Участь у волонтерському русі, спростування фейків, антикорупційна діяльність та робота в парламенті — ОПОРА дослідила, чим займалися народні депутати-мажоритарники від Запорізької області після 24 лютого 2022 року.

За встановленою демократичною процедурою в 2019 році до Верховної Ради України пройшли депутати від усіх дев’яти виборчих округів Запорізької області. ОПОРА проаналізувала відкриті джерела у ЗМІ та соціальних мережах, щоб з’ясувати, якою була діяльність цих політиків після початку повномасштабного російського вторгнення. Огляд поданий за абетковим принципом.

Геннадій Касай

Обраний за поданням від політичної партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №74, що включає Комунарський і частину Олександрівського району Запоріжжя. За період із 24 лютого до 20 травня його сторінка у Facebook містить лише один допис — 26 лютого він опублікував відеозвернення співака Monatik із закликом припинити війну.

Акаунт політика в Instagram активніший, однак після 24 лютого він містить переважно привітання до свят і визначних дат (8 березня, День СБУ, Вербна неділя, День прикордонника України, День піхоти тощо). Однак трапляються і дописи з роз’яснювальною інформацією для населення.

Останній допис депутата викладений 19 травня і присвячений робочій зустрічі з конгресвумен Сполучених Штатів Америки Вікторією Спартц, у якій взяв участь також інший нардеп від «Слуги народу» Павло Мельник. Новина про цю розмову опублікована і на Facebook-сторінці партії, до якої входять нардепи.

Згадка про політика є у дописі Юлії Яцик. 14 квітня вона виклала спільну з Геннадієм Касаєм та Павлом Мельником світлину з сесійної зали з підписом «Працюємо».

 

Павло Мельник

Голова Запорізької обласної організації політичної партії «Слуга народу», обраний як депутат від виборчого округу №81 (місто Токмак, Веселівський, Михайлівський, Приазовський, Приморський, Токмацький і Якимівський райони).

Станом на 20 травня публічний доступ до акаунта політика в мережі Facebook закритий. Новини про його діяльність можна дізнатися з дописів колег нардепа та публікацій на місцевій сторінці партії «Слуга народу». Так, у дописі від 18 квітня йдеться, що обласний офіс згаданої політсили «щодня працює як хаб гуманітарної допомоги». Також згадано, що за ініціативи Павла Мельника гуманітарну допомогу доправили жителям тимчасово окупованого Токмака.

Допис за 28 квітня цитує слова Павла Мельника про діяльність хабу, що «приймає та доставляє до окупованих територій десятки тонн гуманітарної допомоги, а також надає допомогу переселенцям».

29 квітня Павло Мельник закликав вірити у Президента України та в ЗСУ, а також підтримав мешканців Херсона.

7 травня сторінка партії сповістила, що за ініціативи нардепа власникам кафе та ресторанів Запоріжжя передали продукти для забезпечення харчування ЗСУ, ТРО, підрозділів поліції, а також переселенців.

У публікації за 13 травня згадано, що Павло Мельник «звернувся до колег Швейцарської Конфедерації щодо надання необхідних препаратів на декілька мільйонів гривень для Запорізької обласної клінічної лікарні та 5 міській лікарні швидкої та екстреної медичної допомоги».

19 травня нардеп привітав запоріжців із Днем вишиванки, використавши як ілюстрацію світлину, зроблену в Києві. На запитання про своє поточне місце перебування, поставлене в коментарях, депутат запевнив, що перебуває у Запоріжжі.

20 травня сторінка партії сповістила, що Павло Мельник взяв участь у нараді з питань медицини, освіти, житлово-комунального господарства за участі керівників територіальних громад та райдержадміністрацій.

Сергій Мінько

На виборах 2019 року Сергій Мінько був самовисуванцем, а згодом увійшов до депутатської групи «За майбутнє». Він представляє виборчий округ №80, до якого входять місто Мелітополь та Мелітопольський район.

24 лютого в дописі у Facebook він звернувся до мелітопольців із повідомленням про «фактичне оголошення» росією війни проти України, закликав місцеве населення не панікувати і за можливості не покидати домівки, щоб не перешкоджати роботі екстрених служб. Також депутат сповістив про роботу органів забезпечення допомоги та правопорядку.

У наступному дописі за 2 березня йшлося про те, що Сергій Мінько ухвалив рішення зосередити «свої зусилля на базі Запорізької обласної військової адміністрації як радник голови Олександра Старуха з організації допомоги окупованим територіям для вирішення найгостріших проблем: створення гуманітарних зелених коридорів, проведення евакуації, надання будь-якої допомоги населенню».

