В останній тиждень вересня ОПОРА зафіксувала велику кількість джинси (прихованої реклами) в газетах Чернівецької області. Зокрема, в провідних друкованих виданнях краю за 25 вересня прихованої реклами було подекуди більше, аніж авторських матеріалів.

Так, в останньому випуску чернівецьких газет  «Час», «Буковина», «Свобода слова»  було опубліковано агітаційне інтерв’ю командира батальйону «Миротворець» та кандидата в народні депутати від Народного фронту Андрія Тетерука. Інтерв’ю вийшло за підписами різних авторів, але з аналогічним змістом, структурою та черговістю запитань й, відповідно, відповідей.

Інтерв’ю можна вважати формою передвиборчої агітації, політичної реклами,  яка не була відділена від редакційних статей. Таким чином таке інтерв’ю можна назвати «джинсою» або прихованою рекламою.

1 chernivtsi dzhynsa

Зокрема, в газеті слова матеріал називався «Андрій Тетерук, командир добровольчого батальйони «Миротворець»: « У кожного з нас є право вибору. І зробив свій – захищати Україну», в газеті «Час» …., в газеті «Буковина» «Командир добровольчого батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук: «Як не ми, то хто?». Одним з основних запитань є чому Андрій Тетерук обрав Народний фронт.

Що стосується інших матеріалів, які можна назвати «джинсою», то в газеті «Час» міститься інформація про потенційного кандидата в 201 окрузі Назара Горука, яка містить ознаки замовності (прихована агітація). Окрім того, що в статті присутні агітаційні вислови Назара Горука, той ще прорекламував Олега Ляшка та очолювану ним політичну силу. На іншій сторінці – іміджеві інтерв’ю кандидатів від Народного Фронту (за списками командира батальйону Андрія Тетерука та в 204 окрузі Максима Бурбака, міністра інфраструктури), Георгія Філіпчука. Всі матеріали – без маркування.

У газеті «Буковинське віче» міститься стаття про кандидата в народні депутати в 202 окрузі Георгія Філіпчука. В газеті «Буковина» передовиця присвячена візиту до Чернівців Юлії Тимошенко, з вказівкою того, що вона очолює ВО Батьківщину. На іншій сторінці – джинса за кандидата Василя Філіпчука в 202 окрузі, Назара Горука в 201 окрузі та Івана Семенюка в 203 виборчому окрузі,  Також в номері міститься реклама Сильної України, аналогічне з газетою «Час» інтерв’ю з кандидатом за списками Народного Фронту командира батальйону Андрія Тетерука, а також програма РПЛ. У газеті «Версії» ОПОРА знайшла замовний матеріал про партію Заступ («Партія ЗАСТУП розпочинає передвиборче турне Україною). У виданні також міститься матеріал про візит Юлії Тимошенко в Чернівецькій області з рекламною спрямованістю. В газеті Свобода слова традиційно рекламується Сильна Україна, Ляшко, кандидат в нардепи в 203 окрезі Іван Семенюк. Ціла сторінка присвячена кандидату в 204 окрузі Василю Козаку.

В найтиражнішій газеті Чернівецької області «Молодий буковинець» вийшла реклама Юлії Тимошенко з коментарями в підтримку Батьківщини, Ляшка, в розділі «Коментарі» - кандидат в 202 окрузі Георгій Філіпчук (вже була велика немаркована стаття в цьому виданні від Георгія Філіпчука).

Статті на підтримку мажоритарників дуже типові – іміджеві, з прізвищем і цитатою, з викладом свого бачення тощо. Найбільше джинси від ВО Батьківщини, Радикальна партія Ляшка, Сильна Україна, Народний Фронт, якщо говорити про партії, та від Георгія Філіпчука, Івана Семенюка, Василя Філіпчука, Назара Горука, Івана Доброовольського, якщо говорити про кандидатів.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва  Громадянської мережі ОПОРА  та на сторінці в мережі Фейсбук.

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)