управління у сфері забезпечення водної безпеки держави, розширення можливостей органів місцевого самоврядування для забезпечення модернізації систем питного водопостачання та централізованого водовідведення.

  1. Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення (№7427)

Ухвалений Закон встановлює мораторій на підвищення тарифів на розподіл природного газу, на теплову енергію та постачання гарячої води протягом дії воєнного стану та наступні шість місяців після його припинення. 

Крім того, визначено, що ціна на природний газ для побутових споживачів, ОСББ, підприємств теплової енергетики не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася станом на 24 лютого 2022 року. 

Також прийнятий закон врегульовує борги на ринку природного газу та встановлює тимчасову заборону постачальникам газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутових споживачів до оплати врегульованої заборгованості (у тому числі включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо).

  1. Про утворення Тимчасової спеціальної комісії ВР з попереднього розгляду питань щодо порушення законодавства, які призвели до кризових явищ на енергетичному ринку України напередодні та в період збройної агресії рф проти України (№7594)

Рада створила відповідну ТСК, її головою призначено першого заступника голови Комітету з питань енергетики Олексія Кучеренка (ВО "Батьківщина").

Серед завдань тимчасової спеціальної комісії — перевірка реалізації заходів, передбачених указами Президента, які мають забезпечити енергетичну безпеку. Також члени ТСК мають перевірити виконання заходів щодо створення страхового запасу природного газу та підготовки до опалювального сезону 2022–2023 років.

  1. Щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану (№7315)

Закон запроваджує додаткове повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, в тому числі з використанням мобільного додатка "Дія", а також отримання через  додаток в електронній формі судового рішення по справі, виконавчого документу, виданого у формі електронного документу, особою, що є стороною у справі. 

Закон передбачає можливість проведення зборів суддів дистанційно у режимі відеоконференції під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

  1. Щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану (№7422

Законопроєкт передбачає можливість залучати медичних працівників і фахівців із реабілітації, які є іноземцями (крім громадян рф і Республіки Білорусь) або особами без громадянства, до надання медичної допомоги за спрощеною процедурою в умовах воєнного стану. 

Також парламент удосконалив правові засади надання медичної допомоги з застосуванням телемедицини та реабілітаційної допомоги з застосуванням телереабілітації в період дії воєнного стану.

  1. Щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні (№7465-1)

Закон спрямований на адаптацію законодавства України, повноважень НБУ та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до нових реалій війни, що дозволить забезпечити ефективне функціонування фінансового сектору в умовах воєнного стану, а також дозволить пом’якшити негативні тенденції на ринку фінансових послуг.

Ініціатива уточнює функції НБУ під час воєнного стану; передбачає можливість для кредитних спілок тимчасово зупинити свою діяльність та врегулювати питання її відновлення; встановлює пріоритет Закону України "Про валюту і валютні операції" у разі запровадження заходів захисту під час проведення платіжних операцій тощо.

  1. Щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі (№7510)

Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації надано повноваження щодо:

  • активної протидії агресії у кіберпросторі;
  • створення та забезпечення функціонування системи активної протидії агресії у кіберпросторі;
  • створення та забезпечення функціонування Центру активної протидії агресії у кіберпросторі.
  1. Щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій (№7398)

Закон передбачає додаткові заходи у сфері містобудівної діяльності, пов’язані з захистом населення від вибухів, вибухових хвиль, ураження небезпечними хімічними, радіоактивними і біологічно небезпечними речовинами, а також будівництво мережі захисних споруд цивільного захисту, спроможних забезпечити або суттєво підвищити рівень безпеки від воєнних злочинів.

  1. Щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період (№7464)

Закон розроблено з метою забезпечення рівних можливостей військовослужбовців — матері та батька на догляд за дитиною, поєднання військової служби з сімейними обов'язками та створення передумов для посилення ролі батька у процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

  1. Щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам (№7352)

Закон розроблено з метою збереження педагогічного (викладацького) та наукового кадрового потенціалу України шляхом забезпечення права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників незалежно від наявності в них вченого звання та/або наукового ступеня.

  1. Щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації (№7481)

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану

  1. Щодо окремих питань призначення і виплати одноразової грошової допомоги (№7415)

Закон розроблено з метою приведення норми згаданого закону у відповідність до рішення Конституційного Суду України №1-р(ІІ)/2022 від 6 квітня 2022 року. Вказаним Рішенням пункт 4 статті 163 закону визнаний таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним). 