Після цього дописи розповідали про гуманітарні досягнення і перешкоди для них. У кількох публікаціях політик дякував очільнику області Олександру Старуху.

Одна з провідних тем публікацій у березні — події, пов’язані з міським головою Мелітополя. Нагадаємо, Івана Федорова викрали російські військові. Першим про це повідомив у своєму Telegram-каналі заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко 11 березня. Раніше у Facebook Іван Федоров щодня готував відеозвернення до мелітопольців, де розповідав про роботу комунальних служб, аптек тощо. Він зазначав, що місто підпорядковується українській владі, попри присутність у ньому російських військових.

12 березня під час пресконференції з іноземними журналістами Володимир Зеленський повідомив, що Івана Федорова катують викрадачі. А 16 березня Кирило Тимошенко сповістив, що міського голову Мелітополя звільнили, і незабаром він повернеться до виконання своїх професійних обов’язків.

Невдовзі після цього періодичність викладання дописів Сергія Мінька знизилася. Так, після публікації за 19 березня наступне звернення з нагоди Дня пам'яті та примирення вийшло 8 травня. Станом на 20 травня це останній допис на сторінці нардепа.

Марина Нікітіна

Депутатка обрана за поданням від партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №82., до складу якого входять Гуляйпільський, Вільнянський, Запорізький, Новомиколаївський, Пологівський і частина Оріхівського районів.

Першим дописом Марини Нікітіної 24 лютого стало поширення публікації свого колеги нардепа Олександра Аліксійчука із закликом довіряти лише офіційним джерелам інформації та перевіреним даним, зокрема повідомленням від ЗСУ.

Відтоді політикиня майже щодня викладала у Facebook повідомлення різного змісту. Серед них загальнонаціональні новини, пов’язані з російським вторгненням, звернення Президента України, інфографіка про втрати ворога, мотиваційний контент, інформація про евакуацію цивільного населення тощо. Також однією з тем у дописах політикині стали депутатські звіти про роботу Верховної Ради (зокрема, прийняття нових законів, позбавлення депутатського мандату Іллі Ківи, визнання російської військової агресії геноцидом українського народу тощо) та повідомлення про гуманітарну допомогу.

1 березня народна депутатка спростувала інформацію про те, що вона покинула територію України. 5 березня Марина Нікітіна розмістила відеозвернення, в якому розповіла, що перебуває поблизу Києва в координаційному штабі, де збирають кошти для закупівлі необхідного спорядження для українських військових. За словами політикині, ці речі надішлють у «найгарячіші точки». Також ішлося про те, що штаб потребує підтримки меценатів.

9 березня Марина Нікітіна повідомила про відкриття у Запоріжжі хабу зі збору гуманітарної допомоги жителям області. Він розмістився в офісі партії «Слуга народу» (за це депутатка подякувала обласному очільнику партії нардепу Павлу Мельнику). Роботою організації опікувався помічник політикині Сергій Курдась. Наступні публікації Марини Нікітіної — це поширення дописів її помічника про допомогу продуктами, ліками тощо.

Олександр Пономарьов

Обраний до Верховної Ради за поданням від політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» у виборчому окрузі №78. До нього входять місто Бердянськ, а також Бердянський, Більмацький, Розівський і Чернігівський райони.

23 лютого депутат висловив у Facebook сподівання, що дипломатичні шляхи вирішення «конфлікту» стримають можливість війни між росією і Україною і закликав промисловців та бізнесменів підтримати інфраструктуру Бердянська на випадок «надзвичайної ситуації». В дописі за 24 лютого він звернувся до місцевого населення із проханням бути уважними до сповіщень офіційних служб та органів місцевої влади.

22 березня сторінка Бердянської міської ради повідомила про те, що Олександра Пономарьова утримують російські військові, а інформації про його стан та місце перебування немає.

Допис за 2 квітня сповістив: «За наявною інформацією, народного депутата України Олександра Пономарьова через 10 днів після затримання у супроводі російських військових доставили та госпіталізували до реанімації Бердянської міської лікарні»

Станом на 20 травня це остання публікація на сторінці «Громадська приймальня народного депутата України Олександра Пономарьова».

21 квітня народний депутат Ярослав Железняк у Telegram повідомив, що нардепи колишньої партії «Опозиційна платформа — За життя» створили депутатську групу «Платформа за життя та мир» на чолі з Олександром Бойком. За словами політика, до цієї групи входить і Олександр Пономарьов.

Роман Соха

Обраний народним депутатом за поданням від партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №75, що включає у себе Дніпровський і Заводський райони Запоріжжя.

