3 травня у Верховній Раді відбулося 90 голосувань. Загалом парламентарі ухвалили 9 законодавчих інціатив. Середній рівень присутності депутатів на засіданні становив 88%. Парламентарі голосували “за” у 40% випадків, у 31% – “утримувалися”, у 0.5% – “проти”. У 16.5% випадків вони взагалі не голосували. Рівень прогулів – 12%. Така “немотиваність” депутатів щодо багатьох голосувань пояснюється розглядом великої кількості поправок до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану №7269. До слова, усі 60 поправок Верховна Рада провалила, а розгляд самого законопроєкту у другому читанні перенесли.

Натомість решта (30 голосувань) у Верховній Раді були успішними. Вони набрали від 268 до 346 голосів “за”. Зокрема, парламентарі ухвалили такі ініціативи:

Про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій (№0140); в цілому

Закон передбачає набрання чинності для України Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій. Це вдосконалить системи запобігання, підготовки, реагування та ліквідації наслідків транскордонних промислових аварій, надасть можливості отримувати допомогу в рамках Конвенції для збільшення потенціалу України та обміну досвідом у цих сферах, а також використовувати Конвенцію як додатковий правовий механізм для розв’язання питань впливу аварій, що сталися на території сусідньої країни, але наслідки яких поширилися на територію України.

Участь України у Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій також забезпечить відповідність нашої держави одному з критеріїв членства в Європейському Союзі.

Про ратифікацію Угоди про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій "Горизонт Європа" та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (№0142); в цілому

​​Прийняття проєкту Закону забезпечує виконання всіх необхідних внутрішньодержавних процедур щодо набрання чинності зазначеною Угодою та набуття асоційованого членства України у дев’ятій рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021–2027 рр.) (далі – програма «Горизонт Європа») та Програмі з досліджень та навчання Європейської спільноти з атомної енергії (2021–2025) (далі – програма «Євратом»).

Про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (№7341); в цілому

У цій Постанові Верховна Рада наголосила, що Сполучені Штати Америки як стратегічний партнер України відіграють ключову роль у підтримці нашої держави в найважчий для неї час – час збройної агресії російської федерації. Від Українського народу парламент вдячний США за надану допомогу і підтримку, а також санкції проти росії.

Крім того, парламент закликав:

  • звернутися в межах визначених повноважень, до Державного департаменту США щодо підготовки висновку стосовно визнання рф державою-спонсором тероризму;
  • підтримати висновок щодо визнання рф державою-спонсором тероризму;
  • посилювати санкції проти рф та держав, що співпрацюють із нею та підтримують її терористичний режим;
  • ввести санкції проти урядових та ділових кіл, політичних партій рф, що підтримують війну проти України;
  • визнати незаконні утворення так звані «ЛНР» та «ДНР», а також збройні сили рф терористичними організаціями, зокрема зважаючи на звірства, які вони чинили та чинять в Україні, що супроводжуються особливою жорстокістю, розстрілом цивільного населення, масовими зґвалтуваннями жінок, чоловіків та дітей, а також створенням умисних умов для гуманітарної катастрофи,
  • підтримувати всі запропоновані ініціативи щодо системного та максимального надання оборонної, санкційної, фінансової та гуманітарної підтримки Україні, що допоможуть нашій державі протистояти у війні проти держави агресора – російської федерації – та впевнено прямувати шляхом посилення демократії та боротьби з автократією.

Проєкт Постанови про Заяву Верховної Ради України "З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом" (№7343); в цілому.

Напередодні Дня пам’яті та примирення 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, які Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва, Верховна Рада:

  • заявляє про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна – спільною трагедією народів світу;
  • наголошує, що злочини російської федерації в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу; 
  • переконана, що після перемоги у російсько-українській війні наша держава та Український народ гідно вшановуватиме нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає все суспільство.

У постанові Верховна Рада також заявила, що у діях російських збройних сил є щонайменше ознаки геноциду проти українських громадян. Такими діями російська федерація втратила будь-яке моральне право апелювати до спадщини перемоги над нацизмом, адже своїми діями вона де-факто повторює нацистські злодіяння і оскверняє пам’ять про подвиги ветеранів та учасників Другої світової війни.

Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом (№7304); в цілому

Закон передбачає допуск Міжнародного кримінального суду до роботи в Україні. Відповідно, Кримінальний процесуальний кодекс України доповнили новим розділом, який встановлює процедуру та принципи взаємодії з МКС. Основні аспекти, що були врегульовані:

  • порядок виконання МКС дій на території України;
  • порядок передання кримінального провадження Міжнародному кримінальному суду;
  • порядок вжиття заходів для забезпечення збереження доказів на території України на прохання МКС;
  • порядок виконання прохання МКС про надання допомоги, яке стосується проведення процесуальних дій;
  • порядок затримання осіб, які розшукуються МКС або стосовно яких надійшло прохання МКС про тимчасовий арешт або про арешт і передачу;
  • порядок виконання в Україні рішень Міжнародного кримінального суду тощо.

Про внесення змін до Закону України "Про основи національного спротиву" щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій (№6521); у другому читанні та в цілому

Верховна Рада розширила можливості територіальної оборони, надавши можливість бійцям ТРО виконувати завдання у районах ведення воєнних (бойових) дій.

При цьому законопроект пропонує також внести зміни до частини першої статті 20 закону "Про основи національного спротиву", в якій закріплено можливість виконання завдань ТРО виключно поза районами ведення воєнних (бойових) дій.

Про внесення змін до статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" (№7312); за основу та в цілому

Законопроєкт пеедбачає, що тепер право на безоплатну правову допомогу також мають:

  • особи, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов'язаних з оформленням та видачею таких документів;
  • потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень;.

Про внесення змін до Закону України "Про електронні комунікації" щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану (№7227); у другому читанні та в цілому

Передбачається забезпечити стале функціонування електронної комунікаційної мережі держави в умовах воєнного стану та не допустити втручання ворожих сил у її функціонування. У разі невиконання окремими постачальниками електронних комунікаційних мереж та/або послуг розпоряджень національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України такі постачальники будуть позбавлені можливості здійснювати діяльність у сфері електронних комунікацій відповідним рішенням регуляторного органу.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій (№7172-1); у другому читанні та в цілому.

У законі депутати вже розширили перелік підстав для заборони партій. Зокрема, це "популяризація або пропаганда органів держави-агресора (держави-окупанта), її посадових осіб, осіб та організацій, що контролюються державою-агресором (державою-окупантом) та виправдання, визнання правомірності або публічне заперечення збройної агресії проти України, анексії території України державою-агресором (державою-окупантом), порушення територіальної цілісності, суверенітету України".

За порушеннями діяльності партій слідкуватиме Мін’юст. Справи розглядатимуть терміново у скорочені строки.

Раніше ОПОРА робила аналіз рішення РНБО щодо цього питання.

Також за основу були прийняті:

  • проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі і гідності громадян та працівників правоохоронних органів (№5050-1):
  • проєкт Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку" (№7307) – за основу;
  • проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь (№7313) – за основу.

Отже, Верховна Рада у умовах війни без проблем із кворумом та із запасом необхідної кількості голосів ухвалила низку важливих законопроєктів. Така робота парламенту демонструє, що парламент, як і раніше, активно працює у сфері протидії та подолання наслідків російської агресії.