З 29 комітетів Верховної Ради України лише 3 оприлюднюють у мережі Інтернет понад 50 % публічної інформації. І хоча комітети ВРУ поступово стають більш прозорими для громадськості в режимі он-лайн, проте за останній квартал 6 комітетів погіршили показники висвітлення даних. Про це свідчать результати дослідження контенту 29-ти офіційних веб-сайтів, здійсненого Громадянською мережею ОПОРА.

Представники організації проаналізували наповнення порталів комітетів на відповідність вимогам законодавства та порівняли отримані у жовтні результати з показниками за липень. Українське законодавство зобов’язує органи влади звітувати про свою діяльність, а недостатнє висвітлення роботи – це порушення вимог законодавства.

За останній квартал 15 з 29-ти комітетів ВР почали оприлюднили на своїх сайтах у середньому на 7 % більше суспільно важливих даних, що стосуються їхньої роботи. Переважно збільшення відбулося за рахунок анонсування заходів та оприлюднення порядку денного засідань. Вагомим кроком до забезпечення прозорості роботи є запуск офіційного веб-сайту Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій, якого 3 місяці тому взагалі не було. Щоправда, поки обсяги оприлюдненої на ресурсі інформації дуже незначні. Без змін наповнюються сайти Комітету з питань науки і освіти на 38,7 %, та Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, обсяг оприлюднення даних на якому не перевищує 22,6 %.

Нерегулярно оновлюється інформація на сайтах Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки,Комітету з питань свободи слова та інформації, Комітету з питань європейської інтеграції, Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також Комітету з питань правової політики.

6 комітетів парламенту взагалі не мають офіційних веб-порталів та фактично не оприлюднюють дані про свою роботу в мережі Інтернет. Це Комітет з питань економічної політики, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань охорони здоров'я, Комітет з питань соціальної політики та праці, Комітет з питань транспорту і зв'язку, а також Комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

Більшість комітетів протиправно не оприлюднюють стенограми своїх засідань, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 млн гривень.

Щоб допомогти комітетам стати більш прозорими, ОПОРА подала народним депутатам пропозиції щодо шляхів подолання проблеми обмеженого оприлюднення публічних даних на відповідних сайтах. Особлива увага в рекомендаціях приділена забезпеченню висвітлення даних, що стосуються законопроектної роботи народних обранців. Щоб якісно оцінити цю діяльність необхідно володіти інформацією про: перелік законопроектів, з підготовки яких комітет визначено головним та проектів, до яких комітет має подати пропозиції; розподіл законопроектів за підкомітетами; дати та стадії розгляду документів; перелік та зміст рекомендацій, експертних висновків і рішень по них. Сьогодні, на більшості веб-сайтів ця інформація відсутня. Недостатнім є оприлюднення інформації про поточну діяльність комітету.

Більшість комітетів протиправно не оприлюднюють стенограми своїх засідань, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 млн гривень.

Комітети в інтернеті

 

Більше: Апгрейд прозорості комітетів ВРУ