Зокрема, Конституційний Суд України визнав, що “оспорювані приписи Закону, якими встановлено обмеження щодо виплати одноразової грошової допомоги в більшому розмірі за умови встановлення вищої групи інвалідності (або більшого відсотка втрати працездатності) лише протягом двох років, не узгоджуються з засадничими конституційними цінностями”.

  1. Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України (№7550)

Положення документу вдосконалюють умови перебування громадян Республіки Польща на території України, встановлюють для них додаткові правові та соціальні гарантії. 

Закон передбачає надання громадянам сусідньої держави додаткових прав при працевлаштуванні в Україні, при здійсненні господарської діяльності на території України, навчанні в закладах освіти тощо. 

Крім того, нормативно-правовий акт встановлює для громадян Республіки Польща можливість отримувати соціальні виплати згідно з законодавством України.

  1. Щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей (№7087)

Закон пропонує розмежувати повноваження центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини у зв’язку із утворенням Державної служби України у справах дітей. 

  1. Щодо cистеми переходу від військової кар’єри до цивільного життя (№7412)

Закон передбачає визначення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідальним за організацію соціальної та професійної адаптації (у тому числі професійної орієнтації) осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни).

  1. Щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених (№7436-д)

Для здійснення обміну уповноважений орган приймає рішення про передання особи (підозрюваного, обвинуваченого, засудженого) для обміну як військовополоненого. 

Верховна Рада повідомляє, що закон передбачає: 

  • звільнення засудженого від відбування покарання; 
  • підозрюваному, обвинуваченому скасовують запобіжний захід, вони негайно звільняються з-під варти. 

В подальшому зазначені особи передаються під нагляд уповноваженого органу для організації та проведення їх обміну як військовополонених. 

В подальшому стосовно підозрюваного, щодо якого було прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого і обмін якого відбувся, буде проведено спеціальне досудове розслідування. 

Судовий розгляд щодо обвинуваченого, стосовно якого було прийнято рішення про передачу для обміну як військовополоненого і обмін якого відбувся, також буде здійснюватися за його відсутності (in absentia).

  1. Щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції (№7595)

Постанова вдосконалює порядок опрацювання в парламенті законопроєктів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) та виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

  1. Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями російської федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України (№7598)

Верховна Рада закликає провідні міжнародні організації світу та Європи застосувати всі необхідні засоби, щоб застерегти органи влади та окупаційну адміністрацію рф від організації та проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях України, не визнавати легітимність таких референдумів та їх наслідків у разі проведення голосування, продовжити посилення міжнародного політичного та економічного тиску на російську федерацію з метою відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

  1. Про ратифікацію Фінансової угоди "Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні" між Україною та Європейським інвестиційним банком (№0160)

Угода передбачає залучення 58 000 000 євро кредитного фінансування ЄІБ для створення Центрів професійної досконалості у сфері професійно-технічної освіти.

  1. Щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану" (№7317)

Закон зупиняє у період воєнного стану вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень, боржниками за якими є підприємства оборонно-промислового комплексу, визначені у порядку, встановленому КМУ, органи військового управління, з’єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу ЗСУ.

  1. Щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур (№7548-1)

Закон передбачає звільнення від оподаткування ввізним митом імпорту в Україну мішків, рукавів для зберігання зернових та олійних культур та обладнання для їх наповнення, завантаження, розвантаження.

  1. Про грошове забезпечення окремих категорій громадян (№7141)

Гарантується щомісячна виплата грошової допомоги громадянам, подвиги яких під час захисту України відзначено орденом «Золота Зірка», орденом Богдана Хмельницького та орденом “За мужність”.

Щомісячна виплата грошової допомоги встановлена Законом у розмірі:

  • трьох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, — особам, яким присвоєно звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”;
  • двох мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня календарного року, — лицарям ордена “Богдана Хмельницького” трьох ступенів (повні лицарі);
  • однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, — кавалерам ордена “За мужність” трьох ступенів (повні кавалери);
  • у розмірах від трьох до однієї (у розрахунку на місяць на сім’ю) мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, — членам сімей померлих або нагороджених посмертно вищевказаних Захисників України.
  1. Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування смерті (вбивства) народного депутата України Полякова Антона Едуардовича (№7480)

Головні висновки та пропозиції ТСК:

  • Тимчасова слідча комісія встановила, що досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом смерті (вбивства) народного депутата України Полякова А.Е. триває.
  • У ході досудового розслідування призначено значну кількість судових експертиз, які, у зв’язку з військовою агресією рф проти України, ще не завершені.
  • Встановлено, що у ході досудового розслідування є необхідність проведення певного обсягу додаткових слідчих та процесуальних дій з метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження всіх обставин смерті Полякова А.Е. та встановлення істини у кримінальному провадженні.
  • Продовжено роботу Комісії на 6 місяців.
  1. Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування" (№7376)

Проєкт Постанови передбачає внесення низки змін до Постанови “Про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування” в частині запровадження нагородження Премією також громадян України, які є молоддю, молодіжних та дитячих громадських об’єднань, які активно сприяли захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та підтвердження їх досягнень центральними органами виконавчої влади . 

  1. Щодо врегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу (№4517)

Мінфін повідомляє, що прийняті зміни до Митного кодексу спрощують для бізнесу процес декларування товарів. Зокрема, буде надано можливість групувати товари зі схожими характеристиками під одним кодом і наводити їх повний опис в одній графі митної декларації. 

На відміну від існуючих до сьогодні у Митному кодексі норм, які не працювали належним чином, Закон імплементує європейські правила — групувати товари лише зі схожими характеристиками (у межах однієї товарної позиції УКТ ЗЕД).

Зокрема, статтю 267 Митного кодексу України викладено у новій редакції, а також доповнено статтю 280 такими нормами:

  • за бажанням декларантів дозволяється спрощене декларування партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях згідно з УКТ ЗЕД, за одним класифікаційним кодом за умови, що цьому коду відповідає найбільша ставка мита у межах однієї товарної позиції УКТ ЗЕД;
  • таке спрощене декларування буде поширюватись і на експорт;
  • з метою застосування цієї норми відбуватиметься перерахунок специфічної ставки мита в адвалорну для справляння мита за найбільшою ставкою.
  1. Щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану (№7531)

Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, забороняється примусове виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Норма закону розповсюджується на послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

  1. Щодо врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного, надзвичайного стану (№7414)

Закон тимчасово забороняє банкам, небанківським установам та колекторам стягувати з військових прострочені борги.

Зміни поширюється на: 

  • військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спецпризначення;
  • працівників Державної спеціальної служби транспорту;
  • працівників Держслужби спеціального зв’язку, які проходять військову службу на території України;
  • українців, які виконують військовий обов’язок за межами України.
  1. Щодо функціонування Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (№7396)

Закон спрямований на пришвидшення цифрової трансформації освіти. Зокрема, в Україні буде функціонувати інтегрована інформаційна система — Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ), який забезпечить цифрову взаємодію між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, закладами та установами освіти, учасниками освітнього процесу тощо. 

АІКОМ дозволить легко і швидко збирати та обробляти достовірну і повну інформацію в сфері освіти. Для цього АІКОМ буде взаємодіяти з іншими електронними інформаційними ресурсами та/або публічними електронними реєстрами у сфері освіти, зокрема з Єдиним державними демографічним реєстром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державним реєстром актів цивільного стану громадян, Державним реєстром загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо.

Також парламент прийняв за основу такі законопроєкти:

  • щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці (№6067) — 244 голосів “за”;
  • щодо обрання запобіжного заходу до військовослужбовців, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану (№7431) — 255 голосів “за”;
  • щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану (№7605) — 256 голосів “за”;
  • про географічні зазначення спиртних напоїв (№6480) — 266 голосів “за”;
  • про адміністративні правопорушення у зв’язку з набранням чинності Закону України "Про внутрішній водний транспорт" (№6523) — 280 голосів “за”.
  • щодо запровадження державних стандартів у сфері фізичної культури і спорту та державних соціальних нормативів надання послуг суб'єктами сфери фізичної культури і спорту (№5325) — 292 голоси “за”;
  • про реєстрацію доменних імен (№7357) — 299 голосів “за”;
  • щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур (№7548-1) — 301 голос “за”;
  • щодо посилення відповідальності за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, зокрема в умовах воєнного або надзвичайного стану (№7212-1) — 305 голосів “за”;
  • про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (№5337)  — 309 голосів “за”;
  • про грошове забезпечення окремих категорій громадян (№7141) — 312 голосів “за”;
  • щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України (№7506-1) — 314 голосів “за”;
  • щодо окремих питань влаштування та перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя під час періоду дії воєнного стану (№7443) — 317 голосів “за”.

Як бачимо, Верховна Рада в умовах війни вчергове ухвалила низку важливих законодавчих ініціатив.