У січні в районних та обласних газетах Хмельниччини ОПОРА зафіксувала 74 матеріали з ознаками замовності на користь тоді ще потенційних кандидатів. Найбільше таких публікацій стосувалися Юлії Тимошенко, найменше – Валентина Наливайченка, Руслана Кошулинського та Сергія Тарути. Крім того, друковані медіа розміщували привітання політиків та матеріали на виборчу тематику загалом.

ОПОРА проаналізувала 107 друкованих періодичних видань, які упродовж січня виходили на Хмельниччині, на наявність прихованої реклами політиків. Моніторинг охопив такі видання, як «Подільські вісті», «Актуально для подолян», «Проскурів», що виходять друком в обласному центрі, а також районні: «Вперед», «Городоцький вісник», «Наддністрянська правда», «Колос», «Життя Старокостянтинівщини», «Дунаєвецький вісник», «Касилівський вісник», «Шепетівський вісник», «Життя Теофіпольщини», «Новий шлях», «Сільські новини», «Сьогодення громади», «Трудівник Полісся», «Летичівська газета», «Нетішинський вісник», «Зоря», «Наше місто», «Вісник Деражнянщини», «Життя і слово», «Фортеця», «Нове життя», «Ключ», «Подолянин» та «Край Кам’янецький».

Найчастіше в січні друковані ЗМІ Хмельниччини писали про лідерку ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко. ОПОРА нарахувала 39 публікації на користь потенційної кандидатки на пост Президента України, а після реєстрації ЦВК 25 січня – як кандидатки. Матеріали під назвою «Президент майже визначився» опубліковані у 8 місцевих виданнях, а у ще 2– аналогічні тексти зі схожими назвами. У жодному випадку публікації не були марковані ні як реклама, ні як політична реклама.

Prezydent maizhe vyznachyvsia Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Вперед» від 24 січня 2019 р.

У восьми районних газетах розмістили замітку «Захистити землю – основне завдання», у якому йдеться про позицію Юлії Тимошенко та ВО «Батьківщина» щодо продовження мораторію на продаж землі. Авторами публікацій щоразу вказані інші люди, хоча текст однаковий. Газета «Сьогодення громади» опублікувала замітку із позначкою «і», що означає «іміджевий матеріал».

Zakhystyty zemliu Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Сьогодення громади» від 10 січня 2018 р.

Крім того, обласне і 6 районних видань області поширили на своїх шпальтах замітку під назвою «Батьківщина» здобула беззаперечну перемогу на виборах в ОТГ», у якій Юлію Тимошенко згадують як лідерку партії. Треба сказати, що попри майже аналогічний текст, автори в різних газетах вказані різні – переважно керівники місцевих осередків або партійці. Лише видання «Сьогодення громади» позначило матеріал літерою «і», що свідчить про його іміджевий характер.

Peremoha na vyborakh do OTH Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Життя Теофіпольщини» від 10 січня 2019 р.

Матеріал «Тимошенко офіційно вступила у виборчу гонку» розмістили 31 січня на своїх шпальтах 5 місцевих видань, усі – без позначки про рекламу.

Tymoshenko vstupyla u vyborchu honku Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Вісник Деражнянщини» від 31 січня 2019 р.

Публікації на користь чинного Президента Петра Порошенка, також на той час потенційного кандидата, у місцевих виданнях Хмельниччини в січні публікували 18 разів. Вони переважно стосувалися ролі Глави держави у здобутті Томосу для Православної церкви України.

Poroshenko Tomos Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото:газета «Подільські вісті» від 24 січня 2019 р.

Окрім того, газети друкували матеріали за підписами голів РДА Хмельниччини, у яких вони наводили аргументи на користь голосування за Петра Порошенка на наступних виборах. Про ці факти ОПОРА уже писала.

Про здобутки чинного Президента йдеться також у матеріалі «Геополітична катастрофа Путіна, який «втрачає Україну назавжди». Цей матеріал опублікували два видання: «Край Кам’янецький» та «Життя Старокостянтинівщини» від 25 січня 2019 р. Так само два видання, «Красилівський вісник» та «Нетішинський вісник» від 11 січня 2019 р., розмістили на своїх сторінках публікацію «Томос про автокефалію: що це означає для українців» зі схвальною оцінкою дій Петра Порошенка.

Heopolitychna katastrofa Putina Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото:газета «Край Кам’янецький» від 25 січня 2019 р.

У січні спостерігачі ОПОРИ також виявили 14 публікацій з ознаками прихованої реклами на користь Олега Ляшка. Жоден із матеріалів не був маркований як реклама чи політична реклама. Водночас про їх замовний характер свідчить наявність однакових текстів у кількох виданнях. Наприклад, матеріал «Об’єднав країну: Ляшка висунули в Президенти люди від Сходу до Заходу» опублікували три місцеві видання, «Олег Ляшко: «Я наведу в Україні порядок» розміщено у двох газета, «Олег Ляшко: «Українська земля має належати українцям» – також у двох.

Zemlia ukraintsiam Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Красилівський вісник» від 4 січня 2019 р.

Один матеріал з ознаками замовності ОПОРА зафіксувала в січні на користь Валентина Наливайченка (газета «Шепетівський вісник»). Слід зауважити, що матеріал про політика розміщено в рубриці «Політикум», публікації у якій, як зазначено на останній шпальті газети, друкуються на правах реклами, однак таке позначення не відповідає вимогам законодавства.   Так само по одному матеріалу видання опублікували на користь Руслана Кошулинського (газета «Проскурів») та Сергія Тарути (газета «Життя і слово»).

Nalyvaichenko Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Шепетівський вісник» від 10 січня 2019 р.

Koshulynskyi Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Проскурів» від 24 січня 2019 р.

Taruta Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Життя і слово» від 18 січня 2019 р.

Загалом виборча тематика у місцевих виданнях Хмельниччини впродовж січня була особливо популярною: газети опублікували за цей період 26 матеріалів, дотичних до виборів (без ознак «джинси»), від колонок редакторів та листів читачів із роздумами про прийдешні перегони до практичних порад, як змінити місце голосування.

Vyborcha tematyka Khmelnytskyi 10.02.2018

Фото: газета «Колос» від 25 січня 2019 р.

Окремо треба сказати про привітання з нагоди січневих свят на шпальтах місцевих видань. Три районних видання, які аналізувала ОПОРА, розмістили на своїх сторінках привітання з новорічними святами від Президента України. Натомість дуже активно місцева преса публікувала привітання від нардепів: 11 від Олександра Гереги, 9 від Сергія Лабазюка та 6 від Романа Мацоли.

Щодо присутності народних депутатів у газетах, які виходи в січні в їхніх округах, то найчастіше друковані видання публікували матеріали від прес-служби Володимира Мельниченка (14 публікацій). Сергія Лабазюка згадували тричі, Олександра Герегу – двічі та один раз Андрія Шиньковича. Проаналізовані публікації не мають позначок про рекламний характер.

Однак у ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Ч. 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Відповідно до ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРАпроводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів(PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)