Із 24 лютого до 20 травня на сторінці політика у Facebook викладено тільки один допис. Це репост звернення представниці Національної служба здоров'я України Тетяни Святенко про надання протисудомних ліків у Києві. Останній допис політика в Instagram датований 31 липня 2019 року.

2 березня сайт політичної партії «Слуга народу» розмістив публікацію з текстом «Народні депутати від фракції “Слуга народу” перебувають в Україні та використовують усі можливості для боротьби з окупантом. Про це вони розповіли у відеозверненні до українського народу». У відео серед інших присутній і Роман Соха. Він говорить: «Готові захищати державу зі зброєю в руках!»

У матеріалі Громадського телебачення за 4 березня наведена цитата нардепа від «Слуги Народу» Єгора Чернєва, який долучився до Територіальної оборони Києва. Він згадав про  своїх колег, які також стали на захист країни: «Разом зі мною Ігор Копитін та Ігор Герасименко з комітету нацоборони. Вони також взяли до рук зброю. Якщо не помиляюся, разом із ними Роман Соха і Михайло Крячко».

Євгеній Шевченко

Обраний за поданням від партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №76, куди входять Вознесенівський і Хортицький райони міста Запоріжжя.

Станом на 20 травня 2022 року лише одна сторінка нардепа у Facebook перебуває у вільному доступі для громадськості. Останній опис на ній датований травнем 2021 року.

7 березня видання «Українська правда»: повідомило: «При спробі перетину кордону з Польщею Служба безпеки України затримала народного депутата Євгенія Шевченка». Джерелом цієї інформації назвали «співрозмовника в силових структурах».

9 березня із посиланням на допис у Facebook Євгенія Шевченка кілька ЗМІ навели його пряму мову: «Ніхто і ніде мене не затримував. Офіційно повідомляю: я добровільно вступив у Збройні Сили України. І зараз проходжу службу у військовій частині А0515. Україна непереможна! Разом до перемоги». Станом на 20 травня посилання на цей допис не відтворюється.

Сергій Штепа

Обраний за поданням партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №77, до якого входять Шевченківський та частина Олександрівського районів Запоріжжя.

24 лютого політик поширив у Facebook відеозвернення Президента України Володимира Зеленського, підсумувавши його фразою «Україна хоче миру». 26 лютого нардеп опублікував рекомендації для населення в умовах воєнного стану, прокоментувавши їх словами «Інформація про те, що нібито всі депутати і представники влади після початку обстрілів або навіть раніше залишили Україну і зараз знаходяться в комфорті і затишку, є абсолютною неправдою. Рано вранці 24 лютого ми зібрались у стінах Верховної Ради і запровадили в Україні військовий стан — на це було рівно 300 голосів, і слід врахувати, що частина з нас дісталась парламенту із невеликим запізненням. Я в Україні. Намагаюсь як волонтер сприяти евакуації охочих, координую деякі питання, пов’язані з гуманітарними вантажами».

28 лютого політик у відеозверненні відзвітував про придбання гуманітарної допомоги для територіальної оборони Києва, а також про грошові перекази своїм помічникам для придбання необхідного військовим у Запоріжжі та Запорізькій області. Після цього були дописи із закликом не довіряти фейкам, слідкувати за офіційними повідомленнями виконувача обов’язків міського голови Запоріжжя та голови обласної військової адміністрації. Також нардеп поширював актуальні новини національного та регіонального значення, звіти про роботу у Верховній Раді.

Низка дописів Сергія Штепи висвітлювала діяльність волонтерського штабу, відкритого у приймальні нардепа в Запоріжжі. За словами політика, тут збирають «необхідне для територіальної оборони та бригад ЗСУ». Депутат описував потреби для закупівель, із якими можуть допомогти всі охочі. Діяльність штабу висвітлював і на сайт політичної партії «Слуга народу». В дописах зі звітами про гуманітарну підтримку мешканцям міста політик комунікував із коментаторами та відгукувався на пропозиції про допомогу.

14 березня чеське видання «Blesk.Cz» розмістило інтерв’ю із Сергієм Штепою, де він розповів про роботу українського парламенту після 24 лютого.

30 березня депутат повідомив про свою зустріч із головою Запорізької обласної військової цивільної адміністрації Олександром Старухом. Під час бесіди вони обговорили функціонування гуманітарних коридорів, забезпечення підрозділів збройних сил та внутрішньо переміщених осіб. Як зазначив нардеп, «Розмова була непроста. Десь на підвищених тонах. Але я впевнений, що сьогодні представники влади повинні консолідувати зусилля і разом боротись проти ворога».

