У період з 22 травня по 1 червня 2013 р. Громадянська мережа ОПОРА провела експертне опитування «Верховна Рада України: перші підсумки». Дослідження здійснено з метою оцінки внутрішньо парламентських процесів, ролі Верховної Ради в суспільстві та системі державної влади, пріоритетних напрямків майбутньої діяльності парламенту та народних депутатів

На думку експертів, у процесі прийняття важливих для країни рішень Верховна Рада України виступає більше залежним політичним суб’єктом, ніж самостійним. Найбільший вплив на функціонування парламенту чинить Президент України, фракція Партії регіонів та Кабінет Міністрів України.Стан забезпечення Верховною Радою України парламентського контролю, її вплив на пріоритети Уряду, політичні рішення Президента України є незадовільним. Якщо ж порівнювати із функціонуванням парламенту VI скликання після обрання Президентом Віктора Януковича, рівень впливовості нинішньої Ради дещо підвищився. Це саме стосується і політичної конкуренції у депутатському корпусі. Натомість, застосування на виборах 2012 р. змішаної виборчої системи не мало позитивного впливу на ефективність парламенту.

Експерти відзначають, що проведення провладними депутатами 4 квітня 2013 року окремого засідання створює небезпечні передумови для ігнорування думки опозиції з будь-якого питання. Натомість, політична реакція опозиції у вигляді блокування пленарних засідань не повинна залишатися системною практикою.Зафіксовані випадки виходу окремих депутатів із фракції ВО «Батьківщина» є проявом політичної корупції. При попереджені цих проявів у майбутньому необхідно враховувати особливості виборчої та партійної систем, що вимагає зусиль із удосконалення законодавчого регулювання.

До найбільш важливих ініціатив провладної більшості експерти віднесли наближення України до підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Негативно оцінено ініціативи влади щодо обмеження відкритості державних закупівель, освітньої, земельної та медичної реформ, а також ініціювання проведення референдуму. Експерти позитивно оцінили ініціативи опозиційних сил щодо поіменного голосування народних депутатів та проведення виборів Київради та столичного міського голови.  Ініціативи щодо заборони абортів, скасування пенсійної реформи та зняття депутатської недоторканості більшість опитаних назвали неконструктивними.

Учасники опитування відзначають, що громадськість позбавлена можливості впливати на діяльність вищих органів державної влади. Депутати-мажоритарники, які могли б стати вагомим фактором впливу на парламентські процеси, цього завдання не виконали. Не виправдала себе і змішана виборча система, за якої проводилися вибори у 2012 році.

Згідно з результатами опитування, найбільшої уваги парламенту потребує правоохоронна система, судочинство  та боротьба з корупцією. Не менш важливими є економічні питання, сфера державного управління та соціальна сфера.Експерти зійшлись на тому, що першочергово Верховна Рада повинна прийняти рішення про зменшення кількості податків, проведення адміністративної реформи з розширенням повноважень місцевих громад,  привести у відповідність до європейських стандартів виборче законодавство, реформувати за прикладом Грузії правоохоронні органи та судову систему, запровадити реальну пенсійну, медичну та освітню реформи. В питаннях зовнішньої політики Україні варто докласти всіх зусиль для підписання угоди про Асоціацію з ЄС, а також відмовитися від позаблокового статусу та приєднатися до НАТО.

На думку більшості експертів, в умовах наближення президентських виборів 2015 року, Верховна Рада повинна створити законодавчі умови для проведення вільного та чесного волевиявлення. У випадку ініціювання Всеукраїнського референдуму, парламент, на думку більшості опитаних, повинен блокувати його проведення всіма доступними способами або само розпуститися та ініціювати дострокові вибори Верховної Ради та Президента.

За коментарями звертайтесь:
Ольга Айвазовська,
координатор виборчих та політичних програм,
063 617 97 50,  [email protected]