Від початку виборчих перегонів кожен кандидат та партія намагаються найрізноманітнішими способами привернути увагу виборця та переконати його, що саме вони варті того, аби потрапити до парламенту. І тому в передвиборчий період публічні появи кандидатів та політсил стають дуже активними, учасники перегонів заявляють про себе іноді в креативний і несподіваний спосіб (про себе, звіно, щось позитивне, натомість часто про конкурента – щось негативне). І, на жаль, щоб здобути голоси, кандидати іноді вдаються не лише до чесних методів агітації, а й до певних маніпуляцій.

ЯК «ДЖИНСУЮТЬ» КАНДИДАТИ

Хвалебні іміджеві публікації, прихована агітація, надумані чи штучно створені інформаційні приводи для згадування імен кандидатів у позитивному контексті… І все це – без позначення, що матеріал рекламний, часто «в обхід» виборчого фонду. Саме так про діяльність політичних партій та кандидатів до парламенту інформують ЗМІ під час передвиборчої кампанії.

Звичайно, наявність «джинси» напередодні виборів нікого не дивує, проте цьогорічні повідомлення мають свою специфіку. Тепер кандидати піаряться і на темі АТО, хваляться своєю благодійністю чи героїзмом, подекуди навіть не гребуючи використовувати для самореклами загибель бійців та горе їхніх родин…

Серед партій матеріалами із ознаками джинси у вінницьких друкованих та електронних ЗМІ в останні 2 тижні найбільше відзначилися «Блок Петра Порошенка», «Батьківщина», «Опозиційний блок», «Радикальна Партія Олега Ляшка», «Сильна Україна»… Що стосується матеріалів з ознаками замовності проти певних партій – так званого чорного піару – то тут особливо дістається від конкурентів деяким лідерам джинсування, наприклад «Радикальній Партії Олега Ляшка» та «Батьківщині».

Серед мажоритарників Вінниччини особливо активно джинсують Петро Юрчишин, Микола Катеринчук, Борис Максимчук, Віктор Жеребнюк… Слід також зазначити, що більшість із них під час цих перегонів уже встигла побувати в ролі об’єктів чорного піару.

ПІАР, АНТИПІАР, МАНІПУЛЯЦІЯ, ЧОРНУХА…

Загалом чорний піар, і не лише в ЗМІ, став досить популярним виборчим прийомом. Так, у місті Жмеренка та місті Бар (ВО №14) на вихідних, 11 та 12 жовтня, було зафіксовано різні вантажні автомобілі газель, на яких розміщено банер із фотозображенням самовисуванця Віктора Жеребнюка, який підіймає руку. На банерах напис, що це він нібито так голосував за закони 16 січня.

Також у виборчому окрузі №14 (центр місто Жмеринка) поширюють листівки з агітацією «проти» кандидата у народні депутати від політичної партії «Блок Петра Порошенка» Івана Мельничука. Листівки залишають у поштових скриньках жителів Жмеринки. У них йдеться про те, що Юлія Тимошенко буцімто закликає виборців не голосувати за Івана Мельничука і називає його «пройдисвітом» і «тушкою».

Так само у 14-му окрузі невідомі особи поширюють лист нібито від Петра Порошенка, в якому він «уклінно просить» голосувати за Василя Онопенка, хоча насправді висуванцем «Блоку Петра Порошенка» в цьому окрузі є Іван Мельничук.

Першим «чорнопіарним» ударом по одному з учасників цьогорічних парламентських перегонів в окрузі № 13 стала публікація під заголовком «Власним піаром депутат Катеринчук ставить під загрозу життя полонених в зоні АТО». Її наприкінці серпня та на початку вересня опублікувала низка газет і загальнодержавних інформаційних сайтів.

Особливої популярності набрала серед суб’єктів виборчого процесу ідентифікація кандидата як висуванця від Політичної партії «Блок Петра Порошенка». То вони звинувачують один одного в належності до команди Президента, то самих себе видають за представників його команди.

Так, на Вінниччині в агітаційних матеріалах (газетах) кандидата у народні депутати по виборчому окрузу № 13 (центр місто Калинівка) Петра Юрчишина для заголовка використовується слоган партії «Блок Петра Порошенка» («Жити по-новому», також на сторінках цих газет поруч із зображеннями кандидата розміщуються зображення Президента України Петра Порошенка.

Слід зауважити, що кандидат Петро Юрчишин зареєстрований у ЦВК як самовисуванець, а висуванцем партії «Блок Петра Порошенка» в цьому окрузі зареєстрований Микола Катеринчук.

У виборчому окрузі № 17 (центр місто Ладижин) кандидат у народні депутати Микола Кучер (самовисування) використовує для агітації слогани («Час єднання») та дизайн агітматеріалів, подібні до тих, які використовує політична партія «Блок Петра Порошенка».

ВІЙНА З БІЛБОРДАМИ

Пошкодження агітації, яку розміщують партії та кандидати на великих рекламних площах, є традиційним порушенням, і цьогорічна виборча кампанія - не виняток. 

Так, зокрема по виборчому округу №15 (центр місто Шаргород) пошкоджено білборд кандидата від ВО «Батьківщина» Вадима Кудіярова. Білборд невідомі особи вночі частково облили жовтою та блакитною фарбою.

«Критичне» слово написали чорною фарбою на білборді самовисуванця Петра Юрчишина в Калинівці (ВО №13, центр місто Калинівка).

Ще раніше було пошкоджено білборд партії «Сильна Україна» із зображенням лідера. Зображення Сергія Тігіпка, встановлене на розі вулиць Соборної та Свердлова, облито синьою фарбою. Також пошкоджений білборд «Сильної України» було зафіксовано на вулиці Келецька.

ПОСІБНИК «ВИБОРИ 2014»

За кілька днів на офіційному сайті Громадянської Мережі ОПОРА з’явиться Посібник для короткотермінових спостерігачів з можливими порушеннями, статті закону. Проте його можна використовувати будь-кому, завантаживши на мобільний телефон. «Вибори 2014» містить «набір виживання» (зібрання законів і постанови ЦВК, інструкції спостерігачам, бланки скарг і заяв про порушення законодавства, верифікатор протоколів та ін.), що необхідний для кожного спостерігача, журналіста та активного виборця під час позачергових парламентських виборів 26 жовтня 2014 р. в Україні.

За допомогою застосунка «Вибори 2014» Громадянської мережі ОПОРА та Інституту масової інформації ви завжди матимете з собою:

Закон «Про вибори народних депутатів України» та важливі постанови ЦВК;

Загальні інструкції для спостерігачів;

Поради працівникам ЗМІ щодо роботи у виборчий період (у т.ч. питання безпеки);

Класифікацію найтиповіших порушень виборчого законодавства;

Типові бланки скарг і заяв про протиправні дії і бездіяльність відповідних органів, про адміністративні і кримінальні правопорушення;

Верифікатор протоколів виборчих комісій;

Тест на знання виборчого законодавства;

Форму для повідомлень про порушення прав журналістів.

Застосунок буде корисним як офіційним спостерігачам і членам виборчих комісій, журналістам, так і кожному небайдужому виборцю.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.