Засідання комітетуКерівництво Верховної Ради планує законними методами перенести баталії, які виникають між депутатами під час розгляду законопроектів із сесійної зали у комітети. У відповідь народні обранці демонструють небажання керуватися у свої роботі нормами законодавства.

Про плани керівництва ВРУ представникам Громадянської мережі ОПОРА розповів перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік, який 4 вересня відвідав засідання Комітету з питань податкової та митної політики.

- Є рішення керівництва верховної ради побувати на засіданнях комітетів, - каже Ігор Калєтнік. - Роль дуже проста, - відчути атмосферу, яка є на засіданнях комітетів, і дати народним депутатам розуміння того, що щоденні баталії, які відбуваються у Верховній Ваді, потрібно переносити на рівень комітетів.

Перший заступник Голови ВРУ запевнив, що для підняття роботи комітетів на якісно новий рівень використовуватимуться виключно законні важелі впливу.

- Голова Верховної Ради буде брати участь в засіданнях комітетів. Наскільки мені відомо, він мав сьогодні бути на засіданні Комітету житлово-комунального господарства. Заступник Голови Верховної Ради також буде брати участь в засіданнях тих комітетів, які відповідно до розподілу обов’язків він координує. Безперечно, я побуваю на інших засіданнях, - поділився планами Ігор Калєтнік. - Впливати на роботу комітету можемо тільки тими важелями, які чітко прописані в Законі про комітети і Регламенті Верховної Ради. Діалог, спілкування. На превеликий жаль, інших важелів не має і не може бути.

4 вересня народні депутати без попередження зірвали графік проведення засідань комітетів

Попри впевненість першого заступника, покращити якість роботи комітетів виключно законними важелями керівництву Верховної Ради навряд чи вдасться. Про це свідчить хоча б той факт, що 4 вересня народні депутати без попередження зірвали графік проведення засідань комітетів. Під час ранкової сесії вони вирішили обмежити час своєї роботи у сесійній залі до 12 години, а решту дня присвятити роботі в комітетах. Відтак, оприлюднений на веб-сайті ВР графік проведення засідань цілий день вводив в оману журналістів та громадських діячів, які планували відвідати засідання комітетів. Прийшовши в оголошений час, вони застали порожні кабінети.

Такими своїми діями депутати порушили головні принципи роботи комітетів, які викладені у ст. 3 Закону «Про комітети Верховної Ради України», а саме: плановість і гласність їхньої роботи. Очевидно, що хаотичне проведення засідань позбавляє громадськість можливості спостерігати за роботою народних обранців.

Ще одним доказом недієздатності законних важелів впливу є обмеження доступу акредитованих журналістів до засідань комітетів. Це питання активно обговорювалося наприкінці минулої сесії, коли виявилось, що охоронці парламентських будівель керуються недіючим положенням, яке вимагає погодження присутності кореспондентів на засіданнях з головою комітету. Тоді прес-служба ВР заявила, що ніяких перешкод для акредитованих журналістів не існує.

Проте, 4 вересня представники ОПОРИ переконалися у протилежному. Охорона будівлі комітетів, що знаходяться на вулиці Липській, 3 відмовлялася пропустити акредитованих журналістів на засідання комітету без попереднього погодження прес-служби ВРУ. Свою позицію вартові аргументували нормами недіючого Положення про акредитацію і запевняли, що виконувати їх є вказівкою керівництва. Вирішити ситуацію вдалося лише після дзвінка з прес-служби.

Варто зазначити, що обмеження доступу журналістів відбувається не у всіх будівлях комітетів. Для прикладу, на Садовій, 3а акредитовані журналісти можуть безперешкодно проходити крізь рамку охорони.

Таким чином, можна говорити про вибірковість виконання нормативно-правових актів та необхідність вирішення цієї ситуації на вищому рівні.

Роман Мартин,
Громадянська мережа ОПОРА