Які результати роботи парламентських партій на місцях? Чи є перспективи в молодих партій? Чому в об’єднаних громадах перемагають самовисуванці? Такі питання обговорили під час публічної дискусії «Парламентські партії vs виборці. Як знайти спільну мову на локальному рівні?», що відбулася 1 червня в Дніпрі. 

Активісти Громадянської мережі ОПОРА презентували результати моніторингу активності парламентських партій в області, починаючи з місцевих виборів, що відбулись у 2015 році, а також результати виборів у новостворених об’єднаних громадах.

Юлія Лисенко, громадська консультантка ОПОРИ, запропонувала поглянути на активність партій в області через призму прийнятого законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», який в народі прозвали «Закон про фінансування політичних партій». Згідно з цим документом державне фінансування статутної діяльності та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України отримають партії, що подолали 2% бар’єр на виборах до Верховної Ради України.

«Наразі фінансування отримують парламентські партії, що на виборах 2014 року набрали більше 5% голосів, а це означає, що парламентські партії опинились у більш зручному становищі щодо інших, проте це не спонукало їх до більш активної роботи на місцях», - зазначила вона.

Для аналізу активності політичних партій в області обрано п’ять міських рад найбільших міст з населенням понад 100 000 чоловік: Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське, Нікополь, Павлоград, а також Дніпропетровську обласну раду.

01 06 2017 Dnipro publichna dyskusiya 1

На місцевих виборах 2015 року в обласну раду балотувалося 13 партій, які висунули 1203 кандидати в депутати. В середньому 92 кандидати від партії, що становить 10 кандидатів на місце. Проте тільки 8 партій змогли висунути кількість кандидатів, наближену до 120 (кількість місць в обласній раді): ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"Партія "Відродження"політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"Політична партія "Всеукраїнське об’єднання "Відродження України"політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"Політична Партія "Опозиційний блок"ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП"Радикальна партія Олега Ляшка. Така ж ситуація спостерігалась і в списках партій до міської ради м. Дніпро. З 20 партій лише 13 зареєстрували більше 50 кандидатів у депутати. В Криворізьку міську раду балотувалися 15 партій, 11 з яких змогли представити не менше 50 кандидатів (64 мандати).

Загалом на місцевих виборах 2015 року в Дніпропетровській області хоча б в одну з міських рад балотувалось 24 партії, 12 здобули симпатії виборців та мають своїх представників у місцевих радах.

Посади міських голів переважно обіймають представники парламентських політичних партій, крім найбільших міст області, м. Дніпро – УКРОП та м. Кривий Ріг - самовисуванець. Цікавим є факт, що вибори на посаду міського голови м. Кривий Ріг фактично відбувались у три тури. До другого туру вийшли Юрій Милобог від «Самопомочі» та Юрій Вілкул від «Опозиційного блоку». Проте при повторному другому турі голосування 23 березня 2016 року Юрій Вілкул переміг як самовисуванець.

Партійне представництво в Дніпропетровській обласній та міських радах області

  Дніпропетровська обласна рада Дніпровська міська рада Криворізька міська рада Кам’янська міська рада Нікопольська міська рада Павлоградська міська рада
Назва партії

Кількість

мандатів

Кількість

мандатів

Кількість

мандатів

Кількість

мандатів

Кількість

мандатів

Кількість

мандатів

«Опозиційний блок» 46 25 29 11 6 18
«УКРОП» 25 21 7 6 8 8
«БПП «Солідарність» 14 6 6 5 7 3
«Відродження» 10 - - 4 12 3
ВО «Батьківщина» 9 - 6 4 5 2
«Самопоміч» 8 5 7 3 - 2
Радикальна партія 8 - 5 - - -
«Громадська сила» - 7 - - 4 -
«Сила людей» - - 4 - - -
Громадський рух «Народний контроль» - - - 4 - -
«Наш край» - - - 3 - -
ВО «Свобода» - - - 2 - -
«Соціалісти» - - - - - -
ВО «Відродження України» - - - - - -
«Справедливість» - - - - - -
«Громадянська позиція» - - - - - -
ДемАльянс - - - - - -
«Національна демократична партія України» - - - - - -
Республіканська платформа - - - - - -
«РІДНА КРАЇНА» - - - - - -
«СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ» (ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ПАРТІЯ ПРОСТИХ ЛЮДЕЙ СЕРГІЯ КАПЛІНА») - - - - - -
Партія ветеранів Афганістану - - - - - -
Християнсько-демократичний союз - - - - - -
«Громадянська позиція» - - - - - -

У 2015-2016 роках відбулись Перші вибори в 34 об’єднаних територіальних громадах. Зазвичай такі громади знаходяться в певній віддаленості від політичного центру, що і проявилось у партійному представництві в новостворених громадах. Серед 724 депутатів громад 454 самовисуванці. Шість парламентських партій разом мають 203 депутатів; партії, що не мають своїх представників у Верховній Раді, – 67 депутатів.

