Айвазовська долучилась до ініціативної групи «Перше грудня». Це стало одним із важливих кроків як персонального лідерства, так і організаційної співпричетності до сталих візійних інституцій. Крім того склад ініціативної групи цьогоріч поповнився також головою організації «Центр громадянських свобод» Олександрою Матвійчук, нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року.

Ініціативна група «Першого грудня» була створена у 2011 році з нагоди 20-ї річниці референдуму за незалежність України. Це об’єднання утворили візіонери та моральні авторитети нації, які мають глибоку експертизу в різноманітних сферах — від релігієзнавства до правозахисту, від літератури до фізики. Ініціативна група напрацьовувала та оприлюднювала програмні документи, до прикладу, про вибір європейського вектору розвитку українського суспільства, інформаційний простір, освіту в Україні чи звернення до українців напередодні виборів чи до світу після повномасштабного російського вторгнення тощо. Експерти організовували Національні кругли столи, аби створити майданчик для обговорення різних проблемних для українського суспільства тем та знайти формулу вирішення тих чи інших проблем.

«Вибір — це боротьба за цінності та принципи. І це стосується як індивідуального щоденного вибору, з яким кожен із нас стикається в побуті чи, до прикладу, на виборчій дільниці, так і колективного вибору — в якій країні ми хочемо жити і що наше суспільство готове для цього робити. І зараз, під час повномасштабного російського вторгнення, кожен цей вибір як ніколи важливий, адже попри складність розширювати власні горизонти планування, надзвичайно потрібним залишається вміння мислити стратегічно, на перспективу, візійно та в широкому контексті», — зазначає Ольга Айвазовська.

Перше звернення ініціативної групи «Першого грудня» у новому 2024 році звертає увагу на наслідки розчарування та виклики зневіри. Нагадує, як навіть експерти часом потрапляють у «пастку очевидності» та пропонує думати над тим, як слабини зробити джерелом сили. А також підкреслює важливість персонального лідерства і натхнення.

«Попри залишковий патерналізм, коли значна частина суспільства все ще покладає відповідальність за свою долю на «верхи», є в Україні здоровий кістяк, який творить чудеса самозарадності. Це, зокрема, різні складові громадянського суспільства, громадські організації, волонтери, капелани, жертовні бізнесмени, зброярі, рятувальники, медики. Сьогодні, коли туман низин знову оповив душі зневірених, саме від креативної та ініціативної частини суспільства залежить, як швидко та ефективно буде знайдений вихід з новопосталих глухих кутів. Творчий потенціал України неймовірний – йому тільки треба всіляко сприяти. А щодо «верхів», то дослухаймося Григорія Сковороди: «Життя правителя – у стриманості, зреченні, позбавленні зайвого».

Попри цинізм морально прогнилих, що будують свій добробут посеред горя інших і за рахунок горя інших, Україна давно вже не мала стількох подвижників, які повірили в рятівну силу людського духу, коли постала проблема збереження наших цінностей та України як такої. Це вони, натхненні революційними майданами й жертовністю добровольців, повернули сенс таким поняттям, як совість і честь, солідарність і самопожертва, воля і чин. І цим змінили обличчя землі української та показали приклад усьому світові», — йдеться у зверненні.

Із повним текстом можна ознайомитись за посиланням. Документ підписали Ольга Айвазовська, Оля Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Олександра Матвійчук, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Нагадаємо, як неурядова організація, що багато років спостерігає за виборами, Громадянська мережа ОПОРА є учасницею об’єднань Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE), Європейської мережі організацій спостереження за виборами (ENEMO), Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM). В останній Ольга Айвазовська була обрана Головою правління у грудні 2020 року. Крім того, у 2023 році вона взяла участь у запуску Глобальної мережі забезпечення виборчої доброчесності (GNSEI). Після початку повномасштабного російського вторгнення Айвазовська також стала співавторкою «Маніфесту сталого миру. Світ після нашої перемоги», співзасновницею Міжнародного центру української перемоги (ICUV) та долучилась до відкриття Центру сприяння документуванню воєнних злочинів, який адмініструється через Фонд «OPORA in Poland», що заснований представниками нашої мережі у Варшаві.