15 червня 2016 року спостерігачеві ОПОРИ стало відомо, що в Чернігові, в приміщенні КП “Міський палац культури”, вібуватиметься зустріч кандидата в народні депутати України в ОВО №206 Максима Микитася з виборцями. Спостерігачам ОПОРИ у грубій формі було відмовлено у можливості  потрапити на захід. За фактом перешкоджання діяльності офіційного спостерігача відкрито кримінальне провадження.

Спостерігачу ОПОРИ спочатку вдалося потрапити на зустріч, попри те, що на вході чергувала приватна охорона, а у фойє відбувалася реєстрація присутніх та видавалися спеціальні паперові браслети.

На момент прибуття спостерігача у закладі вже перебували патрульні, яким, як з’ясувалося, надійшло повідомлення про порушення виборчого закону. У концертному залі налічувалося близько 500 учасників заходу. Зустріч із кандидатом розпочалася із тривалою затримкою, про що неодноразово оголошувалося організаторами. Приблизно о 18:20 у залі з’явився Максим Микитась та виголосив промову, у якій просив підтримати його та допомогти пройти до Верховної Ради.

“Я пишаюся тим, що ми працюємо разом, я пишаюся тим, що ви працюєте зі мною. Звичайно, ваш час буде компенсований”, - запевнив своїх виборців кандидат.

Після промови кандидата на сцену запросили “тренера”, яка розповіла присутнім про їхню мотивацію агітувати інших виборців голосувати за Максима Микитася. Зокрема, Олена Володимирівна зазначила: “Що таке вибори? Я приблизно вам продиктую наміри. Багато людей, більшість приходять для того, щоб якось покращити своє становище, тому що воно не дуже хороше в нашій країні, загальне матеріальне. Це правда. Є люди, які, напевне, ідеологічні тут одиниці, але все-таки, я думаю, що є такі люди”.

“Ті люди, які сидять на ваших місцях, це ті люди, які прийняли для себе рішення допомогти, і не тільки заради матеріальних засобів”, - наголосила доповідач.

Також охочим агітувати за кандидата розповіли, що вони мають один тиждень для того, щоб опрацювати адреси, які їм будуть надані, та поспілкуватися з іншими виборцями, а також заповнити “зошит агітатора” - вказати всі анкетні дані виборців, з яких вони агітуватимуть. На виході з актової зали кожному учаснику зустрічі вручили по одному примірнику зошита та друкованих агітаційних матеріалів за Максима Микитася. Спостерігачу ОПОРИ вдалось отримати примірник матеріалів та з’ясувати, що на друкованій агітаційній продукції відсутні відомості, передбачені ч. 7 ст. 69 Закону України “Про вибори народних депутатів України” (відомості про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та інформація про осіб, відповідальних за випуск).

Mykytas1

Mykytas2

Mykytas3

Після заходу спостерігач помітила, що перед входом до “Палацу культури” зібралася наступна група агітаторів, яких мали пропустити всередину приміщення. На місце події прибув координатор громадського спостереження ОПОРИ, офіційний спостерігач. Пред’явивши посвідчення офіційних спостерігачів та заявивши про бажання бути присутніми на агітаційному заході кандидата, спостерігачі спробували потрапити до фойє закладу комунальної власності, однак присутні на вході охоронці фізично заважали спостерігачам та перешкоджали здійснювати відеофіксацію. Слід зауважити, що відповідо до п. 4 ч. 2 та п. 4 ч. 5 ст. 11 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, передвиборна агітація, як один з етапів виборчого процесу, здійснюється на засадах публічності і відкритості.

Спостерігач ОПОРИ зателефонував на лінію “102” та повідомив про вчинення злочину - перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів. На приїзд слідчо-оперативної групи очікували близько 20 хвилин. Тим часом у фойє тривала реєстрація учасників зустрічі з кандидатом, а особи, що її здійснювали, приховували реєстраційні списки, брендовані кулькові ручки “Максим Микитась” та браслети.

