Сьогодні, 3 червня,  під час прес-конференції Глава держави заявив, що ще до її початку він зареєстрував у Верховній Раді подання щодо кандидатур до складу Центральної виборчої комісії.

Напередодні другої річниці інавгурації Петра Порошенка відбулася прес-конференція в Адміністрації Президента. Під час спілкування із журналістами Глава держави зазначив, що ще перед початком зустрічі він передав на розгляд до Верховної Ради подання щодо членів ЦВК.

Нагадаємо, у 12 з 15 членів ЦВК  закінчився семирічний строк повноважень ще 1 червня 2014 року. Однак, з метою забезпечення неперервності виборчого процесу під час президентської виборчої кампанії, було подовжено термін виконання їх обов’язків. Ще восени 2015 року всі депутатські фракції та групи Верховної Ради України запропонували Петру Порошенку розглянути їхні кандидатури. Усього фракціями та групами Ради було надіслано Президенту 30 пропозицій.

Зважаючи на те, що всі виборчі процеси із загальнодержавних і чергових місцевих виборів уже давно завершились, провідні громадські та експертні організації України закликали Президента України не ухилятися від внесення змін до складу ЦВК. З цією метою було підготовлено та оприлюднено окрему заяву щодо термінової ротації складу ЦВК та розпочато збір підписів під Петицією до Президента Про оновлення складу Центральної виборчої комісії.

Визначення кандидатур із загального запропонованого переліку для включення їх до подання, яке має бути направлено до Верховної Ради України, належить до виключних повноважень Президента України. Закон України «Про Центральну виборчу комісію» передбачає, що  у поданні Президента України про призначення на посаду членів Комісії враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні Верховної Ради України.