11 лютого 2019 року окремі ЗМІ з посиланням на матеріал кампанії спостереження ОПОРИ у Закарпатській області некоректно розповсюдили повідомлення про здійснення в Ужгороді “підкупу виборців” шляхом проведення безкоштовного концерту Студії “95 квартал”. Це було пов’язано із помилковою інтерпретацією коментаря регіонального представника ОПОРИ щодо правових особливостей передвиборчої кампанії кандидата.

Спостерігачі ОПОРИ не заявляли про факт прямого або непрямого підкупу виборців з боку Володимира Зеленського, але коментували законодавчі умови ведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України. На поточний момент  підстав для поширення повідомлень про підкуп виборців з боку кандидата немає.

Важливим завданням для всіх кандидатів є дотримання прозорості фінансування передвиборчих кампаній. Для забезпечення стандартів виборів необхідно уникати практики проведення поза межами виборчих фондів де-факто агітаційних заходів, які формально не пов’язані з виборчим процесом. Це дозволить забезпечити рівність можливостей кандидатів і дієвість контролю за агітаційними витратами в межах виборчих фондів.

ОПОРА звертає увагу кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського на необхідність дієвого попередження порушень виборчого законодавства під час організації концертів Студії “95 квартал” за його особистою участю і концертного туру продюсерського центру “Ліга сміху”.  

Ключовим питанням правової оцінки практики проведення концертів за участю кандидата або його представників є встановлення факту проведення або непроведення передвиборної агітації під час таких заходів. На поточний момент спостерігачі ОПОРИ не виявили фактів прямої агітації на концертах Студії “95 квартал”, але під час заходів продюсерського центру “Ліга сміху” розповсюджувались або демонструвались матеріали із ознаками передвиборної агітації (Київська, Одеська області).

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 58 Закону України “Про вибори Президента України” передвиборна агітація може проводитися у формі  концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата на пост Президента України, а також оприлюднення інформації про таку підтримку. Натомість фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації не з виборчого фонду забороняється (частина 3 статті 37).

Кандидат на пост Президента України має право підтримувати проведення концертів, що є легальною формою агітації.  Але такі агітаційні заходи повинні бути профінансовані з виборчого фонду кандидата.

Таким чином кандидат зобов’язаний у разі проведення агітації у межах концертів Студії “95 квартал” та “Ліги сміху” фінансувати їх з виборчого фонду або уникати будь-яких проявів передвиборної агітації під час проведення цих розважальних заходів.  

Підкреслюємо, що, крім букви закону, усі кандидати мають дотримуватись стандартів прозорості фінансування виборчих кампаній. Якщо навіть участь кандидата у концертах чи будь-яких інших заходах не є формальним порушенням Закону, важливо уникати фактичних спроб фінансування де-факто агітації не з виборчого фонду.

ОПОРА закликає кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського та його представників роз’яснити спосіб та критерії розповсюдження запрошень (квитків) на безкоштовні концерти Студії “95 квартал”. Зараз спостерігачі не мають доступу до повної інформації з цього питання.

Головне, щоб видача цих квитків не супроводжувалась спонуканням виборців у будь-якій формі голосувати за кандидата Володимира Зеленського.

Якщо видача квитка на безкоштовний концерт, який має свій платний аналог, супроводжуватиметься агітацією на користь кандидата, то це матиме ознаки порушення законодавства. Відповідно до частини шостої статті 64 Закону України  “Про вибори Президента України” забороняється здійснення передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт.

ОПОРА декларує намір оперативно провести зустрічі з кандидатами на пост Президента України із обговорення питань прозорості фінансування передвиборної агітації.