В Україні триває війна, під час якої 99 % Луганщини було окуповано російською окупаційною армією. У той же час після вторгнення рф 24 лютого 2022 року депутати, що представляють Луганську область в парламенті продовжують законотворчу діяльність. Сукупно вони стали ініціаторами 79 законодавчих ініціатив.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала роботу депутатів-мажоритарників від Луганщини у Верховній Раді України та виявила, як часто вони стають авторами чи співавторами законопроектів.

Дослідження охоплює період із 24 лютого до 5 липня 2022 року і включає 6 народних депутатів:

Народний депутат

Депутатська фракція/група

Виборчий округ

Вікторія Гриб

Позафракційна

105

Олексій Кузнєцов

Фракція «Слуга народу»

106

Олександр Сухов

Депутатська група "Довіра’

107

Сергій Вельможний

Депутатська група "Довіра’

112

Олександр Лукашев

Депутатська група "Відновлення України’

113

Сергій Шахов

Депутатська група "Довіра’

114

Кількісні показники долучення до авторства законопроектів

За досліджуваний період  усі 6 нардепів - мажоритарників Луганщини стали ініціаторами (авторами чи співавторами) законопроєктів, сукупно фігуруючи в цій ролі 79 разів. Лідером за кількістю ініційованих законопроєктів є обранець ОВО № 106 Олексій Кузнєцов, що має 35 зареєстрованих законопроектів. На другому місці за цим показником — Сергій Вельможний, обраний в ОВО №112, який долучився до 28 законодавчих ініціатив. Наступний із 6 проєктами законів — Олександр Лукашев з ОВО №92. Своєю чергою, Сергій Шахов, обраний в ОВО №114, фігурує серед ініціаторів 5 законопроектів.. Вікторія Гриб, обрана в ОВО№105, долучилася до створення лише 3 законопроєктів, а Олександр Сухов, , обраний в ОВО №107, був розробником лише 2 законодавчих ініціатив.   .

Теми ініційованих законопроектів

Загалом парламентарі від Луганщини долучилися до створення 79 законодавчих ініціатив. Тепер детальніше розглянемо тематику ініційованих законопроєктів  депутатів-мажоритарників від Луганщини.

Тематика ініціатив наступна:

  • економічна політика (17 законопроектів);

  • галузевий розвиток (16 законопроект);

  • правова політика (28 законопроєктів);

  • соціальна політика (5 законопроєктів);

  • державне будівництво (3 законопроєкти);

  • безпека та оборона (9 законопроєктів);

  • гуманітарна політика (1 законопроєкт);

Більшість законопроєктів депутата ОВО № 106 Олексія Кузнєцова стосувались правової політики – 10. Економічної політики стосувались 9 проєктів. Крім цього,  6 ініціатив депутат подав у сфері безпеки і оборони, 2 – у сфері державного будівництва та по  4 – у сфері соціальної політики та у сфері галузевого розвитку. Щодо ефективності законотворчої діяльності, то слід відзначити, що 5 законопроєктів  стали чинним законом.

Сергій Вельможний після вторгнення рф 24 лютого 2022 року  під час своєї роботи у Верховній Раді України зареєструвала 28 законопроєктів, які стосувались: правової політики – 12 законопроєктів, галузевого розвитку – 9 законопроєктів, економічної  політики – 5 законопроєктів, соціальної політики та безпеки і оборони по 1. Щодо результативності, то зі 28 законодавчих ініціатив 6 стали чинними законами.

Олександр Лукашев за останні 5 місяців зареєстрував 6 законодавчих ініціатив. Щодо тематик, то він підготував по 1 законопроекту з питань гуманітарної політики, правової політики, економічної політики, безпеки і оборони, державного будівництва та галузевого розвитку. Варто зазначити, що 2 з 5 законопроєктів підписані президентом та стали чинними законами.

Сергій Шахов зареєстрував 5 законодавчих ініціатив. Правової політики стосувались 2 проєкти. Крім цього,  по 1 ініціативі депутат подав у сфері економічної політики,галузевого розвитку та безпеки і оборони. Жоден законопроект не став чинним в зазначений період. 

Вікторія Гриб після вторгнення рф 24 лютого 2022 року  під час своєї роботи у  парламенті зареєструвала 3 законопроєкти, які стосувались: правової політики, економічної політики та галузевого розвитку  – по 1. Жодна законодавча ініціатива не стала чинною в зазначений період. 

Олександр Сухов під час війни був розробником 2 законопроектів і всі вони стосувались правової політики. Поки що законопроекти очікують розгляду українських парламентарів та не стали чинними.

Результативність ухвалення ініційованих законопроєктів

З усіх законодавчих ініціатив, до яких долучилися парламентарі від Луганської області з моменту вторгнення рф, 13 уже підписані Президентом і стали законами. 37 законопроєкт наразі опрацьовують у профільних комітетах. 14 ініціатив очікують розгляду. 6 законопроєктів готуються на друге читання, 3 передали на підпис Президенту. Також 1 ініціатива відхилена і знята з розгляду, 5 не включена до порядку денного.