У той же час серед 34 голів ОТГ одразу 24 самовисуванці, 9 представляють «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та 1 – «Опозиційний блок».

Важливо, що одразу дві парламентські партії не отримали жодного представника серед депутатів об’єднаних громад – «Самопоміч» та «Народний фронт». Нагадаємо, що від Дніпропетровської області до Верховної Ради від мажоритарного виборчого округу №34 (смт Царичанка) обрано Олега Кришина, який входить до фракції партії «Народний фронт».

Кількість отриманих парламентськими партіями депутатських мандатів на перших місцевих виборах до об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровської області

Назва ОТГ Голова ОТГ (суб’єкт висування) Самовисування ОБ БПП Батьківщина Самопоміч НФ

РПЛ

 

 

Інші партії
Апостолівська Самовисування   8 4 5     3 14
Аульська Самовисування 16     4     2  
Богданівська Самовисування 26              
Божедарівська Самовисування 20           2  
Вакулівська БПП 13     1        
Варварівська БПП 5 1 5 3        
Васильківська Самовисування 20     5     1  
Великомихайлівська Самовисування 12     6       4
Вербківська БПП 23   2 1        
Вишнівська БПП 3 1 4 4       2
Гречаноподівська Самовисування 8 2   3       1
Грушівська Самовисування 24   2          
Святовасильківська Самовисування 17   2 3        
Зеленодольська ОБ   11 4 3     2 6
Криничанська Самовисування 23           2 1
Лихівська БПП 7 1 2 3     1  
Ляшківська Самовисування 14              
Маломихайлівська Самовисування 9 2   8       3
Мирівська Самовисування 14 6   2        
Могилівська Самовисування 19             3
Нивотрудівська Самовисування 13   8       1  
Новолатівська Самовисування 7 2   4       1
Новоолександрівська БПП 10   15         1
Новопавлівська Самовисування 7 1 2 1       3
Новопокровська Самовисування 13     1        
Покровська Самовисування 14 2 1 4       5
Роздорська Самовисування 1 5 2         6
Слобожанська Самовисування 20   1         5
Солонянська Самовисування 17     3     2 4
Софіївська БПП 22 2   2        
Сурсько-Литовська БПП 12 1 2 4       3
Томаківська БПП 16 1 2 6       1
Царичанська Самовисування 22 2           2
Чкаловська Самовисування 7   5         2
Загалом   454 48 63 76 0 0 16 67

Як саме здійснюють комунікацію з виборцями політичні партії в області, намагались з’ясувати активісти. Для аналізу було обрано найпоширеніші канали комунікації – громадські приймальні та сайти й акаунти в соціальних мережах.

Всі шість парламентських партій мають громадські приймальні в обласному центрі та містах з населенням більше 100 000 громадян. Проте часто інформація про місцезнаходження приймальні непублічна. В більшості випадків на офіційних сторінках партій немає контактів, як от в «Опозиційного блоку», який не має окремого регіонального сайту. Ця політсила в регіоні використовує акаунти в різних соціальних мережах, натомість на всеукраїнському сайті функціонує гаряча лінія на яку, як стверджують активісти, можна додзвонитися. ВО «Батьківщина» на регіональному сайті також має посилання на всеукраїнську гарячу лінію, проте, на відміну від минулого року, з сайту вилучили адресу відомої всім у місті обласної приймальні ВО «Батьківщина».

«Об’єднання «Самопоміч» не відстає від своїх колег по парламенту та також має всеукраїнську гарячу лінію. На місцевому сайті наявна інформація про приймальню лише у Дніпрі, в той час як на всеукраїнському сайті в Дніпропетровському регіоні можна налічити шість приймалень.

Блок Петра Порошенка «Солідарність» має сайт обласного осередку, а от акаунт в Фейсбуці – всеукраїнський. На обласному сайті можна знайти контакти навіть районних приймалень у м. Дніпрі.

Радикальна партія Олега Ляшка активно представлена в Дніпропетровській області лише Фейсбук-сторінкою, на якій і можна знайти контакти приймальні. Всеукраїнський сайт партії пропонує номери телефонів своїх представників мало не в кожному куточку області.

«Народний фронт» не має власного обласного сайту чи Фейсбук-сторінки, вдалося відшукати лише малоактивну сторінку Жовтоводської організації. На всеукраїнському сайті є інформація щодо місцезнаходження приймальні в Дніпрі.

«Таким чином, можна підсумувати, що парламентські політичні партії, в більшості своїй  не активні та навіть не намагаються «наблизитися» до виборців, що і проявляється в результатах голосування на Перших місцевих виборах», - підсумувала Юлія Лисенко.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській  області

тел.: 050 100 88 91

e-mail: [email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.