Після прибуття слідчо-оперативної групи та наряду патрульних, спостерігачі ОПОРИ повідомили про всі відомі їм обставини події та вказали на порушення виборчого законодавства. Старший слідчо-оперативної групи слідчий Карпенко Д. В. заявила, що попередньо з’ясувала, що у приміщенні жодних агітаційних заходів не відбувається, тому з приводу порушень спостерігачі можуть звернутися із письмовою заявою та подати всі наявні докази. При цьому відмовлялась проводити огляд місця події та інші необхідні слідчі дії.

 

Крім того, спостерігачеві ОПОРИ стало відомо, що між КП “Міський палац культури” та фізичною особою Приходьком Антоном Євгенійовичем укладено договір на оренду концертного залу, технічного та глядацького комплексів для проведення “заходу”.

Dogovir1

Dogovir21

Під час відбирання пояснень у спостерігачів, одна з працівників патрульної поліції, що також прибули на виклик, повідомила слідчого про факт розповсюдження друкованої агітації на виході із актової зали. Спостерігач ОПОРИ запропонував правоохоронцям зафіксувати виявлені факти адміністративних правопорушень. Спостерігач виявила та вказала слідчому на місце розповсюдження незаконно виготовленої агітаційної продукції, однак жодних дій з припинення правопорушення, вилучення доказів та фіксації порушення слідчий не вчинила, дозволивши представникам Максима Микитася безперешкодно завантажити великий тираж продукції до автомобіля.

Працівники патрульної поліції, що зафіксували факт приховання незаконно виготовленої і розповсюджуваної агітаційної продукції до автомобіля, поставили вимогу надати можливість оглянути транспортний засіб та вилучили один примірник агітаційних матеріалів і передали їх слідчому. Натомість слідчий Карпенко Д. В. не вжила жодних заходів, щоб унеможливити вивезення продукції та вилучити тираж. Після цього автомобіль безперешкодно зник у невідомому напрямку.  

Avto z agitkamy

Представники ОПОРИ звернулися із заявами про вчинення злочинів - перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів. За фактами перешкоджання відкрито кримінальні провадження.

Окрім того, представники ОПОРИ звернулися до правоохоронців із заявою про проведення внутрішнього розслідування з приводу неналежного виконання своїх обов’язків працівниками слідчо-опреативної групи, що прибула на місце події.

Як зауважив координатор громадського спостереження ОПОРИ в Чернігівській області, “інциденти, які мали місце 15 червня 2016 року в КП “Міський палац культури”, заслуговують на належну правову оцінку з боку правоохоронців та офіційних спостерігачів”.

Слід наголосити, що спостерігачами ОПОРИ зафіксовано низку порушень виборчого законодавства. Зокрема, йдеться про законодавчі вимоги фінансування будь-яких заходів передвиборної агітації виключно з коштів виборчого фонду кандидата. Нагадаємо, Максим Микитась був зареєстрований канидатом 14 червня 2016 року. Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 45 ЗУ “Про вибори народних депутатів України”, фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, що не є виборчим фондом кандидата в одномандатному виборчому окрузі, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється. Заборона використання власних коштів партій, кандидатів чи з інших джерел, що не є виборчим фондом також встановлена у ч. 6 та ч. 8 ст. 68 зазначеного Закону.

Таким чином, проведення цього заходу за участі кандидата містить ознаки порушення правил фінансування проведення передвиборної агітації, за що передбачено адміністративну відповідальність статтею 212-15 КУпАП.

Окрім того, віповідно до ч. 23 ст. 74 Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. За такі дії передбачено адміністративну відповідальність відповідно до статті 212-13 КУпАП.

Окрім того, непрозоре фінансування заходів передвиборної агітації може в подальшому призвести до подання кандидатами або розпорядиками їх виборчих фондів неправдивих відомостей до фінансового звіту про використання коштів виборчого фонду, що, в свою чергу, є кримінальним правопорушенням, відповідно до статті 159-1 Кримінального кодексу України.

ОПОРА звертає увагу кандидатів та інших суб’єктів виборчого процесу на неприпустимість вчинення дій, що порушують принципи і норми виборчого права. Офіційні спостерігачі й надалі спостерігатимуть за дотриманням виборчого законодавства та реагуватимуть на порушення.    

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.