5 квітня офіційна сторінка Верховної Ради України розмістила відео брифінгу із Сергієм Штепою в статусі члена парламентського Комітету з питань цифрової трансформації. Нардеп розповів про роботу Комітету в умовах воєнного стану.

30 квітня політик виклав допис із нагоди дня свого народження. Він зазначив, що найкращим подарунком для нього буде допомога благодійному фонду «Волонтерський центр “Паляниця”».

Станом на 20 травня останній допис на сторінці депутата датований 9 травня.

Юлія Яцик

Обрана до Верховної Ради України за поданням партії «Слуга народу» у виборчому окрузі №79, куди входять місто Енергодар, а також Василівський, Великобілозерський, Кам'янсько-Дніпровський і частина Оріхівського районів.

Сторінка Юлії Яцик в Facebook є найактивнішою за наповненням серед усіх нардепів, обраних від Запорізької області. Крім поширення інформації від Президента України, офіційних сповіщень для цивільного населення, привітань до свят, депутатка системно викладає дописи, присвячені діяльності Верховної Ради (з фото- та відеодоказами власної присутності під час роботи цього органу).

Провідною темою більшості публікацій є допомога цивільному населенню та військовим гуманітарною підтримкою, екіпіруванням тощо. Також Юлія Яцик розповідає про координацію евакуаційних та гуманітарних коридорів. У цьому контексті політикиня зазначала, що евакуація ускладнюється через недотримання російською федерацією своїх зобов’язань із припинення вогню.

У дописі за 31 березня депутатка розповіла про поширення неправдивої інформації про її втечу з України і про те, що голови місцевих громад у її виборчому окрузі забороняють роздавати людям гуманітарну допомогу, привезену за її участі.

6  квітня Юлія Яцик адресувала депутатське звернення до голови Запорізької обласної державної адміністрації, начальника обласної військової адміністрації Олександра Старуха. В цьому документі вона попросила повідомити їй деталі обсягу, розподілу і зберігання гуманітарної допомоги, виділеної для області з 24 лютого. В дописі із новиною про це депутатка повідомила, що перед начальником ГУНП в Запорізькій області Миколою Лушпієнком поставили завдання під будь-яким приводом порушити щодо неї кримінальну справу.

10 квітня депутатка сповістила, що її звернення стало причиною появи замовних публікацій із поширенням недостовірної інформації. Серед таких неправдивих даних були повідомлення про виїзд політикині до Польщі і надання нею гуманітарної допомоги окупантам. Коментуючи ці матеріали, Юлія Яцик зазначила: «Я не виїздила в Польщу, і для підтвердження цього факту зробила запит до Держприкордонслужби. Ні я, ні моя родина нікуди з України не виїжджала і не планує це робити».

12 квітня в публікації для інформаційного агентства «IPNews+» Юлія Яцик розповіла про складнощі із доставкою гуманітарних конвоїв до Василівського району Запорізької області.

13 квітня політикиня взяла участь у виїзному засіданні депутатів Верховної Ради України в Бучі, де парламентарі розглянули із проблеми документування і розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людства.

14 квітня Юлія Яцик підготувала ще одне депутатське звернення на ім’я Олександра Старуха. В ньому йшлося про потребу розробки і встановлення єдиної форми перепустки для волонтерів, що доставляють гуманітарну допомогу на території Запорізької області. За словами політикині «Перепустка для волонтерів, на мою думку, також спростила би бюрократичні та логістичні навантаження на останніх».

21 квітня депутатка повідомила про те, що після обміну полоненими звільнили депутата Пологівської міської ради, члена фракції «Слуга народу» Олексія Дібровського, викраденого 25 березня. Як зазначила Юлія Яцик, інформацію про обставини його зникнення вона передала для включення депутата у перелік для обміну.

23 квітня політикиня розповіла про свій конфлікт із заступницею голови Запорізької обласної державної адміністрації Златою Некрасовою. Як повідомила Юлія Яцик, дії чиновниці мають «конкретну правову кваліфікацію — ч. 2 ст. 346 КК України (завдання тілесних ушкоджень народному депутату у зв’язку з його професійною діяльністю). Зафіксовано легкі тілесні ушкодження. Порушено кримінальну справу».

29 квітня Юлія Яцик спрямувала офіційного листа на ім’я Олександра Старуха, де роз’яснила обставини розподілу гуманітарної допомоги та нагадала, що досі не отримала відповіді на свої депутатські звернення.

У двох травневих дописах депутатка підтримала очільника Запорізького військового госпіталю Віктора Писанка з метою не допустити його звільнення з цієї посади.

17 травня азербайджанський канал «Baku TV» розмістив сюжет про окупаційні дії російської армії. Свій коментар у ньому надала Юлія Яцик.