Серед депутатів-мажоритарників, які підлягали моніторингу, відстежується тенденція непослідовної роботи зі своїми округами. Під час роботи в окрузі більшість відстежуваних депутатів виконує свої безпосередні обов’язки, а вже на рівні парламенту потреби округів доносяться народними обранцями набагато слабше. Так, якщо 28% депутатів взагалі не здійснювали особистих прийомів у окрузі, то проблем виборчих округів стосуються лише 34% розроблених ними законопроектів. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА сьогодні, 6 вересня, під час прес-конференції.

Як відзначив аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут, напередодні нової сесії ВР корисно підбити підсумки попередньої, аби бачити, з яким багажем успіхів та досягнень  підходять народні обранці до нового політичного сезону.

«Отже, лідерами піврічного рейтингу ОПОРИ стали депутат  з Хмельниччини Роман Мацола (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») з показником 100 балів, Максим Бурбак з Чернівецької області (фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ») з показником 93 бали і Андрій Шинькович з Хмельницької області (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») з показником 92 бали. Натомість найнижчі позиції в узагальненому рейтингу зайняли депутати з Дніпропетровської області – позафракційні Дмитро Ярош (11 балів), Андрій Денисенко (25 балів) і представник фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Вадим Нестеренко (22 бали). Позафракційний Костянтин Жеваго з Полтавщини також отримав безпрецедентно низькі 22 бали», – розповів він.

6 09 2017 pr conf 1

Якщо говорити про середні показники 88 депутатів протягом 6-ї сесії ВР, то, за словами аналітика, ці народні обранці зареєстрували у середньому 11 законопроектів кожен. Варто зазначити, що проблем виборчих округів стосуються лише 34% розроблених законопроектів, але значно більша кількість ініційованих депутатами законопроектів відповідає змісту їхніх передвиборчих обіцянок – 57%. Крім того, з усіх поданих депутатських запитів 53% стосуються проблем виборчих округів. Протягом останньої сесії депутати не дуже охоче користувалися своїм правом виступу на пленарних засіданнях. Рівно 50% депутатів, які підлягали моніторингу, протягом усієї сесії жодного разу не виступали в парламенті. Щодо роботи в окрузі, то в середньому на кожного депутата, який підлягав моніторингу, припадає 2 відкритих приймальні, але не всі ними користуються для проведення особистих прийомів. Так, 28% депутатів взагалі їх не здійснювали протягом 6-ї сесії. Лише 10% депутатів не проводили  жодних публічних заходів. Значно більша кількість народних обранців (31%) не брала участь у роботі місцевих органів влади. 22% депутатів за півроку жодного разу не звітували про свою роботу перед виборцями.

6 09 2017 rejtyng lidery ta antylidery

«Представлені нами оцінки наочно демонструють, наскільки відповідально народні депутати ставилися до виконання своїх безпосередніх обов’язків (комунікація з виборцями, розробка законів, контроль за діями виконавчої влади, участь в пленарних засіданнях та комітетській роботі) протягом останніх півроку. Ми прямо не оцінювали ефективність роботи народних обранців, але виходили з припущення, що депутат, який належним чином не виконує своїх безпосередніх обов’язків, не може вважатися ефективним», – підкреслив Олександр Неберикут.

За словами керівника проекту ОПОРИ в рамках Програми РАДА Анатолія Бондарчука, було сформовано мережу громадських консультантів у 13 регіонах, які підтримували регулярну комунікацію з депутатами та їхніми помічниками й провадили моніторинг.

«Для моніторингу були відібрані 88 депутатів за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі. Діяльність цих депутатів аналізувалась за двома ключовими показниками: законотворча робота в парламенті та активність у виборчому окрузі. Моніторингова кампанія передбачала щомісячний аналіз діяльності визначених народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах у 13 областях. Зокрема, проект включав моніторинг активності народного депутата в окрузі (візити, особистий прийом громадян, виступи у місцевих ЗМІ, участь у роботі місцевих рад та органів виконавчої влади), роботи його громадських приймалень, законодавчих напрацювань, звітувань про роботу, персонального інтернет-сайту та веб-сторінок тощо. Особливу увагу було сконцентровано на дослідженні проблем територіальних громад, обраних для аналізу округів та зусиль, які докладає депутат для їхнього вирішення. На основі оцінювання й узагальнення 24 критеріїв активності формувався щомісячний рейтинг 88 народних депутатів за 100-бальною шкалою (депутат з найкращими показниками отримує 100 балів). Усі результати моніторингу можна знайти на сайті РАДА у розділі «Рейтинги», – зазначив він.

Крім того, завданням громадських консультантів у регіонах було організовувати просвітницькі  зустрічі з громадами, активізувати  громадян та парламентарів до двостороннього діалогу.

«Так, влітку наші консультанти провели практичні тренінги для команд народних депутатів про звітування, де пояснили, чому необхідно звітувати, яким має бути звіт для різних цільових аудиторій, що необхідно враховувати під час його підготовки тощо. Зараз у них триває серія прес-конференцій з презентацією результатів регіонального моніторингу, а навесні кожен з них організував публічну дискусію про комунікацію партій з виборцями в регіонах. Також найближчим часом ми плануємо закінчити підготовку посібника для студентів, й наші консультанти проведуть цикл лекцій у вищих навчальних закладах регіону», – додав Анатолій Бондарчук.

6 09 2017 rejtyng tendencii

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Катерина Жемчужникова, прес-секретар ОПОРИ

тел.: 066 270 17 13

e-mail: [email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)